Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαγωνισμός για τον Ριγανόκαμπο-Η δημοτική Αρχή καλεί σε κινητοποιήσεις

Published

on

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση παραχώρησης της έκτασης του Ριγανόκαμπου πρότεινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, υπενθυμίζοντας ότι το Σώμα με ομόφωνη απόφασή του έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Ανατολικού Πάρκου.

Μάλιστα, ο κ. Πελετίδης ανέφερε πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 προβλέπεται η προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ενώ ζητά οι μελέτες και η διαμόρφωση του χώρου να γίνει με κρατική χρηματοδότηση ή από προγράμματα.
Το θέμα συζητήθηκε προχθές και στην εισήγησή του, ο κ. Πελετίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η περιοχή του Ριγανόκαμπου, με έκταση 140 περίπου στρεμμάτων, λειτουργούσε από το Δήμο, από το 1973 έως το 1992, ως σκουπιδότοπος της πόλης. Η έκταση αυτή στις 7/9/1973 πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, με κωδικό «Α.Β.Κ. 805Α Δημόσιο Ακίνητο».
Αυτό το ακίνητο, όπως και το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και με το Ν. 4389/2016 έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ. Α.Ε.
Ως δημοτική αρχή, διεκδικούμε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τον δημόσιο χώρο των 140 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, ώστε εκεί να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας, πράγμα που με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ είχε ζητήσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 11/28-4-2017 Απόφασή του. Η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την ομόφωνη θέση των συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της πόλης μας, έχει προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες για την παραχώρηση της πολύτιμης έκτασης, η οποία ανήκει δικαιωματικά στο λαό και όχι σε εταιρίες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Γνωρίζετε ότι στις 26/1/2021, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ζητήσαμε την παρέμβασή του και την πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να αποφασιστεί η παραχώρηση.
Επειδή τελευταία παρατηρήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από διάφορους παράγοντες σε διαφορετική κατεύθυνση, θεωρούμε επιβεβλημένο να ξεκαθαριστεί για μία ακόμα φορά και από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο ότι:
1. Ζητάμε από την κυβέρνηση, την άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου για πενήντα (50) χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας,
2. Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από προγράμματα οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
3. Να προκηρύξουμε σχετικό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021».
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Πάντως, η σημερινή κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος δεν τιμά σε καμία περίπτωση την πόλη. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος με βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή ανέφερε πως «η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν ατελείωτο σκουπιδότοπο όπου ο καθένας εναποθέτει κυριολεκτικά ό,τι του περισσεύει, ενώ την ίδια ώρα η αυτεπιστασία του Δήμου Πατρέων ακουμπάει εκεί τα υλικά (τσιμέντα, χώματα κλπ) που προκύπτουν από τις εκτελούμενες εργασίες της. Διεκδικούμε ναι και πολύ σωστά όλοι να δοθεί η έκταση στο Δήμο της Πάτρας. Δεν φαντάζομαι να θεωρούν ως αξιοποίηση, την συνύπαρξη ανθρώπων, σκουπιδιών και διυλιστηρίου νερού στο ίδιο σεληνιακό τοπίο. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που υπόσχονταν στους κατοίκους ανατολικό πάρκο, μόνο αυτό που βλέπετε κατάφεραν».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement