Connect with us

Πολιτισμός

Χώρος Καρναβαλιού χωρίς προσωπικό-Μικρή η ανταπόκριση των πληρωμάτων στο κάλεσμα για συνάντηση της δημοτικής Αρχής

Published

on

Με αντικείμενο τη «Λειτουργία του χώρου προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού στα Παλαιά Σφαγεία» πραγματοποιήθηκε προχθές στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες συναντήσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας με τους εκπροσώπους των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων (θερμομέτρηση, μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Η ανταπόκριση των πληρωμάτων στο κάλεσμα για συνάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως η συζήτηση ήταν «μονοθεματική», καθώς αφορούσε αποκλειστικά την λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων και την μετατροπή τους σε πολυδύναμη πολιτιστικό κέντρο με σημείο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Μάλιστα, αυτό προκάλεσε ενστάσεις εκ μέρους εκπροσώπων πληρωμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν πως πήγαν στην συνάντηση θεωρώντας πως θα γίνει μια συνολική συζήτηση για το Καρναβάλι.
Κατ’ άλλα την κεντρική εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ενώ παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών, Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Νίκος Ασπράγκαθος και η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αναλύθηκε ο στόχος που είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα.
Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία πολιτιστικών υπηρεσιών στο χώρο του Παλαιών Σφαγείων προοριζόμενες για ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών, που στόχο θα έχουν την ενεργή πρόσβαση, τη συμμετοχή και την απόλαυση του πολιτιστικού προϊόντος καθώς και την εξέλιξη της πολιτισμικής εμπειρίας στην πόλη μας. Όραμα είναι να αξιοποιήσει τους εκθεσιακούς του χώρους και τα καινοτόμα δημιουργικά εργαστήρια ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να αποτελέσει τοπόσημο και πολιτιστικό πυρήνα της πόλης των Πατρών.
«ΣΠΙΡΑΛ»: «ΤΙ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΥΤΟ;»
Στον απόηχο της συνάντησης η δημοτική παράταξη «σπιράλ» εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως «τα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού «γύρισαν την πλάτη» στον Δήμαρχο Πατρέων σε μία συνάντηση με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της καρναβαλικής κοινότητας της πόλης. Στο κάλεσμα -που πέρασε από πολλές παλινωδίες- ελάχιστοι καρναβαλιστές ανταποκρίθηκαν και όσοι προσήλθαν είχαν πολλά να καταμαρτυρήσουν στην οικοδεσπότη Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, κ. Ήρα Κουρή, και στον Δήμαρχο, κ. Κώστα Πελετίδη. Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποια «νεόκοπα» πληρώματα, πολιτικά κατευθυνόμενα, που πήραν το λόγο για να εκφράσουν απόψεις καινοφανείς για το θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού και την ιστορία του.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε πως από τη συνάντηση –που είχε ως κύριο θέμα τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τη «λειτουργία χώρου προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού στα Παλαιά Σφαγεία»- απουσίαζε σύσσωμη η Διεπιστημονική Επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Την εισήγηση, ως εκ τούτου, έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος, μιλώντας αόριστα και απαντώντας με γενικότητες στα ερωτήματα που τέθηκαν. Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με έκπληξη την ανακοίνωση πως η χρηματοδότηση δεν αρκεί για τις προσλήψεις που είχαν προαναγγελθεί και για το άμεσο ξεκίνημα λειτουργίας του χώρου. Η αίσθηση που έμεινε στους εκπροσώπους των πληρωμάτων ήταν πως, ενώ πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για την Πάτρα και το Καρναβάλι της, η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να το διαχειριστεί, επιμένοντας στην οικειοποίησή του.
Αντιθέτως δεν «οικειοποιείται» -δηλ. δεν αναλαμβάνει- την ευθύνη για την απώλεια του αρχείου του Καρναβαλιού, κάτι που κυνικά ομολόγησε η Πρόεδρος του Οργανισμού. Αλήθεια, ποιος έχασε το πολύτιμο αρχείο; Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την εκ νέου δημιουργία του;
Αυτά κι άλλα παρόμοια εξόργισαν όσους παρευρέθηκαν στο στάδιο, δημιουργώντας τους κλίμα δυσαρέσκειας. Αβίαστα, λοιπόν, κατά την έξοδο, ακούστηκαν κάποιοι να αναφωνούν αγανακτισμένοι, εν είδει συνθήματος: Τι ήρθαμε να κάνουμε στο γήπεδο αυτό;».

Ροή ειδήσεων

Advertisement