Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνθρωπος της επιστήμης και της προσφοράς-Συγκίνηση στην Πάτρα για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Πατρών Στέφανου Μανταγού

Published

on

Ο Στέφανος Μανταγός άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως ακαδημαϊκός κύρους, άνθρωπος της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς. Το άκουσμα της απώλειας του καθηγητή Παιδιατρικής σκόρπισε βαθιά θλίψη στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα της Πάτρας όπως επίσης και σ’ όλη την τοπική κοινωνία, την οποία υπηρέτησε με τις γνώσεις του και τους αγώνες τους.

Αν και καταγόταν από την Ικαρία είχε «πολιτογραφηθεί» πατρινός αφού κατοικούσε για δεκαετίες στην πόλη, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γιατρός- παιδίατρος και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ (από το 1980-2013), πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ενώ είχε διατελέσει στο παρελθόν και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Το βιογραφικό του πλούσιο και η διαδρομή του σημαντική, ενώ ξεχώριζε για το ήθος, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια.
Γεννήθηκε στην Ικαρία το 1946. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και μετεκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ σε διαφορετικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα (University Medical Center of Chicago, Yale University και State University of New York). Το 1978 απέσπασε βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale.
Υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝΠ έως το 2013. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κατά την τριετία 1993-1996. Όντας Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισε να ασκεί ακαδημαϊκό και ιατρικό ιδιωτικό έργο έως το 2019.
Μεγάλος αριθμός παιδιάτρων είχαν την τύχη να διδαχθούν από τον ίδιο και να συνεργαστούν στο πεδίο της κλινικής ιατρικής πρακτικής, αλλά και όλοι όσοι τον γνώριζαν αναγνωρίζουν την πολυπίπεδη προσφορά του. Ήταν η «ψυχή» των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργάνωνε σε ετήσια βάση η Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ, με τη συμμετοχή παιδιάτρων εγνωσμένου κύρους από όλη τη χώρα.
Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χάρης Μπονάνος, ο οποίος όταν ήταν διοικητής στο ΠΓΝΠ είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής: «Όταν έχεις περάσει όλη σου την ζωή, θεραπεύοντας, δίνοντας συμβουλές και προστατεύοντας την ζωή των παιδιών,παράλληλα δε διδάσκεις, μεταφέρεις γνώσεις στους νέους υπηρέτες του Ιπποκράτη, έχεις μια προσφορά τεράστια στην κοινωνία που δίκαια κερδίζεις την αγάπη τους. Ο Στέφανος δεν ήταν ένας ακόμα καθηγητής, ήταν η επιστημονική προσωπικότητα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα, στην κοινότητα μας, με τις γνώσεις του και την προσφορά του. Τον γνώρισα, όταν ήμουν ακόμα αντιπρόεδρος του ΠΓΝΠ και εκεί κατάλαβα τον αγώνα που έκανε για μια πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική που να διακρίνεται στην περιοχή μας. Και τελευταία έδωσε τον αγώνα με αξιοπρέπεια, στην σκληρη μοίρα που επιφυλάσσει η ασθένεια, όταν μάλιστα γνωρίζεις την έκβαση στην άνιση μάχη. Είναι βέβαιο ότι κέρδισε την αναγνώριση, από τους συναδέλφους του γιατί δεν περιορίστηκε στο επιστημονικό του πεδίο,αλλά αγωνίστηκε για το δημόσιο συμφέρον με σεμνότητα, αφήνοντας πίσω του την ταυτότητα ενός ευπατρίδη που έφυγε αθόρυβα, αλλά με την πλήρη αποσκευή των αξιών της ζωής».

Κ. ΜΑΡΚΟΥ: «ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ»

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Κώστας Μάρκου σε δήλωσή του για την απώλεια του καθηγητή Στέφανου Μανταγού ανέφερε: «Έφυγε» από κοντά μας ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανος Μανταγός. Υπήρξε μια έντονη προσωπικότητα με ξεχωριστή επιστημονική και κοινωνική παρουσία. Άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα στην εκπαιδευτική, κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα. Παράλληλα, ήταν ένας ενεργός πολίτης που ανέδειξε το πρότυπο του ιατρού και επιστήμονα που δεν λειτουργούσε αποκομμένος από τον κοινωνικό του περίγυρο. Προσηνής και ανοιχτός χαρακτήρας ανέδειξε δεκάδες νέους ιατρούς και συνέβαλε στην ανάδειξη της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας ως μιας από τις κορυφαίες της χώρας μας με διεθνή αναγνώριση.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του καθηγητή Στέφανου Μανταγού. «Ο Στέφανος Μανταγός κατέγραψε σημαντική επιστημονική διαδρομή και προσφορά στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, εκπαίδευσε εκατοντάδες νέους παιδίατρους και άφησε το επιστημονικό του αποτύπωμα στην πόλη μας. Ο Δήμαρχος απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου εξέφρασε την οδύνη του ιατρικού κόσμου της Πάτρας στο άκουσμα της θλιβερής αναγγελίας του θανάτου ενός αγαπητού γιατρού, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει για μια 3ετία πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πέραν της μεγάλης επιστημονικής του προσφοράς.

«Κατά τη διάρκεια της λαμπρής ακαδημαϊκής του πορείας εκπαίδευσε εκατοντάδες φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς στο αντικείμενο της Παιδιατρικής. Εκπόνησε πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες και συμμετείχε ως μέλος, σε πολλές επιστημονικές εταιρείες. Άνθρωπος πολυμήχανος, με διοικητικές ικανότητες, υπήρχε επιπλέον μέλος του ΔΣ του Καραμανδανείου Νοσοκομείου (1993-1996), Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Παιδιού (2000-2003), Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ (2002-2005) και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδας (2002-2005). Ως ιατρός τίμησε τον Όρκο του Ιπποκράτη, υπηρέτησε το κοινωνικό σύνολο με αφοσίωση, όραμα και συνέπεια. Άριστος οικογενειάρχης και πατέρας. Τα παιδιά του είναι μέλη της ιατρικής κοινότητας με τις ειδικότητες της παιδοκαρδιολογίας και οφθαλμολογίας. Τιμήθηκε ως τέως πρόεδρος του ΙΣΠ για την πολύτιμη προσφορά του στο Σύλλογο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17/10/2008. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του» τόνισε η κυρία Μαστοράκου.
Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εξέδωσε ψήφισμα και αποφάσισε ομόφωνα αντί στεφάνου στη σορό του, όπως κατατεθεί χρηματικό ποσό σε ευαγές Ίδρυμα.

ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ: ΑΞΙΟΣ, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ, ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ…

Ο τέως αντιπρύτανης του Παν/μίου Πατρών, καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Παν/μίου Πάνος Γκούμας αναφερόμενος στον εκλιπόντα επισήμανε πως ήταν ένας άξιος επιστήμονας και ένας άνθρωπος προικισμένος με πολλές αρετές.
Με μια συγκινητική ανάρτηση ο γιατρός Θρασύβουλος Μαυρομμάτης αποχαιρέτισε τον καθηγητή Στέφανο Μανταγό, με τον οποίο συμπορεύτηκαν επί 35ετία στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας πως διένυσε μια περήφανη και επιστημονικά καταξιωμένη διαδρομή στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας.

«Θα θυμόμαστε πάντα την οργανωμένη με υψηλό δείκτη ευφυϊας σκέψη του, τις διδακτικές του ικανότητες, το ανεξάντλητο καλωσυνάτο χιούμορ του» ανέφερε, προσθέτοντας πως «το βαθύ επιστημονικό και κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω του αποτελεί παρακαταθήκη στους εκατοντάδες παιδιάτρους που δίδαξε και εκπαίδευσε. Άξιος! Καλό ταξίδι».
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο στην Αθήνα, όπου η σύζυγός του και τα παιδιά του, τα οποία ακολούθησαν τα χνάρια του στην Ιατρική, θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement