Connect with us

Μαγειρική

Μελιτζάνες φούρνου με φέτα    

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μικρές

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

500γρ. κρεμμύδια σε ροδέλες

1½ κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου

2 κιλά ντομάτες

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό

3 κουτ. σούπας πετιμέζι

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες οριζόντια και κόβετε ένα στενόμακρο καπάκι. Χαράζετε τη σάρκα χιαστί, σε βαθιές τομές. Πασπαλίζετε με αλάτι, τις αναποδογυρίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένετε σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετείτε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζετε 30 λεπτά και δεν ξεχνάτε να τις γυρίζετε κάθε 5 λεπτά να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε και τις αραδιάζετε σε ταψί φούρνου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Κόβετε 2 από τις τομάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβετε στον τρίφτη. Ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος για τις μελιτζάνες και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν. Προσθέτετε την κρέμα σκόρδου, τις τριμμένες τομάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το θυμάρι και αφήνετε τη σάλτσα να μελώσει. Δύο λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε ξίδι και πετιμέζι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά. Με κουτάλι πιέζετε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας και μοιράζετε τη σάλτσα στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζετε κάθε μελιτζάνα με φέτα και από επάνω καλύπτετε με φέτες τομάτας. Περιχύνετε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Σερβίρετε χλιαρές ή κρύες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement