Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Μην παίζετε με την αξιοπρέπει των επαγγελματιών των ταξί- Του Μαρίνου Σκανδάμη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

O κλάδος των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, βιώνει μια βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια που έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα λόγω της πανδημίας.

Δεν είναι μόνο η συρρίκνωση της αγοράς και η εξ αυτής έλλειψη κίνησης των πολιτών, που έχει συρρικνώσει το επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Ούτε μόνο το γεγονός ότι, εν μέσω του απόλυτου lockdown με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις  6.00 μ.μ., η Πάτρα και η Αχαΐα έχουν καταστεί νεκρές ζώνες.

Είναι κυρίως και πρωτίστως, η έλλειψη κάθε μέριμνας του κράτους για ανθρώπους, που μετά από 12 έως 15 ώρες στο τιμόνι και ιδίως, μετά την καθημερινή ψυχικά ισοπεδωτική αναμονή τους για μια – δυο διαδρομές, που σπανίως έρχονται, οι περισσότεροι από αυτούς γυρίζουν σπίτι τους με είσπραξη, στην καλύτερη περίπτωση, 5-10 ευρώ.

Δηλαδή με καταβαράθρωση του εισοδήματος τους κατά 80% και πλέον.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα  για τις άλλες κατηγορίες μεταφορών, όπως τα ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία, τον ΟΑΣΑ, τις ακτοπλοϊκές γραμμές και τις αεροπορικές εταιρείες, που έλαβαν σημαντικότατες ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι αυτή η αίσθηση της άνισης μεταχείρισης που πνίγει ακόμη περισσότερο τον επαγγελματικό κλάδο των ταξί. Και τους κάνει να νιώθουν ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί τρέχουν. Και τους φορτώνουν με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και όπου αλλού στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οφείλουν.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου και την παράδοση του αποδοτικότερου έργου των ταξί σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της μεταφοράς προσώπων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει τους ιδιοκτήτες και οδηγούς των ταξί, όπως απροκάλυπτα και ανάλγητα έχει κάνει και με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, δηλαδή, αυτών της εστίασης, του λιανεμπορίου, των δικηγόρων, των μηχανικών κ.λπ.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εξαγγελθείσα για σήμερα  κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιοκτητών Αυτ/των Ταξί Πατρών & Περιχώρων αποτελεί το έσχατο καταφύγιο για να αναδειχθεί το φλέγον ζήτημα και να ευαισθητοποιηθεί -αν είναι δυνατόν- η κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, δεν στηρίζουμε απλά την αγωνιώδη διαμαρτυρία των πληττόμενων επαγγελματιών των ταξί, αλλά ενώνουμε τη φωνή μας, ζητώντας τώρα από την κυβέρνηση να τους ενισχύσει οικονομικά, με τρόπο μόνιμο και σταθερό καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, διαγράφοντας ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές και  φορολογικές οφειλές τους, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος, αντί να επιτελεί μόνο το έργο του πελατειασμού και των απευθείας αναθέσεων, πρέπει να δώσει τώρα λύση.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

 

(*)Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και «ξέρουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

H Microsoft, η Amazon, ο Μπέζος, ο Μασκ… Τι θέλουν όλοι αυτοί από την Ελλάδα και γιατί έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ή προτίθενται να το κάνουν, στον τόπο μας; Μήπως γίνεται, ξαφνικά, η Ελλάδα κάτι σαν… Silicon Valley της Ευρώπης; Μακάρι, αλλά δεν νομίζουμε πως τίθεται τέτοιο ζήτημα. Προφανώς, τέτοιου είδους επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς, κοντά σε αυτές, θα δημιουργηθούν και άλλες – κυρίως νεοφυείς ελληνικές – επενδύσεις. Όμως, νομίζουμε πως αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό όλων αυτών των μεγάλων εταιρειών είναι να «ρίξουν άγκυρα» στην Ευρώπη, σε μία εποχή που το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι αλλάζει και ο ανταγωνισμός με την Κίνα, όλο και μεγαλώνει.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Η ουσία είναι πως τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι πολλαπλώς ωφέλιμες. Ωφέλιμες για το οικονομικό μέγεθος αυτών καθαυτών των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν, άμεσα και έμμεσα.

Ωφέλιμες για τον εκσυγχρονισμό και την «αναβάθμιση» της χώρας μεταξύ των «τεχνολογικά προηγμένων».

Ωφέλιμες για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, καθώς όταν κάποια μεγάλα brand επιλέγουν μία χώρα, τότε ακολουθούν και άλλα brand.

Ωφέλιμες, ακόμα και για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αφού τόσο μεγάλες εταιρείες δεν ρισκάρουν τα εκατομμύριά τους σε ζώνες αστάθειας και πολλές φορές, όχι απλώς νοιάζονται, αλλά ακόμα και… διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και θα προτιμούσαμε μία ελληνική εταιρεία να έφτανε στο επίπεδο αυτών των εταιρειών και να απλωνόταν στον πλανήτη, είναι καλό που υπερατλαντικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί αρχίζουν να καταφθάνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της βαλκανικής. Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και κάτι παραπάνω «ξέρουν»…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ άνω των εξήντα!- Tου Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει -επιτέλους- υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

Ζητούμενο είναι με αυτόν τον τρόπο να ασκηθεί πίεση στους 500 χιλ. ανεμβολίαστους πολίτες να πράξουν το κοινωνικό τους χρέος και να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα παιδιά τους αλλά και τους ανθρώπους του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η πρωτοβουλία να έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν, όταν η πολιτεία διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συστηματικά απέφευγαν να εμβολιαστούν. Έστω και τώρα, όποιο και να είναι εκτιμώ το πολιτικό κόστος (νομίζω ελάχιστο) η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλούς αποδέκτες. Η απόφαση τελικά πάρθηκε λόγω του φόβου για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» και την εικαζόμενη μεγάλη μεταδοτικότητά του. Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι ανησυχητικές δηλώσεις των επιστημόνων Υγείας επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στην λήψη αυτής της απόφασης είναι πως στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων 60+ βρίσκεται στο 90%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λίγες και οι θάνατοι λιγότεροι. Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά ειδικότερα στην ηλικία των 60+ μιας και αυτή είναι η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττει με σφοδρότητα ο ιός. Η κυβέρνηση αντιστεκόταν μέχρι χθες στις πιέσεις των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν εδώ και καιρό την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού πέραν των υγειονομικών και των γενικότερα εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Έστω και τώρα αυτή η πρωτοβουλία βρήκε θετική απήχηση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και οι αντιδράσεις είναι από μεμονωμένες έως μηδαμινές. Καιρός λοιπόν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και όχι μόνο οι άνω των 60 ετών να τρέξουν να εμβολιαστούν εδώ και τώρα. Ο κίνδυνος από την «Όμικρον» και τις συνεχείς μεταλλάξεις είναι μεγάλος. Τα εμβόλια ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της χορήγησής τους έχουν αποδειχτεί ασφαλή και αξιόπιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν δικαιούται πλέον να μιλάει για πειραματικά εμβόλια μετά τα δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον πλανήτη με ελαχιστότατες παρενέργειες. Το 75% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ασφαλές. Όπως λοιπόν λέει και ο θυμόσοφος λαός μας “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν το τείχος της ανοσίας και να περάσουμε το 85-90% ως ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται και την δυνατή μεταδοτικότητα και επέλαση των “Δέλτα” και “Όμικρον” στελεχών του ιού που σαρώνουν την Ευρώπη.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρόστιμο – κατοστάρικο και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Μετά το πρόστιμο – κατοστάρικο πολλοί έγιναν… «κατοστάρηδες» για να τερματίσουν πρώτο στο εμβολιαστικό κέντρο.

– Ο Κοζανίτης παπά-Νικόλας μέσα σε ολίγα τηλεοπτικά λεπτά τα είπε όλα απλά και ταπεινά. Και ο έχων ώτα ακουέτω.

– Η σκυταλοδρομία της πανδημίας από την Δέλτα μετάλλαξη στην Όμικρον και μέχρι την Ωμέγα καλή υπομονή.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

– Σήμερα στην φιλόξενη κάλπη του ΚΙΝΑΛ όποιος θέλει ας έλθει. Καλοδεχούμενος.

– Το debate των 5 ήταν, προσεκτικό ευγενικό και έδειχνε ενωτικό. Αγωνία για το «debate των δύο», εκτός και αν δεν χρειαστεί γιατί ανέλπιστα ο αρχηγός βγει από σήμερα.

– Στην Τουρκία συνεχίζεται η ουρά της φρατζόλας σιγά – σιγά. Τελειώνουν τα «ψωμιά» του Ερντογάν.

– Κορωνοϊός και άσχημος καιρός έβαλαν αυστηρό απαγορευτικό λιτανευτικό περιορισμό μέσα στον Ναό του Άγιου Ανδρέα.

– Καιρό έχουμε να δούμε στην εθνική οδό τα αγροτομαχητικά τρακτέρ. Ξέμειναν από λάστιχο;

– Φέτος οι τρεις μάγοι, για να  μπουν στην φάτνη πρέπει να έχουν κάνει ράπιντ.

– Ο Αλέξης λέει στον Κυριάκο πάρε μέτρα … πάρε μέτρα … και όταν ο Κυριάκος τα παίρνει τότε διαμαρτύρεται γιατί πήρε αυτά τα μέτρα.

– Όταν ο Κυριάκος έβαζε χρηματικό εμβολιοκίνητρο, ο Αλέξης αντέδρασε και όταν έβαλε εμβολιοπρόστιμο πάλι αντιδρούσε.

– Στην Ευρώπη εξαπλώνεται η υποχρεωτικότητα. Θα δούμε στη πράξη εάν θα έχει αποτελεσματικότητα.

–  Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Μέρκελ εν χορδαίς και οργάνοις. Η Καγκελάριος έφυγε από την εξουσία φορτωμένη με μεγάλες αναμνήσεις.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα