Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ντάνα Κ. Αντωνοπούλου: Γυναικοκτονία ή Ανθρωποκτονία;

Published

on

«Ο όρος «γυναικοκτονία» σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, επειδή είναι γυναίκες».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες, ανά τον κόσμο, δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους,

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας». Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017, φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων. Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.

Ο όρος «γυναικοκτονία» δεν υφίσταται στο Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο, η δολοφονία δε γυναικών, υπάγεται στη διάταξη του άρθρου 299 του Ποινικού Κώδικα, «ανθρωποκτονία από δόλο».

Με αφορμή το στυγερό έγκλημα της εικοσάχρονης μητέρας από το σύζυγό της, στα Γλυκά Νερά, έρχεται ξανά στην επιφάνεια το  φλέγον ζήτημα της καθημερινής βίας, σε βάρος των γυναικών, που αρκετές φορές, όπως έχουμε διαπιστώσει, έχει οδηγήσει στην δολοφονία τους, από το σύζυγο  ή το σύντροφο  τους.

Τελικά έδωσε καίριες λύσεις ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία;

Φρονώ ότι πρέπει σαν ευνομούμενο Κράτος να αναζητήσουμε πιο βαθιά την αιτία του προβλήματος και να επιδιώξουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, πριν το φαινόμενο αυτό γιγαντωθεί!!!»

(*) Η Ντάνα Κ. Αντωνοπούλου είναι δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ΜΔΕ Πολιτικής Δικονομίας

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement