Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Σε 36 ή 72 δόσεις ρυθμίζονται τα χρέη της πανδημίας – Οι λεπτομέρειες της απόφασεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 36 δόσεις άτοκα ή σε 72 εντόκως ρυθμίζονται οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που άφησε πίσω της η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ και συζητείται σήμερα στην Βουλή και θα δώσει μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Στην ρύθμιση εντάσσονται χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πληγέντες θα μπορούν με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί να αποδείξουν ότι είναι «θύματα» του κορονοϊού.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.
Στην ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα θα έχει πληγεί και με βάση μια διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με την τροπολογία στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή άτοκα σε 36 δόσεις. η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει μέχρι την 31η Ιανουάριο του 2022. Να σημειωθεί ότι όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές σε περισσότερες από 36 δόσεις, τότε η ρύθμιση θα είναι έντοκη για το σύνολο των δόσεων και όχι για επιπλέον.
Δηλαδή εάν κάποιος θελήσει θα ρυθμίσει το οφειλόμενο ποσό σε 50 δόσεις, τότε θα είναι έντοκες και οι 50 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι στην ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθέντες οφειλές.
Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).
Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στην ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, αφορά τους πληγέντες, οι οποίοι την απώλεσαν την ίδια περίοδο και η 1η δόση και η επιστροφή θα γίνει με την πληρωμή της δόσης έως την 31η Αυγούστου, ενώ οι εναπομείνασες δόσεις θα πάνε για το τέλος της ρύθμισης.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:
-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
-Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
-Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό δημόσιο έχουν:

-134.455 νομικά πρόσωπα,
-392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
-299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

Συνολικά 823.435 έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττόμενων.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι οφειλές ρυθμίζονται:
-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
-Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.
-Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι στην τροπολογία περιλαμβάνεται και η παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου της δυνατότητας έκπτωσης 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα συζητηθούν σήμερα στην Βουλή.

www.newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement