Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ινδική μετάλλαξη στην Πάτρα-Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές και στην τοπική κοινωνία

Published

on

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές αλλά και ανησυχία στην Πάτρα μετά την ανίχνευση κρούσματος κορωνοϊού με χαρακτηριστικά (μεταλλάξεις) του ινδικού στελέχους.

Το συγκεκριμένο κρούσμα, εντοπίσθηκε στη διάρκεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε δημόσια δομή της Πάτρας (σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα) και αποτέλεσε ένα από τα δείγματα που εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να ανιχνευτούν τυχόν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Ο ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τον εντοπισμό κρούσματος ινδικής μετάλλαξης και ανέφερε πως ο άνδρας δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, ούτε ήρθε σε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τόνισε πως το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Πάτρα προέλευση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Για το περιστατικό εξέδωσε χθες ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ αναφέροντας τα εξής: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια».

Μέτρα προστασίας

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με την πληροφορία ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Πάτρα, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομόνωση του ατόμου και για την ιχνηλάτιση των επαφών του.
Η Καρολίνα Ακινόσογλου, λοιμωξιολόγος, παθολόγος υπεύθυνη κλινικής covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μιλώντας χθες στο MEGA σημείωσε πως «θα ιχνηλατηθούν οι επαφές του και θα τεθούν σε περιορισμό». Όπως ανέφερε πρόκειται για ένα περιστατικό που βρέθηκε σε δειγματοληπτικό έλεγχο από το κέντρο της Πάτρας, σε ήπια κατάσταση. «Υπάρχει ένας μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχος σαν αποτέλεσμα αναμένεται ο διαχωρισμός και η πλήρης ταυτοποίηση του ανθρώπου αυτού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για την ανθεκτικότητα της ινδικής μετάλλαξης στο εμβόλιο, υπογράμμισε: «Ένας πλήρης εμβολιασμός σε προστατεύει από βαριά νόσηση 100%. Όσον αφορά την συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ίσως να έχει ανθεκτικότητα στην ανοσοποίηση. Εντούτοις δεν είναι κάτι που τα δεδομένα τα κλινικά μπορούν να το ταυτοποιήσουν, παραμένει μια υπόθεση. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι ίσως ξεπερνάει σε κάποιο ποσοστό».

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ
Η ινδική μετάλλαξη, προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς θεωρείται από τους επιστήμονες πιο μεταδοτική.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στοΒέλγιο, ανάμεσα σε μια ομάδα φοιτητών που έφτασε αυτόν τον μήνα από την Ινδία στη χώρα, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί συνολικά 132 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα της παραλλαγής αυτής, γνωστής ως B.1.617.
Να σημειωθεί ότι Βρετανία και Γαλλία έχουν προσθέσει την Ινδία στις λίστες των χωρών, οι ταξιδιώτες από τις οποίες υποχρεώνονται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement