Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

25.000 υποψήφιοι… εκτός Πανεπιστημίων

Κοινό «μέτωπο» εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, φοιτητών και γονέων ενάντια στην ελάχιστη βάση εισαγωγής

Published

on

 

 

Την αντίδρασή τους στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που αποφάσισε να εφαρμόσει από φέτος το Υπουργείο Παιδείας εκφράζουν εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και γονείς.

Όπως ανέφεραν θα προχωρήσουν σε δυναμικές δράσεις προκειμένου να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου, 25.000 υποψήφιους.

«Mετά από έξι μήνες εγκλεισμού και δύο χαμένες χρονιές στα σχολεία μας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να εφαρμόσει το μέτρο της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια. Είναι ένα μέτρο που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι ανάλγητο, αφού θα αφήσει τουλάχιστον 25.000 υποψήφιους εκτός των ανώτατων ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα αποτελεί ένα δώρο προς τα Κολλέγια και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας αναδεικνύει αυτό το θέμα ώστε να ενημερώσουμε την πατραϊκή κοινωνία και να ξεκινήσουμε δράσεις που θα αποτρέψουν την εφαρμογή του», ανέφερε ο Γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Φώτης Βασιλακόπουλος.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Χρήστος Σιάχος δήλωσε πως «το 2005 η Μαριέττα Γιαννάκου θεσπίζει την βάση του 10 και το 2006 ημερομηνία πρώτης εφαρμογής έχουμε 55.000 υποψήφιους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό διαρκεί τέσσερα χρόνια, το καταργεί η Διαμαντοπούλου, το σκέφτεται ο Αρβανιτόπουλος και το εφαρμόζει τώρα η Κεραμέως ονομάζοντάς το ελάχιστη βάση εισαγωγής. Θα περιορίσει επιπλέον την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αποτελεί έναν κοινωνικό φραγμό στη νεολαία. Ζητάμε να μην εφαρμοστεί πόσο μάλλον φέτος σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης και εγκλεισμού. Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να γίνουν πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, διότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλεται να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους νέους τους τόπου μας».

Στο νόμο Κεραμέως αντιδρούν και οι φοιτητές. Η Μαργαρίτα Λαμπροπούλου Μαργαρίτα από τον Φοιτητικό Σύλλογο Βιολογικού, επεσήμανε «παλεύουμε γενικά ενάντια στο Νόμο και ειδικότερα στην πολιτική της κυβέρνησης. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής έρχεται να πετάξει εκτός τριτοβάθμιας το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας και κυρίως, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην μετατραπεί η γνώση σε προνόμιο για λίγους, ενώ εξακολουθούμε να ζητάμε ανοικτές Σχολές και σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας».

 

«¨Εχουμε εκφράσει την αντίθεση μας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος

Ψαρράς είπε «έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας με τον νόμο 4777, που είναι γνωστός ως νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη καθώς δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά δημιουργεί καινούρια. Ο συγκεκριμένος νόμος εισάγει έναν αχρείαστο και υπέρμετρο αυταρχισμό, καθώς καταργεί κάθε δυνατότητα δημοκρατικής λειτουργίας και έκφρασης διαφωνίας και εισάγει καινούρια αδικήματα για τους φοιτητές και ένα καινούριο πειθαρχικό δίκαιο. Ταυτόχρονα λειτουργεί υπέρ των αδιαβάθμητων και μη αξιολογημένων δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς σπρώχνει προς τα εκεί τους φοιτητές που θα διαγραφούν και δεν θα πάρουν τίτλο σπουδών έστω και για ένα μάθημα ταυτόχρονα με τους μαθητές που δεν θα μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η κοινωνία μας είναι αν θέλουμε οι νέοι να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση ή να την στερούνται. Τέλος, ο νόμος αυτός βασίζεται σε δύο μύθους. Πρώτον ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας και κέντρα αιώνιων. Τίποτε από τα δύο δεν ισχύει…».

Τέλος, από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέφερε πως «ο νέος νόμος έρχεται να ισοπεδώσει δικαιώματα και συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Αυτό που χρειάζονται σήμερα τα Πανεπιστήμια είναι οικονομική υποστήριξη, καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Από το 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει καλυφθεί καμία μόνιμη θέση, ενώ οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ο νόμος έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, καθώς συγκροτείται η επιτροπή ασφάλειας. Θα αντιδράσουμε και δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην εφαρμογή ενός άδικου νόμου».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement