Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δέος και συγκίνηση-Στην πιστή αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21 στην Αγία Λαύρα

Published

on

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, όπου τελέσθηκε πιστά η αναπαράσταση της τελετής ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21, την ίδια ώρα και ημέρα που αποφασίστηκε πριν από 200 χρόνια η εκκίνηση του Αγώνα.

Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερες αφού μέσα στην πανδημία δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν πολίτες παρά μόνο οι συμμετέχοντες, ενώ η κάλυψη από το Πρακτορείο Ορθοδοξία και την σελίδα του Δήμου Καλαβρύτων αναμεταδόθηκε από όλα τα τοπικά και εθνικά μέσα κάνοντας χιλιάδες κόσμου να βιώσει την σημαντική αυτή στιγμή μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης και του διαδικτύου.

ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ…

Οι φετινοί εορτασμοί δεν θυμίζουν σε τίποτα παλαιότερες εποχές, όπου χιλιάδες κόσμου επισκέπτονταν την ιστορική μονή και τα Καλάβρυτα για να τιμήσουν τόσο την επέτειο, όσο και την μνήμη του Οσίου Αλεξίου. Η απουσία του κόσμου, το τσουχτερό κρύο, αλλά και το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 ετών έδρασαν καταλυτικά δημιουργώντας ένα κατανυκτικό σκηνικό κατά τη διάρκεια της τελευτής. Όλα ήταν, όπως τότε 200 χρόνια πριν, όταν άναβε η σπίθα της επανάστασης.
Υπό το φως των κεριών, χωρίς οχλοβοή οι εικόνες έμοιαζαν σαν να ξεπηδούν από το 1821…
Η αναπαράσταση φέτος ήταν πιστή. Την ώρα που γινόταν η τελετή ορκωμοσίας ο Ηγούμενος της Μονής έψαλλε τον πανηγυρικό εσπερινό για τον Όσιο Αλέξιο, τον άνθρωπο του Θεού.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΤΟΗΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ
Το βράδυ της 15ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική πρόβα. Το χιόνι, ακόμα και η χιονοθύελλα, που εκδηλώθηκε κάποια στιγμή, όπως και το τσουχτερό κρύο δεν τρόμαξε τη θεατρική ομάδα Καλαβρύτων αντίθετα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί πείσμωσαν ακόμη περισσότερο.
Με γνώμονα την ασφάλεια για την πανδημία το πρωινό της μεγάλης πρεμιέρας διενεργήθηκαν rapid τεστ σε όλους τους συμμετέχοντες και από νωρίς το μεσημέρι η Αγία Λαύρα ετοιμάστηκε να ξαναζήσει τις πρώτες στιγμές του ξεσηκωμού.
Για τις εορταστικές εκδηλώσεις μίλησε στο ope.gr από το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
«Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν τα διακόσια χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν ήδη ξεκινήσει. Αποκορύφωμα η γιορτή του Αγίου Αλεξίου. Στις 17 Μαρτίου 1821 στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε και μετά από συνεννόηση με τα παλληκάρια της περιοχής αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης του Έθνους. Το προπέτασμα της Ωραίας Πύλης έγινε η σημαία του Αγώνα. Το λάβαρο του ’21, το Εθνικό μας σύμβολο. Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν, το ’21 μας καθοδηγεί. Το ’21 είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement