Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Connect with us

Οικονομία

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της INTERAMERICAN για τα κριτήρια ESG

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των μεγάλων οργανισμών, παγκοσμίως, βρίσκονται τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance). Η INTERAMERICAN, στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής και των δεσμεύσεών της για την Αειφόρο Ασφάλιση, ενσωματώνει σταδιακά τα κριτήρια στις εταιρικές πρακτικές υπευθυνότητας και βιωσιμότητας, ενθαρρύνοντας παράλληλα κάθε σχετική ανάδειξη του θέματος. Έτσι, η εταιρεία ήταν χορηγός -μαζί με το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση- της σημαντικής διαδικτυακής συζήτησης που οργανώθηκε πρόσφατα από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Sciences (HAALSE), με θέμα «ESG in the time of COVID-19».

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση του HAALSE, βρέθηκαν τα θέματα της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική της χώρας και των επιχειρήσεων, των ριζικών αλλαγών στο επιχειρείν και στην αγορά συνολικά – κυρίως μετά το τέλος της πανδημίας, των κριτηρίων αξιολόγησης της απόδοσης μιας επιχείρησης, της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας, της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας. Την εκδήλωση άνοιξε ο ο Δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του HAALSE, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε). Ο Πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως τα ESG αναδεικνύονται σε πυξίδα, που καλούνται να συμβουλεύονται οι ηγέτες της νέας εποχής, τονίζοντας πως η συμβολή των κριτηρίων θα είναι καίρια για τη δημιουργία βιώσιμων και σταθερών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων.

Στο πάνελ που ακολούθησε, με συντονίστρια την Ιζαμπέλλα Μ. Τσίρμπα, Δικηγόρο Χρηματοοικονομικού Δικαίου και Νομική Σύμβουλο, Υπεύθυνη Συμμετοχής Μελών και Εξεύρεσης Οικονομικών Πόρων του HAALSE, οι συνομιλητές εστίασαν στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλο το φάσμα της αγοράς, καταδεικνύοντας τη σημαντική αλλαγή κατά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον «σκοπό» μιας επιχείρησης. Στην αλλαγή αυτή, καταλυτική φαίνεται να είναι η επίδραση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η COVID-19, που συνιστά ένα πραγματικό σοκ για την κοινωνία και την οικονομία. Καταληκτικά, οι συνομιλητές συνέκλιναν στο ότι προσδοκάται και μέσα από την εφαρμογή των κριτηρίων ESG ένα περισσότερο πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον, παρατηρώντας ότι ζητούμενο είναι η «χρυσή τομή» μεταξύ της επίτευξης οικονομικών στόχων και των αρχών σεβασμού του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της χρηστής διακυβέρνησης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του CSR Hellas και μέλος του Δ.Σ. του CSR Europe, ο Δρ Ιωάννης Ιωάννου, Associate Professor of Strategy and Entrepreneurship – του London Business School, η Λίλιαν Νεκταρίου, Franchise Country Director Greece, Cyprus, Malta – της Coca-Cola Hellas και ο Mark Hempstead, Head of Alternative Investments for Europe, the Middle East and Africa – του J. P. Morgan Wealth Management (Λονδίνο).

«Στην INTERAMERICAN, βλέπουμε ήδη μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση της προσαρμογής στις κατευθύνσεις των ESG. Τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικής ευημερίας και ζωτικής διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μας απασχολούν ιδιαίτερα στη βάση ενίσχυσης της αξίας και της θέσης του οργανισμού μας στην αγορά. Είναι φανερή άλλωστε η στροφή, γενικότερα, προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις, που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επίδραση των κριτηρίων ESG όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Μέσα στην ευρύτερη στρατηγική υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας σε ESG κριτήρια μπορεί να την ωφελήσει τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής αποδοχής όσο και της σταθερότητάς της, με μείωση των επιχειρησιακών κινδύνων», επισημαίνει εκ μέρους της χορηγού εταιρείας ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας.

 

Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες της εστίασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο Δευτέρα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ για κεφάλαια που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης και το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Επίσης το το ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου.
Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021
– Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης έχουν οι επιχειρήσεις που:
– Παρουσίασαν μείωση ετήσιου τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερη ή ίση του 30%
– Είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
– Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας τους σε σχέση με το 2020.
– Επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
– Επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Περισσότερα

Οικονομία

«Αγοράστε, αν είστε έτοιμοι να χάσετε…»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης – φυσικά και η Ελλάδα – κατακλύζονται από διαδικτυακές διαφημίσεις για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και τα δημοσιεύματα για ανθρώπους που έγιναν εκατομμυριούχοι επενδύοντας ελάχιστα χρήματα σε κρυπτονομίσματα δίνουν και παίρνουν, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέϊλι, είπε: «Θα το επαναλάβω ξεκάθαρα, αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα». Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ενέχουν υψηλό ρίσκο και η εκτόξευση κάποιων κρυπτονομισμάτων σε δυσθεώρητα ύψη θυμίζει σε όλο και περισσότερους τις «φούσκες» άλλων ετών…

 

Περισσότερα

Οικονομία

Κρίσιμη εκπτωτική περίοδος για το εμπόριο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αυριανή και τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν, ελπίζοντας στο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η πασχαλινή τόνωση της τοπικής αγοράς υπήρξε… μετρίου μεγέθους και πλέον, οι εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας θα επιχειρήσουν να έλξουν καταναλωτές με εκπτώσεις και προσφορές, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα καθώς χάθηκε η περσινή ανοιξιάτικη περίοδος και αρκετά καταστήματα έχουν στοκάρει, ενώ παράλληλα καλούνται πλέον να αγοράσουν και προμήθειες για την επόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο…

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα