Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Auto

Οριοθετήθηκε η φωτιά- Την κήρυξη περιοχών του Δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμαρχος – Τεράστιες οι ζημιές από την πύρινη επέλαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερη  Ενημέρωση: Οριοθετήθηκε η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Νεότερη ενημέρωση: Με κατεπείγον αίτημα ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και λόγω των πυρκαγιών ζήτησε ήδη από τους αρμόδιους φορείς την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Ερινεού και Συμπολιτείας σε έκτακτη ανάγκη και τον χαρακτηρισμό τους ως πυρόπληκτων περιοχών.

Νεότερη ενημέρωση: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Ζήριας, του Λόγου και των Καμαρών, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Δυτικής Αιγιάλειας. Η καταστροφή είναι τεράστια. Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι που έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.
Ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοινώνει τα εξής: Όποιος χρειάζεται είδη ένδυσης και υπόδησης, μπορεί να απευθύνεται στην Κοινωνική Ιματιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας που στεγάζεται στη γωνία Μητροπόλεως και Μελετοπούλων στο Αίγιο (Πληροφορίες στην υπεύθυνη της Ιματιοθήκης κα Αρχοντία Παναγοπούλου, τηλ. 6942982430).

Νεότερη Ενημέρωση: Σε ύφεση είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστικη Υπηρεσία η φωτιά. Αυτή την στιγμή έχει περιοριστεί σε χαράδρα αλλά υπάρχουν φόβοι μην ξεκινήσουν άνεμοι.

Νεότερη Ενημέρωση: Σε καλή κατάσταση είναι η φωτιά που πλήττει από χθες το μεσημέρι την περιοχή της Αιγιάλειας. Όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν επτά ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδωσαν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια Αχαΐας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιστρατεύτηκαν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ. Αξίζει να αναφερθεί πως δυνάμεις έφθασαν στο μέτωπο της Ζήριας από όλη τη χώρα για να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στην Αιγιαλεία Αχαΐας, επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό των δυνάμεων από χθες το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησε η φωτιά από την Ανω Ζήρια, είχε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης , που με ελικόπτερο βρισκόταν συνεχώς πάνω από τις εστίες και έδινε άμεσα οδηγίες για τις στοχευμένες ρίξεις νερού τόσο από ελικόπτερα, όσο και από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

“ΜΠΛΟΚΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΖΗΡΙΑ

Από τις 7:15 το πρωί της Κυριακής ο δρόμος Λαμπίρι – Άνω Ζήρια έκλεισε. Η Αστυνομία ανακοίνωσε τα εξής: ΩΡΑ 07:15 : Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΙΡΙ – ΑΝΩ ΖΗΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΡΙΨΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Με το πρώτο φως της ημέρας ο εφιάλτης συνεχίζεται για τους κατοίκους, οι οποίοι αντικρίζουν εικόνες καταστροφής. Κάηκαν σπίτια, καλλιέργειες – Κάηκαν καλώδια από κολώνες ηλεκτροδότησης

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».

Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

Δημ.Καλογερόπουλος: “Πολύ μεγάλη η καταστροφή”

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος – Χώροι φιλοξενίας για τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

«Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος αφού, όπως είπε, «έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες».

Όσον αφορά τη φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει, «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».

Επίσης, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους».

Όσον αφορά τους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι «ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους».

Πέντε τραυματίες από τη φωτιά στην Αιγιάλεια.

Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σχετικά με τους τραυματίες, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».

Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».

Μιλώντας ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς, είπε ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «’Αγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».

Σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.»

Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρέθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».
Αργά το βράδυ του Σαββάτου η 6η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής: “Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία του Αιγίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του Υγειονομικού συστήματος είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ενώ η 6η ΥΠΕ ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Πιο συγκεκριμένα:
Στο Νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.
Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας Λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν.
Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήρειας, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Το Υγειονομικό Σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες”.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισε το Λιμενικό

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι – μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».


Χ. Μπονάνος:”Τέσσερις φωτιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία! Έγκλημα κυριολεκτικά”


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής. Σε ανάρτησή του έγραψε τα εξής: “Τέσσερις φωτιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία σε μια περιφερειακή ενότητα δεν τις λες και τυχαίες , με συνθήκες κλιματολογικές που έφεραν το σύστημα στα όρια του
Με πυροσβεστες καταπονημένους και εναέρια μέσα να ρίχνουν το φορτίο της πυροσβεσης ανάμεσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές Η σκέψη μας σε όλους εκείνους που αυτή την ώρα υποφέρουν, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανακουφιστούν άμεσα Και ο σεβασμός μας στους πιλότους και στους πυροσβεστες που δίνουν την μεγάλη μάχη Έγκλημα κυριολεκτικά κατά της οργανωμένης κοινωνίας !!!!!”

Ενας πανέμορφος τόπος μετρά τις πληγές του
Πολλοί Πατρινοί βίωσαν συγκλονιστικές στιγμές καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη και κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο οποίος βρίσκονταν στην περιοχή της Αιγιάλειας έγραψε στην σελίδα του: “Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ένας πανέμορφος τόπος θα μετρήσει τις πληγές του από το πρωί. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι το συναίσθημα να κλειδώνεις το σπίτι σου, παίρνοντας τα απολύτως απαραίτητα και μην ξέροντας αν θα το ξαναδείς όπως το άφησες, εκτός από πρωτόγνωρο είναι και καθηλωτικό. Εύχομαι να μην χρειαστεί να το ζήσει κάνεις”.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement