Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προσκήνυμα στο πάτημα-Αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας σήμερα στο λόφο του Αγίου Ανδρέου στο Λεόντιο

Published

on

 

Αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας θα τελεστεί σήμερα το πρωί στο Πάτημα του Αγίου Ανδρέου, στο Λεόντιο Αχαΐας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι προσκυνητές που θα καταφθάσουν από την Πάτρα με πούλμαν θα καταθέσουν την ευλάβειά τους στον τόπο που κατά την εκκλησιαστική παράδοση οι Ρωμαίοι συνέλαβαν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας των Πατρών.

Στον ανακαινισμένο πέτρινο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, ο οποίος πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς μετά την ανάδειξη του μνημείου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Απόστολος Ανδρέας διήλθε από την περιοχή του Λεοντίου όπου ήταν πολυπληθή κοινότητα με πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες και κήρυξε περί του αληθινού Θεού. Το Λεόντιο (παλαιά Γουρδούμιτσα) υπήρξε το κέντρο της περιοχής και κατά τους αρχαιοελληνικούς χρόνους. Κοντά στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, σώζονται πέτρες με τυπώματα πελμάτων, τα οποία αποδίδονται στον Απόστολο Ανδρέα.

Για το λόγο αυτό, ο λόφος του Αγίου Ανδρέου αποτελεί τόπο ιερού προσκυνήματος και πλήθος πιστών μεταβαίνει στο θολωτό εξωκκλήσι του Αγ. Ανδρέα και το λεγόμενο «Αχνάρι» και ανάβουν ένα κερί στη χάρη Του.

Κάθε Ιούλιο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου σε συνεργασία με την Ενορία και τους κατοίκους του Λεοντίου και της ευρύτερης περιοχής, τελείται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό, σε ανάμνηση της διελεύσεως και της διδαχής του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων.

Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στον χώρο του Πατήματος με την φροντίδα του εφημέριου του Ιερού Ναού π. Αντώνιος, ο οποίος καλεί τους πιστούς να δώσουν το «παρών» στις φετινές εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί τέλος πως η Ιερά Μητρόπολη Πατρών έχει μεριμνήσει και για την εξυπηρέτηση των πιστών θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 6:45 το πρωί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο λαός του Λεοντίου θα προσφέρουν στους επισκέπτες προσκυνητές καφέ και ντόπια εδέσματα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement