Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Καρναβάλι για τα … Καρναβάλια

Published

on

Γράφει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πάτρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ακόμα μια χρονιά το Πατρινό Καρναβάλι έφθασε στο τέλος του και η γεύση του απέχει πολύ απ’ την γλυκύτητα της μαυροδάφνης.

Λίγες μέρες μετά, βρισκόμαστε να μετράμε τα υπέρ και τα κατά και να αναλογιζόμαστε πως μπορούμε να τα βάλουμε σε μια τάξη.
Η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού βρισκόταν και βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιορκίας με τους εξ Αθηνών κατακτητές (ΜΜΕ) να βάλλουν τα τείχη της χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει οι Πατρινοί ότι έχουν και έναν εφιάλτη εντός των τειχών: την Δημοτική Αρχή.
• Μια άχαρη και τυπική έναρξη Καρναβαλιού αφού έπρεπε να γίνει και «αυτό».
• Τα πλημμελή ηχοσυστήματα στους δρόμους που βλέπαμε αλλά δεν ακούγαμε.
• Την πλημμελή και αδούλευτη τελετή έναρξης.
• Την προχειρότητα των εκδηλώσεων ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
• Την άναρχη εικόνα της πόλης ιδίως το τελευταίο διήμερο.
• Το Copy-R κατατεθειμένο από πλανόδιους πωλητές κατατεθειμένο στα πεζοδρόμια της πόλης.
Ευθύνες καταλογίζονται στην Δημοτική Αρχή που με τις αποφάσεις αφαιρούσε παρά προσέφερε στο Π.Κ.
Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια απ’ την αντιπολίτευση.
Ακόμα να πούμε πάλι για τα πολυάριθμα γκρουπ (και τους ιδιοκτήτες τους)!!!
Βάδιζαν αδιάφορα με το ένα χέρι στην μαυροδάφνη και το άλλο στα καπνογόνα.
Στους ενδογενείς παράγοντες έχουμε και τον Οργανισμό του Καρναβαλιού που μας δίνεται η εντύπωση ότι τον χρησιμοποιούν μόνο για να πληρώνονται και όχι για παραγωγές κ.α.
Οι ντόπιες παραγωγές (καινοτόμα πράγματα) είναι ανύπαρκτες, παρόλο είναι εκείνο που κάνει από άλλα Καρναβάλια την διαφορά εντός και εκτός Ελλάδας.
Φέτος η αθηναϊκή πολιτεία προσπάθησε με τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο να αποτρέψει τους επισκέπτες τονίζοντάς τους ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την μηνιγγίτιδα στην πόλη μας. Και βέβαια αυτό συνέβαλε ένα ποσοστό επισκεπτών να αναβάλει το ταξίδι.
Πριν χρόνια βρεθήκαμε να βοηθάμε τεχνικούς τηλεόρασης Αθηναϊκής να επισκεφτούν ειδικά μέρη για το Καρναβάλι. Στο τέλος ενώ μας ευχαρίστησαν, μας τόνισαν ότι έχουν εντολή απ’ τον καναλάρχη να υπάρξει πίεση προκειμένου ο κόσμος να παραμείνει στην Αθήνα και για αυτό τα προγράμματα ήσαν διαμορφωμένα ανάλογα (της τηλεόρασης).
Να τονίσουμε ακόμα ότι ο Δήμος Πατρέων πέραν της ανυπαρξίας των εκδηλώσεων και κυρίως ντόπιων παραγωγών άφησαν διακριτικά εκδηλώσεις να περάσουν σε ιδιώτες.
• Όπως είπαμε είχαμε το φαινόμενο του παραγκωνισμού έμπειρων εθελοντών.
• Την ανάθεση της οργάνωσης σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.
• Είναι γνωστή η θέση του κ. Δημάρχου για το Καρναβάλι ότι είναι αρνητική.
• Η φετινή προχειρότητα προδικάζει για συνειδητή υποβάθμιση του θεσμού.
Στους ενδογενείς παράγοντες να θυμίσουμε ότι όταν χάνει μια ομάδα τον αγώνα η ευθύνη βαραίνει εκτός από τους παίκτες και τον προπονητή. Στα λάθη του Δικού μας προπονητή (κ. Δημάρχου) ήδη έχουμε αναφερθεί.
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι θεσμός ιδέα και τελετή, αλλά οι ντόπιοι παράγοντες τον αντιμετωπίζουν σαν μια τοπική γιορτή.
Οι έμπειροι εθελοντές έμειναν και φέτος στον «πάγκο» σε σχέση με κάποιους νέους που έκαναν από κοντά την πρώτη τους επαφή για το Καρναβάλι.
Για όλα αυτά υπάρχει μια απλή αλήθεια. Ο κ. Δήμαρχος δεν έχει κρύψει ότι ποτέ δεν συμπάθησε το Καρναβάλι και ίσως να είναι κι αυτός ένας λόγος που το Καρναβάλι την τελευταία δεκαετία δεν έχει την θέση που του αξίζει.
Όμως αν ποτέ αναθεωρήσει τις απόψεις του ο Καρναβαλικός Οργανισμός, είναι έτοιμος και στο χέρι του είναι να τον ενεργοποιήσει, γιατί είναι καιρός οι εξάωρες και οκτάωρες παρελάσεις να επανεκτιμηθούν.
Ο Οργανισμός προσφέρεται για πρώτο βήμα την αλλαγή πλαισίου σχεδιασμού του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement