Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

Οι αντιδράσεις από προπονητές για τον “πάγο” που παραμένει ο ερασιτεχνικος αθλητισμός και οι ακαδημίες

Published

on

Aν και η πλειοψηφία των παραγόντων του ερασιτεχνικού αθλητισμού περίμενε από την πλευρά των λοιμωξιολόγων να δοθεί το πράσινο φως προέκυψε νέα αναβολή για το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των αθλητικών ακαδημιών.

Στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» οι ειδικοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τα θέματα που έθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού μετά το Πάσχα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία κορωνοϊού που θα υπάρχουν έως τότε.
Οι αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή ήταν οι εξής:
-Tην εξέταση της επανέναρξης των Ακαδημιών μετά από τις 10/05/2021.
-Tην εξέταση της επιστροφής των αθλητών ηλικιακών κατηγοριών στις προπονήσεις, για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, μετά τις 10/05/2021.
-Tη χρήση self-test στις ατομικές προπονήσεις, μόνο για τους υποψηφίους για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και τις στρατιωτικές σχολές.
-Tη μη έγκριση της χρήσης αποκλειστικά του self-test στον αθλητισμό, σε αντικατάσταση του μοριακού και αντιγονικού ελέγχου, δεδομένου ότι αφορά δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
-Tην άμεση συγκρότηση υποεπιτροπής καθορισμού «υψηλού και χαμηλού κινδύνου αθλημάτων», καθώς και οδικού χάρτη επαναλειτουργίας των αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα αποτελείται από τους κ. Τσιόδρα, Σαρόγλου, Χατζηγεωργίου, Παπαευαγγέλου και Σύψα και θα συνεργαστεί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Όσο για το θέμα των Γυμναστηρίων, επιφυλάχθηκαν να το εξετάσουν μετά το Πάσχα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν έως τότε.
Καταλαβαίνει κανείς πως το άνοιγμα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και μόνο σίγουρο δεν είναι πώς αυτό θα γίνει μέσα στον Μάιο με τις περισσότερες ομάδες να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα σχετικά με το οικονομικό. Επιπλέον οι νεαροί αθλητές περιμένουν πώς και πώς και να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.

 

Β. Λαμπάτος: «Να εκμεταλλευτούμε τα self test»
Με αφορμή το νέο πάγο της πολιτείας, ο επικεφαλής προπονητής του ΝΟΠ Βασίλης Λαμπάτος επισημαίνει:
«Προστέθηκαν από χτες και επιτρέπεται στις προπονήσεις να συμμετέχουν και οι γεννημένοι του 2009 πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Μετά από σχεδόν 6-7 μήνες απραξίας επιτέλους και αυτά τα παιδιά θα έχουν την χαρά να ξεκινήσουν πάλι την προπόνηση. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα ακόμα παραμένει με τις ακαδημίες όλων των αθλημάτων κλειστές… Αν και ακούγεται για 10 Μάη η επιστροφή των πολύ νεαρών αθλητών, θεωρώ ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Θεωρώ πως η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να γίνει αρωγός στην προσπάθεια να ξαναγυρίσουν τα παιδιά στον αθλητισμό. Ένα πολύ εύκολο μέτρο θα ήταν να χρησιμοποιούνται τα self test αντί των rapid test κατά την επιστροφή τούς στον αθλητισμό όπως και στα σχολειά».

Δ. Ορφανόπουλος: «Θετικά τα μηνύματα»

Από την άλλη ο πρωταθλητής του βάδην Δημήτρης Ορφανόπουλος τονίζει: «Φαίνεται ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για το άνοιγμα και άλλων αθλητικών δράσεων μετά την μακρά αναστολή λειτουργίας λόγω πανδημίας. Η πρόταση για άνοιγμα των ακαδημιών από τις 10 Μαΐου μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά του δημοτικού είχαν χάσει και το καθημερινό προαύλιο στο σχολείο (μαζί βέβαια με το μάθημα της Γυμναστικής) και ήταν κυριολεκτικά εγκλωβισμένα σε κινητική αδράνεια και απουσία σωματικής εκτόνωσης, αν και στην ηλικία αυτή, η άσκηση -πολύ περισσότερο δε η οργανωμένη- έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού τους συστήματος αλλά και της ψυχικής τους ισορροπίας. Αν και εφόσον εγκριθεί η πρόταση, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (προπονητές, γονείς, παιδιά) να δείξουν υπευθυνότητα και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της προπόνησης. Αν μη τι άλλο, είναι ένα μέτρο που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην πολυπόθητη κανονικότητα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement