Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Στα μισά… με αέρα στα πανιά-Ο απολογισμός των δύο ετών της Ν.Δ στην εξουσία

Published

on

Με τους πολίτες να αποτιμούν ως θετική την μέχρι σήμερα πορεία, η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει σήμερα την πρώτη διετία διακυβέρνησης της χώρας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τη συνέχεια, αν και οι μεγάλες προκλήσεις δεν λείπουν…

Ήταν στις 7 Ιουλίου 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας, μετά από μία εκλογική νίκη που είχε ιστορικά χαρακτηριστικά, κυρίως για δύο λόγους:
– Πρώτον, διότι ήτα η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009 που το πρώτο κόμμα κατακτούσε αυτοδυναμία, και
– Δεύτερον, διότι λαμβάνοντας ποσοστό 39,85% η ΝΔ έναντι 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το κόμμα που πέτυχε το μεγαλύτερο προβάδισμα, από το 1990.
Ωστόσο, οι «πρωτιές» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζονται ακόμα και μετά από δύο χρόνια. Γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα φτάνει στη μέση του εκλογικού κύκλου χωρίς να υπόκειται στην φθορά που μοιραία συνήθως προκαλεί η διαχείρισης εξουσίας.
ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Είναι, ωστόσο, επίσης αλήθεια ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης που να άσκησε την εξουσία υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν σχεδόν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.
Στην αρχή ήταν η κρίση του προσφυγικού που μετεξελίχθηκε σε κρίση του μεταναστευτικού για να κορυφωθεί με την κρίση ασφαλείας που προκάλεσαν τα γεγονότα στον Έβρο οδηγώντας στην οξύτερη και διαρκέστερη μετά το 1974 ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αποτελεσματικό τρόπο την προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο που ενορχήστρωσε η Άγκυρα και το γεγονός ανέβασε πολύ τις «μετοχές» της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό. Εξίσου αποτελεσματικά, μέσω μίας μεγάλης διπλωματικής αντεπίθεσης, αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει γεωστρατηγικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, όχι μόνο απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα πετυχαίνοντας συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, επί της ουσίας «ακύρωσε» τις τουρκικές προσπάθειες. Επιπλέον, στις αλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έδειξε πως έχει την ισχυρή συμμαχία του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, αλλά και της Γαλλίας που έστειλε ευθεία και άμεσα μηνύματα στην Τουρκία.
Έπειτα, ήταν η κρίση του covid19 και η μεγάλη υγειονομική απειλή που εξαπλώθηκε στον πλανήτη. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα, απέφυγε το «πρώτο κύμα» και συγκέντρωσε τα κολακευτικά σχόλια όλου του κόσμου, γεγονός που συνέβαλλε ακόμα και στο να ξεπεραστούν με ήπιο τρόπο, τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του δευτέρου κύματος. Οι Έλληνες πολίτες, παρά τα λάθη και κάποια πισωγυρίσματα που έγιναν, πάντα αισθανόταν πως έχει μία κυβέρνηση που δουλεύει και μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τα λάθη της. Γι’ αυτό και οι αστοχίες δεν είχαν υψηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος, ενώ η κυβέρνηση κέρδιζε διαρκώς το περιθώριο να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων μη αφήνοντας στην αντιπολίτευση πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.
Συνολικά λοιπόν, η καλή διαχείριση που υπήρξε στις δύο μείζονες κρίσεις, αλλά και η ηγεμονία της προσωπικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο, επιτρέπουν στο κυβερνών κόμμα να επιδεικνύει μια πρωτοφανή αντοχή στην φθορά του χρόνου.
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Στη δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιολογείται συγκριτικά με τις τρεις κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας, του Γιώργου Παπανδρέου (23009-2011), του Αντώνη Σαμαρά (2012-2015) και του Αλέξη Τσίπρα (2015-2-19) στο μέσο της δικής τους θητείας, αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2011, τον Απρίλιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2017. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα τις έρευνες, το 53,7% των πολιτών αξιολογούν θετικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επίδοση που είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες κυβερνήσεις. Τον Ιούνιο του 2017 μόλις το 13,1% αξιολογούσαν θετικά το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ τον Απρίλιο του 2014 το ποσοστό θετικών κρίσεων για την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο 36%. Για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μόλις το 18% είχε θετική γνώμη. Εν τω μεταξύ σταθερά αρνητικές είναι οι κρίσεις για την αντιπολίτευση την τελευταία δεκαετία. Από το 73% αρνητικών κρίσεων στην αντιπολίτευση Σαμαρά το 2011 περάσαμε στο 71,5% στην αντιπολίτευση Τσίπρα το 2014 και από εκεί στο 65,4% για την αντιπολίτευση Μητσοτάκη το 2017. Σήμερα το 73,2% κρίνουν αρνητικά την αντιπολίτευση Τσίπρα στην παρούσα κυβέρνηση. Μέσα στη διετία που πέρασε από την εκλογή της κυβέρνησης η άποψη για τον Πρωθυπουργό έχει καλυτερεύσει για το 33,8% και είναι η χειρότερη για το 37,4% των ερωτηθέντων. Σχεδόν ένας στους τρεις (28,6%) δηλώνει ότι η γνώμη του έχει παραμείνει ίδια. Επιπλέον ίδια ή και χειρότερη είναι σήμερα η άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μόλις το 16,5% δηλώνει ότι η άποψή του έχει βελτιωθεί.

 

— ΕΝΘΕΤΟ —

H διετία σε συντομία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αποτιμώντας σε συντομία τη διετία της κυβέρνησης Ν.Δ. παρουσίασε τα επιτεύγματα και τις παρεμβάσεις.
«Στο διάστημα αυτό, η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε η κυρία Πελώνη και πρόσθεσε:
«Στο ίδιο διάστημα αυτό, ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Η Κυβέρνηση -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- θα ακολουθήσουν και άλλες.
Έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές. Έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων: Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Στη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση στήριξε το Ε.Σ.Υ. με τριπλασιασμό των Μ.Ε.Θ., προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προμήθεια υλικού, ενώ οργάνωσε και εφαρμόζει υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού. Παράλληλα, στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διέθεσε 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων εργαζόμενων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.
Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπήκαν, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή δύο οριζόντιες τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους, όπου ήδη καταγράφεται εντυπωσιακό άλμα: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα gov.gr για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Τέθηκαν σε λειτουργία οι πλατφόρμες για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών, την τηλεκπαίδευση, το σύστημα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112» και την οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Ο πολίτης άρχισε ξανά να εμπιστεύεται το Κράτος.
Η δεύτερη αφορά στην πράσινη μετάβαση με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, δυναμικής στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό της. Η χώρα πέτυχε κατά το πρώτο τρίμηνο, μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όρους Α.Ε.Π.. Κερδίσαμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, κύρος και αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας.
Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και πέτυχε σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Απέκρουσε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αλλά και ενεργοποίηση συμμαχιών την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ενίσχυσε και διεύρυνε τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή. Κατέδειξε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.
Μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από παρατηρητής έγινε συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ε.Ε.. Και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement