Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μόνη λύση η απόσυρση-Νέο κοινό υπόμνημα, από την Παναιγιάλειο και βουλευτές της Αχαΐας για την στήριξη των σταφιδοκαλλιεργητών

Published

on

Nέα συνάντηση σε αναζήτηση κοινού δρόμου για την αποφυγή μιας σταφιδικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, με σημαντικές επιπτώσεις για τα εισοδήματα των παραγωγών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών.

Μετά την τηλε-σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός την Τετάρτη, παρουσία προέδρων Επιμελητηρίων βουλευτών απ όλη την Πελοπόννησο και την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, χθες πήρε τη σκυτάλη η Παναιγιάλεια για μια εκ του σύνεγγυς ενημέρωση στην οποία έδωσαν το παρόν όλοι σχεδόν οι βουλευτές του Νομού, Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας (ΝΔ), Σία Αναγνωστοπούλου Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ) και εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου (ΚΙΝΑΛ).
Από την Παναιγιάλειο τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο γενικός διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος μεταφέροντας το αίτημα για απόσυρση των πλεονασμάτων με κρατική στήριξη. Το μέτρο της απόσυρσης εφαρμόστηκε και στον οινοποιητικό τομέα όμως, πρέπει να σημειωθεί, ότι εκ μέρους της κυβέρνησης, επί της ουσίας, δεν υπάρχει ακόμη θετική ανταπόκριση. Όπως επεσήμανε το προεδρείο της ΠΕΣ, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το προϊόν νέας εσοδείας και ο κίνδυνος κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, λόγω και του υψηλού περυσινού αποθέματος, είναι ορατός.
Αντίθετη άποψη έχουν εκφράσει άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις και Επιμελητήρια καλώντας την ΠΕΣ να παραδώσει ποσότητες, σε άλλους ιδιώτες, προς εξαγωγή.
Σύμφωνα με την ΠΕΣ Επιμελητήρια και ιδιώτες επιθυμούν απόσυρση του προϊόντος.
Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές των κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της κατάθεσης νέου υπομνήματος από την Παναιγιάλειο, προς το Υπουργείο και τον κ. Λιβανό το οποίο θα υπογράφουν όλοι, για άμεση παρέμβαση προκειμένου να διασωθούν οι τιμές παραγωγού και εν γένει και το προϊόν.
ΑΚΟΜΨΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Υπήρξαν και σχόλια απ’ όλες τις πλευρές, για άκομψες παρεμβάσεις εκ μέρους Επιμελητηρίων και ιδιωτών που παρατείνουν τα προβλήματα και οδηγούν σε αδυναμία διαχείρισης τους. Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι η έναρξη της νέας συγκομιδής, με απόθεμα στις αποθήκες, θα είναι μια οικονομικά καταστροφική εξέλιξη.
Ο κ. Τσιγκρής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της μαύρης σταφίδας αλλά και στην ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Από την πλευρά του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του κλάδου και σημείωσαν ότι η μόνη λύση είναι η απόσυρση του προϊόντος με επιδότηση. Όπως είπαν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απόσταξης για αλκοόλ, όπως έγινε και πέρυσι με Ευρωπαϊκά χρήματα για ποσότητες κρασιού, αλλά και μέσω της στήριξης των σταφιδοπαραγωγών με πράσινο τρύγο. Επιπλέον θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα.
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ
Εξ άλλου, σε ψήφισμα για την στήριξη των σταφιδοκαλλιεργητών κατέληξε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, στο οποίο συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με πρωτοβουλία της παράταξης Κατσιφάρα.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής «ως Περιφερειακό συμβούλιο ζητούμε την στήριξη του προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών καθώς και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να μην καταρρεύσει σε δύο μήνες από σήμερα η τιμή της σταφίδας με κίνδυνο να καταστεί παντελώς ασύμφορη και μη αποδοτική η καλλιέργεια της και οι αγρότες μας να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και έτσι να αφανιστεί ένα δυναμικό αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας. Πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν τα μέτρα της απόσυρσης των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας για<< απόσταξη κρίσης>>, και ο <<πράσινος τρύγος>>, ώστε μέσω αυτών να στηριχθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεταιριστικές ενώσεις και ιδιώτες αλλά και γενικότερα το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας κατά συνέπεια και οι παραγωγοί και το προϊόν.
Η παράταξή μας θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αγρότες, θα υπηρετεί το δίκαιο και θα διεκδικεί με αποτελεσματικό τρόπο για τον τόπο μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement