Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

4 πράγματα που πρέπει να κάνετε σήμερα για να σώσετε τη σχέση σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχετε την αίσθηση ότι η σχέση της κινδυνεύει να διαλυθεί; Θέλετε να κάνετε μια προσπάθεια να την κρατήσετε ζωντανή; Δείτε τι πρέπει να κάνει κάθε ζευγάρι πριν να έρθει η οριστική ρήξη. 

Δεν είναι ευχάριστο πράγμα να βιώνεις την παρακμή μιας σχέσης. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια αργή διαδικασία και το ζευγάρι δεν παρατηρεί τις μικρές λεπτομέρειες που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο. Σιγά-σιγά όμως αναπτύσσεται μια αρνητική δυναμική και όταν το πρόβλημα μεγεθυνθεί δεν είναι εύκολο να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Όταν έρθει η ώρα να σκεφτούμε τι πήγε στραβά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι πολλές φορές αυτά που καταστρέφουν μια ερωτική σχέση κρύβονται βαθιά μέσα μας. Συχνά οι πράξεις μας βασίζονται σε εσωτερικές άμυνες που έχουμε αναπτύξει από προηγούμενες εμπειρίες μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαθεμένες ή υπερβολικές αντιδράσεις στην αλληλεπίδραση με τα άτομα με τα οποία έχουμε βρεθεί κοντά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo διεξήγαγαν πέντε διαφορετικές έρευνες εστιάζοντας σε άτομα ευρισκόμενα σε ερωτική σχέση που βιώνουν ανάλογα προβλήματα. Σε μία από αυτές με τίτλο «Ο ρόλος του επίπεδου αυτοπεποίθησης στην αποδοχή θετικής ανάδρασης από κοντινά άτομα», φαίνεται καθαρά από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ότι αιτία των εντάσεων είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενός από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη σχέση; Στο ερώτημα αυτό θέλει να δώσει απάντηση μια εκτενής έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences, με δείγμα 11.000 ζευγαριών που απάντησαν σε 43 ερωτηματολόγια σε διάρκεια ενός έτους. Όπως εξήγησε στο CNN η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμάνθα Τζόελ, «Σε ότι αφορά την ποιότητα μιας σχέσης, είναι σημαντικότερη η συνεργασία που θα θεμελιωθεί από κοινού, από τον ερωτικό σύντροφο που θα επιλέξει κάποιος».

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τη σχέση ενός ζευγαριού σε μια κρίσιμη καμπή. Πώς μπορεί όμως να αποτραπεί η φθορά και η ενδεχόμενη ρήξη; Δείτε 5 πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε, από σήμερα κιόλας, για να σώσετε τη σχέση σας. 

1. Αποδεχτείτε τα δυσάρεστα στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου σας

Το πρώτο βήμα για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που έχουμε είναι συχνά η αποδοχή. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην επιδιόρθωση μιας ραγισμένης σχέσης. Εάν θέλετε να γιατρέψετε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί, ξεκινήστε να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον όπως είναι – όχι όπως θα θέλατε να είναι.

2. Μοιραστείτε την καθημερινότητα

Μια σχέση δεν κρίνεται τόσο σε κάποιες σημαντικές κοινές στιγμές, αλλά στην διαρκή συμβίωση, στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που μπορεί να αποξενώσουν ένα ζευγάρι αλλά και να ενδυναμώσουν την επικοινωνία μεταξύ του.

  1. Εκφράστε την αγάπη σας με τον τρόπο που θέλει ο σύντροφός σας να τη βιώσει.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, αλλά πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στη σχέση, τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που παίρνουμε (ή δεν παίρνουμε ή θα θέλαμε να πάρουμε) παρά σε αυτά που δίνουμε. 

4. Χαμηλώστε τους ρυθμούς σας

Για τους περισσότερους από εμάς χαλάρωση σημαίνει άραγμα στον καναπέ με ανοιχτή την τηλεόραση, μετά από μια δύσκολη μέρα. Προσπαθήστε να απεμπλακείτε από αυτές τις αλλοτριωτικές συνήθειες και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, χωρίς εξωτερικούς αντιπερισπασμούς.

5. Γιορτάστε κάτι κάθε μέρα

Μην περιμένετε τη γιορτή ή τα γενέθλια του συντρόφου σας για να του χαρίσετε κάτι που που του αρέσει ή να ετοιμάσετε ένα δείπνο – έκπληξη, που θα τον κάνει να νιώσει ερωτική θαλπωρή.  Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείτε κάτι πρωτότυπο, ξεφυλλίζοντας για παράδειγμα το  φυλλάδιο προσφορών Σκλαβενίτης όπου θα βρείτε πολλές ιδέες και υλικά για γευστικές συνταγές, αλλά και για ένα μπουκάλι ποιοτικού κρασιού που θα συμπληρώσει ιδανικά τη βραδιά. 

Όταν η σχέση σας αρχίσει να φθείρεται, δεν πρόκειται να βελτιωθεί από μόνη της, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να τη σώσετε. Σκεφτείτε τις συμβουλές που αναφέραμε για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας όπως είναι και να του δείξετε με ειλικρίνεια το ενδιαφέρον σας. Αν και πολλές σχέσεις αποτυγχάνουν, όπως δείχνει η σκληρή πραγματικότητα, κάποιες είναι προορισμένες να διαρκέσουν για πάντα. Αυτό δεν θα γίνει όμως χωρίς μια διαρκή και ενεργητική προσπάθεια να κρατήσετε ζωντανά ή να αναζωπυρώσετε τα ερωτικά σας συναισθήματα.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement