Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα» αυτές τις ώρες στον Κόλπο του Άντεν, μετά τη χθεσινή κατάρριψη εκ μέρους τους ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που είχαν απογειώσει οι αντάρτες Χούθι που δρουν στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν αυξηθεί οι βάρδιες όσων μελών του πολεμικού πλοίου εμπλέκονται με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εχθρικών κινήσεων, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα παρόμοια περιστατικά.

Να σημειωθεί η εξολόθρευση του UAV αποτελεί την πρώτη κατάρριψη εχθρικού αεροσκάφους από μονάδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο επίσημων επιχειρήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής το 1974 δεν συμπεριλαμβάνονται καθώς η Ελλάδα δεν είχε κηρύξει επίσημα τον πόλεμο με την Τουρκία. Θα πει κάποιος ότι κι εδώ δεν έχουμε κηρύξει τον πόλεμο με τους… Χούθι αλλά η επιχείρηση της φρεγάτας εντάσσεται στο πλαίσιο επίσημης επιχείρησης που τελεί υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φρεγάτα «Ύδρα» ακολούθησε κατά γράμμα όλους τους Κανόνες Εμπλοκής. Λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης το Κέντρο Μάχης του πλοίου ειδοποίησε τον κυβερνήτη πως έχουν εντοπιστεί 8 ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν κατεύθυνση νότια, προς την περιοχή που το σκάφος μας συνόδευσε ένα πλοίο κοντέινερ ευρωπαϊκών συμφερόντων ώστε να διέλθει με ασφάλεια από την περιοχή. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τέθηκαν σε εφαρμογή οι διαδικασίες αναγνώρισης μέσω πομπών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για φίλια ή εχθρικά μέσα. Δεν υπήρξε καμία απάντηση αφού τα drones των ανταρτών δεν διαθέτουν ανάλογο σύστημα αναγνώρισης. Οπότε στοχοποιήθηκαν από τα πυροβόλα.

Από τα 8 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα 6 άλλαξαν κατεύθυνση και στράφηκαν βόρεια. Τα υπόλοιπα δύο όμως ανέπτυξαν ταχύτητα και ήταν προφανές ότι ήθελαν να χτυπήσουν το πλοίο κοντέινερ. Μόλις τα UAV’s έφθασαν σε απόσταση 5 μιλίων, δόθηκε εντολή να χτυπηθούν με το κυρίως πυροβόλο των 5 ιντσών της φρεγάτας. Η πρώτη βολή δεν τα πέτυχε. Η δεύτερη ανατίναξε το drone, ενώ το άλλο άλλαξε κατεύθυνση κινούμενο και αυτό προς τον βορρά.