Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Μαστόράκου: «Είμαστε υπέρ της συστράτευσης όχι της επιστράτευσης»

Published

on

Στη λύση της επιστράτευσης οδηγήθηκε η κυβέρνηση, καθώς δεν υπήρχε ανταπόκριση στο κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συνδράμουν στη μεγάλη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία στο τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει την χώρα μας.

Χθες το πρωί ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, για έναν μήνα, ενώ το απόγευμα δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα φύλλα πορείας επίταξης των 206 υγειονομικών.
Διαβιβάστηκαν στις αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής, προκειμένου οι αστυνομικοί να τα επιδώσουν έως το τέλος της ημέρας με ταυτοπροσωπία ή θυροκόλληση.
Με αφορμή την επίταξη 206 ιδιωτών ιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως «τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Ο εκ των αντιπροέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης χαρακτήρισε λανθασμένη και αχρείαστη την επιστράτευση ιατρών για να προσφέρουν στη μάχη κατά της Covid στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί προσφέρουν από την πρώτη στιγμή στο Σύστημα Υγείας με διάφορες μορφές όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου όπως ανέφερε και χθες στην «Γ», οι ιδιώτες γιατροί θέλουν να προσφέρουν στο σύστημα υγείας αλλά το Υπουργείο Υγείας οφείλει να εξασφαλίσει βασικές προϋποθέσεις όπως σύμβαση με τις υποχρεώσεις μας, κάλυψη αστικής ευθύνης και ωράριο μερικής απασχόλησης ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν και στον ιδιωτικό τομέα.
«Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης, αυτό είναι σαφέστατο. Θεωρούμε ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα θα έπρεπε να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις του ΠΙΣ για ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα από τις εφεδρίες του ΕΣΥ (προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις καθώς υπάρχουν πολλοί ενδιαφέρομενοι, ειδικευόμενοι γιατροί που είναι στις επετηρίδες που θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Οι ιδιώτες γιατροί έπρεπε να είμαστε οι τελευταίοι της εφεδρίας και όχι οι πρώτοι. Είμαστε στην πρώτη γραμμή, υπηρετούμε τον ορκο του Ιπποκράτη κάθε μέρα, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως ιατρεία της γειτονιας στην ΠΦΥ που αποτελεί πυλώνα δημόσιας υγείας και αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο είναι αξιοπρέπεια», δήλωσε στην «Γ» η κα Μαστοράκου.
Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχουν γιατροί και από την περιοχή μας που εθελοντικά έχουν δηλώσει πως θέλουν να συνδράμουν ώστε να αποφορτιστεί το ΕΣΥ, αλλά ζητούν να υπάρξει σύμβαση και να τους καλύπτει νομικά σε επίπεδο αστικής ευθύνης καθώς επίσης να υπάρχει ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας ώστε να μην αφήσουν ακάλυπτους τους ασθενείς που παρακολουθούν στα σπίτια και αφορούν covid και μη covid περιστατικά.

«ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει μια λίστα με τους ενδιαφερόμενους γιατρούς που μπορούν να προσφέρουν στο ΕΣΥ και η ανταπόκριση είναι σημαντική.

Μπορεί η επίταξη να αφορά μόνο την Αττική, όμως η Πάτρα είναι ήδη στο κόκκινο με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική και για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
«Προσπαθούμε να κάνουμε μια ιχνηλάτηση στους γιατρούς, αναρτούμε καταλόγους διαθεσιμότητας ώστε να είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο ΕΣΥ εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες» δήλωσε στην «Γ» η κα Μαστοράκου.
Υπενθύμισε, μάλιστα, πως από το περασμένο φθινόπωρο εννέα γιατροί από την περιοχή μας είχαν τεθεί στην διάθεση του ΕΣΥ αλλά δεν αξιοποιήθηκαν, παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.
Και κατέληξε: «Μας ζητήθηκε στο παρελθόν λίστα αναισθησιολόγων και γιατρών ειδικοτήτων ώστε να είναι στην πρώτη γραμμή και να διατεθούν στο σύστημα, με κάποιους όρους όμως. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που θέλουν να προσφέρουν στο σύστημα όμως να έχουν ένα πλαίσιο και να μην αφήσουν πίσω τους ασφαλισμένους πολίτες που παρακολουθούν. Δεν είπαμε ποτέ όχι. Είμαστε έτοιμοι για συστράτευση όχι για επιστράτευση».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement