Connect with us

Ελλάδα

Στα σκαριά νέα ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

Published

on

 

Νέα διπλή ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών βρίσκεται στα “σκαριά” προκειμένου να θεσπισθεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού. Η ρύθμιση αυτή, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες, θα έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος θα αφορά τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, οι οποίες χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το δεύτερο σκέλος θα αφορά τις νέες οφειλές που συσσωρεύτηκαν προς τα Ταμεία από την “έκρηξη” της πανδημίας (Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2020) έως και τον τρέχοντα μήνα (Ιούνιο του 2021).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, προβλέπεται πως θα δοθεί 2η ευκαιρία σε όσους πληττόμενους επιχειρηματίες έχασαν τις 120 δόσεις, προκειμένου να επανέλθουν στη ρύθμιση αυτή. Βασικός όρος θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταβάλλουν όλες τις απλήρωτες δόσεις ή, εναλλακτικά, οι απλήρωτες δόσεις να μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της υπό εξέταση ρύθμισης , το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι η τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων εισφορών τόσο των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων-εργοδοτών όσο και των πληττόμενων -κλειστών ελευθέρων επαγγελματιών για το 16μηνο διάστημα Φεβρουαρίου 2020-Ιουνίου 2021 σε 60 ή ακόμα και 72 δόσεις, δηλαδή σε 5 ή 6 έτη.

Όσον αφορά τις δύο εκκρεμείς εκκαθαρίσεις εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως:

-Η εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το 2020 θα ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος μήνα. Η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων θα πρέπει να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021.

-Η εκκαθάριση των εισφορών όλων των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2019 θα ολοκληρωθεί τέλος του ερχόμενου Ιουλίου. Η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων θα πρέπει να γίνει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Αυγούστου -Δεκεμβρίου 2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement