Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Κορύφωση από 15-22 Απριλίου

 

Τι προβλέπει το μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για αριθμό κρουσμάτων και νοσηλείες στις ΜΕΘ

 

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλάει στη «Γ» για την  κορύφωση της πανδημίας σε κρούσματα και νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του για την Αχαΐα

Συγκεκριμένα  αύξουσα πορεία και μακρύ χρόνο αποκλιμάκωσης «προβλέπει» το  μοντέλο του  καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής  και  της ομάδας του για την Αχαΐα, αφού  ο ρυθμός μεταβολής των κρουσμάτων στην  περιοχή φέρεται να  φτάνει στην κορύφωσή του, την εβδομάδα από 15-22 Απριλίου με 180 κρούσματα.

Παράλληλα η πρόβλεψη  κορύφωσης στις ΜΕΘ  θα είναι η 29η Απριλίου  με 56 νοσηλείες και η αποκλιμάκωση φέρεται να αρχίζει στις 13 Μάϊου με πλήρη πτώση στις 24 Ιουνίου, όπου παράλληλα θα «πέσει»  και ο αριθμός των κρουσμάτων με 10 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και επιτέλους θα αρχίσει να διαφαίνεται η επιπεδοποίηση  της επιδημιολογικής καμπύλης.

Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε προγενέστερες δηλώσεις του στην «Γ», είχε προαναγγείλει ότι το 3ο κύμα θα αλώσει  το φράγμα της ανάσχεσης της πανδημίας για πολυπαραγοντικούς λόγους, με κυρίαρχο την αγνόηση των μέτρων λόγω κόπωσης του πληθυσμού, για  να   φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα το δεύτερο μισό του Μαρτίου και να κορυφωθεί σταδιακά από το πρώτο δεκαήμερο έως το τέλος του Απριλίου, όπως και έγινε.

«ΒΑΛΔΙΔΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ»

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, θεωρεί ότι το οποιοδήποτε «άνοιγμα» θα έχει μια  επίδραση στη διασπορά  της οποίας το ποσοστό  θα είναι γύρω στο 4% τάξης μεγέθους. Παρά ταύτα τάσσεται υπέρ της  σταδιακής και μεθοδικής αποκλιμάκωσης των μέτρων «Ο πληθυσμός είναι βέβαιο ότι έχει κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα και το μακρύ lock down. Η  μη σωστή τήρηση των μέτρων έως και η αγνόηση τους   λόγω πίεσης και κόπωσης είναι βέβαιο ότι δεν είναι καλός οδηγός και δημιουργούν υπόβαθρο που τείνει στην εκτροπή. Το άνοιγμα το λιανεμπορίου θα δώσει οξυγόνο  στην οικονομία αλλά και  διπλή ανάσα στους επιχειρηματίες τόσο στο οικονομικό τους αδιέξοδο όσο και στην καταπονημένη ψυχολογία τους. Όμως  είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται από καταστηματάρχες και εργαζομένους αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας με εβδομαδιαία τεστ και απολυμάνσεις των χώρων και αυστηρά να μπαίνει ένα άτομο ανά  20 τ.μ. Παράλληλα θεωρώ πως η διαδημοτικές μετακινήσεις θα λειτουργήσουν θετικά, σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης καθότι θα μειώσουν τον κύριο όγκο στα κέντρα  που ισοδυναμεί με αύξηση της διασποράς και θα συμβάλουν στο «ανέβασμα» της ψυχολογίας του πληθυσμού. Αρκεί να τηρούνται μέσα από αυτές τις ελαφρύνσεις επιτέλους  τα  μέτρα πραγματικά χωρίς καμιά παρατυπία» τονίζει ο Καθηγητής  Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«ΤΑ SELF TEST ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ»

Σύμφωνα με το μοντέλο του Καθηγητή Σαρηγιάννη το άνοιγμα των σχολείων θα επαυξήσει τα κρούσματα σε ποσοστό της τάξης του 4% και άλλα 4% το άνοιγμα του λιανεμπορίου σύνολο  8%  σε μια φάση που η κατάσταση είναι οριακή και δεν επιδέχεται την παραμικρή προσαύξηση. Για να αποφευχθεί αύξηση  διασποράς  και κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί ότι πρέπει απαραίτητα  καθηγητές και μαθητές να κάνουν εβδομαδιαία self test. «Προσωπικά πιστεύω», επισημαίνει, «πως τα self test θα είναι το πιο άμεσο και καταλυτικό μέτρο  για την ανάσχεση της διασποράς. Βέβαια δεν είναι χρήσιμα για μια ορθή επιδημιολογική επιτήρηση. Όμως η ανελλιπής χρήση τους κάθε εβδομάδα θα διαγνώσει  πολλούς ασυμπτωματικούς που μπορούν να μπουν αμέσως σε καραντίνα και να έχουμε αυτόματα μείωση της διασποράς. Ακόμα και στο 20%  να αποδώσουν λόγω μη καλής χρήσης, να παραδεχθώ και όχι της ίδιας αξιοπιστίας με τα μοριακά, αν σκεφτούμε ότι ο χρόνος επώασης του κορωνοϊού είναι 5-6 μέρες και το τεστ βγει θετικό πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τότε έχουμε τεράστιο κέρδος» καταλήγει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement