Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αγωνία για 10 περιοχές – Υπό πίεση ξανά τα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με βασικό θέμα την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για τη βέλτιστη διαχείριση του τέταρτου επιδημικού κύματος κορωνοϊού συνεδριάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρόντων των γενικών γραμματέων του, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και του προέδρου και στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό συζήτησε χθες Τετάρτη επιμέρους θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε τελικές εισηγήσεις.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά περισσοτέρων από 10 «κόκκινων» περιοχών, προμηνύοντας ίσως νέα τοπικά lockdown. Ήδη από την Τρίτη 24 Αυγούστου στην περιφέρεια Μεσσηνίας ισχύουν περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας) έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις υφίσταται και στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης.

Υπό πίεση το ΕΣΥ – Σχέδιο ενίσχυσής του

Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χθες Τετάρτη να ανακοίνωσε συνολικά 3.273 κρούσματα, δίνοντας μικρή «ανάσα» από το σοκ των 4.608 κρουσμάτων της «μαύρης» Τρίτης, ωστόσο καθημερινά οι εισαγωγές νέων περιστατικών στα νοσοκομεία έχουν αυξητική τάση, καθώς και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ενδεικτικά, χθες Τετάρτη έγιναν 289 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.826 και 326 διασωληνωμένοι. Την Τρίτη είχαν γίνει 285 εισαγωγές και τη Δευτέρα 314. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει επί του παρόντος 466 κλίνες ΜΕΘ για την COVID-19 και 4.108 απλές κλίνες, διαθεσιμότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Αν όμως αναλογιστεί κανείς την κούραση του υγειονομικού προσωπικού, που επί 16 μήνες, δίνει μάχη μέχρις εσχάτων για τη φροντίδα όλων όσων έχουν ανάγκη και όχι μόνο των περιστατικών Covid-19 και τα κενά που θα προκύψουν από τις όποιες αναστολές συμβάσεων εργασίας όσων υγειονομικών παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού την 1η Σεπτεμβρίου, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.

Αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Υγείας είναι να αντέξει το ΕΣΥ το τέταρτο επιδημικό κύμα ώστε, όπως τόνισε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας – κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους- «χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη».

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη διαταχθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ανακαλούνται όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η/9 έως και νεωτέρας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί κατά πόσο χρειάζεται να αυξηθεί η διαθεσιμότητα απλών και κλινών ΜΕΘ COVID-19 και η διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού για την συνολική λειτουργία του ΕΣΥ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο πρόσληψης έκτακτου προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και τον αθλητισμό

Παράλληλα, την κατάρτιση του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αλλά και επιμέρους θεμάτων, όπως τη συμμετοχή των επαγγελματιών αθλητών σε επίσημες αθλητικές δραστηριότητες εξέτασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Χωρίς να έχουν καταλήξει οι ειδικοί στην τελική τους εισήγηση -θα συνεδριάσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα- σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκκρεμεί να καθοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανά σχολικό ή ακαδημαϊκό τμήμα που θα σημαίνει την αναστολή της λειτουργίας του.

Επίσης, για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές υπάρχει η σκέψη, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε ένα ή δύο rapid τεστ ανά εβδομάδα, ανάλογα με την επικινδυνότητα του αθλήματος (ομαδικό ή ατομικό).

Τέλος, εξετάστηκε και το άνοιγμα των παιδότοπων με την Επιτροπή να εισηγείται πιθανόν την λειτουργία τους από την 1η Σεπτεμβρίου με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα.

«Φλερτάρουν» με μινι lockdown περισσότερες από 10 περιοχές

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες και τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Ήδη σε Μεσσηνία, Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο ισχύουν περιοστικά μέτρα έως και την 1η Σεπτεμβρίου λόγω τόσο του σταθερά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, όσο και των υψηλότατων επιπέδων θετικότητας.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σημαντική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού παρατηρείται σε τουλάχιστον 10 ακόμη περιοχές, όπως: η Αχαΐα (χθες 122 κρούσματα – 3,57% θετικότητα), η Ηλεία (χθες 97 – 6,51%), η Καβάλα (χθες 72 νέα κρούσματα -4,89%), η Κοζάνη (χθες 54 – 3,71% θετικότητα), ο Έβρος (χθες εντοπίστηκαν 75 νέα κρούσματα – 2,56% θετικότητα) και η Λάρισα (82 – 1,97%), η Νάξος (23 – 7,70%), η Κάλυμνος (14 – 4,12%), η Ρόδος (93 – 3,88%), η Κέρκυρα (53 – 2,85%) αλλά και η Ικαρία, η Άνδρος, η Ιθάκη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (6,90%, 5,36%, 4,78% και 4,19% αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικότητας στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, που αυτή την εβδομάδα έπεσε στο 3,51% (από 3,64%). Πτωτική είναι το τελευταίο επταήμερο και η τάση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt), που περιορίζεται στο 1,05 (από 1,09), με μεγαλύτερη, ωστόσο, διακύμανση ανά περιοχή (0,67-1,42 αυτή την εβδομάδα έναντι 0,89-1,36 την προηγούμενη).

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μελετά με μεγάλη προσοχή τόσο των ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων στις προαναφερόμενες περιοχές, συνδυαστικά με την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τις συρροές κρουσμάτων, όσο το πως αναμένεται να μεταβληθούν οι παράγοντες αυτοί με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή των εκδρομέων στις εστίες τους. Η τελευταία αυτή παράμετρος ενδεχομένως να αποσυμφορήσει τα νησιά καταργώντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής τοπικών περιοριστικών μέτρων.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Μπιλ Γκεϊτς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Όπως έγινε γνωστό, στην Αθήνα έφτασε χθες ο Μπιλ Γκέιτς, που ενδεχομένως θα κάνει και μία «επίσκεψη» σε κάποια ελληνικά νησιά. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Microsoft θα  μείνει λίγες ημέρες να δει την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πλεύρης: Φοβήθηκα τη διασωλήνωση, δεν ήθελα να πεθάνω χωρίς να χαιρετήσω τα παιδιά μου

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε το 2016 και λίγο έλειψε να του στερήσει τη ζωή του μίλησε σήμερα ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», που είχε ως θέμα την ολοένα αυξανόμενη αντοχή που εμφανίζουν πολλά μικρόβια, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, αλλά και την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αναφερόμενος στην ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που αντιμετώπισε πριν απο μερικά χρόνια, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αν γυρίσουμε στο 2016 που συνέβη αυτό, δεν γνώριζα ούτε την επικινδυνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δε γνώριζα την έκταση και ότι καθημερινά χάναμε 10 ανθρώπους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τώρα ως υπουργός, το βλέπω βιωματικά. Είναι βιωματική η εμπειρία της διασωλήνωσης».

«Μπορούσα να καταλάβω ότι η διασωλήνωση μπορεί να είναι ένα κεφάλαιο χωρίς επιστροφή»

«Φοβήθηκα τη στιγμή της διασωλήνωσης. Μπορούσα να καταλάβω ότι μπορεί να είναι ένα κεφάλαιο χωρίς επιστροφή. Αισθάνθηκα ότι ήθελα να χαιρετήσω τα παιδιά μου. Αν γινόταν να δω τα παιδιά μου, να μην πεθάνω χωρίς να τα δω. Μετά ήμουν σε καταστολή. Το αμέσως επόμενο που θυμάμαι είναι να ξυπνάω να καταλαβαίνω ότι είμαι ζωντανός, και το μόνο που με ενδιέφερε ήταν ότι ζούσα», συνέχισε ο ίδιος στη συγκλονιστική περιγραφή του. «Κατάλαβα ότι έφταιξε μια λοίμωξη που έπαθα μέσα στο νοσοκομείο, ένας σταφυλόκοκκος. Για κάποιους λόγους αυτό πέρασε στο αίμα μου, μέσα σε κάποιες ιατρικές πράξεις που έγιναν», πρόσθεσε.

Εκτός από τον υπουργό Υγείας, στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε και η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Αθηνά Στούπη«Η αύξηση των μικροβίων έγινε επειδή έμπαινε αυξημένος αριθμός ανθρώπων στις ΜΕΘ και χρησιμοποιούσαμε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε τις δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Εκεί γινόταν μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών, οπότε αυξήθηκαν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», εξήγησε από την πλευρά της η κ. Στούπη.

«Όταν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά σκοτώνουμε τα καλά μαζί με τα κακά βακτηρίδια και αναπτύσσονται μύκητες. Έτσι βλέπουμε αύξηση στους μύκητες και τις επιδημίες από αυτούς που αυξάνονται. Ο μύκητας ο συγκεκριμένος προκαλεί θανάτους, για αυτό έχει γίνει τόσος ντόρος», τόνισε η ίδια αναφορικά με τον μύκητα Candida auris που πρόσφατα αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα.

Πώς μπορούν να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Απαντώντας στο πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «Το ότι τα νοσοκομεία μας είναι καλά νοσοκομεία το είδαμε και στην πανδημία. Από την άλλη δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα. Η Ελλάδα έχει παραπάνω πρόβλημα από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο με ένα πρόβλημα, να γίνεται καλά, και μετά να κινδυνεύει να πεθάνει ή να ταλαιπωρηθεί από μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτό έχει ξεκινήσει να δουλεύεται. Θέλουμε να πάμε σε όλες τις ΜΕΘ να δούμε αν τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Πρέπει να γίνει σωστή επιτήρηση στα νοσοκομεία και ληφθούν αυστηρά μέτρα, όπως όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και φροντίζουμε την αντισηψία των χεριών μας», τόνισε από την πλευρά της η κ. Στούπη. «Παρά το ότι κάποιος μπορεί να μην παίρνει συχνά αντιβίωση, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα εκτεθούν σε ένα νοσοκομειακό χώρο σε ένα ανθεκτικό στέλεχος», πρόσθεσε η ίδια.

«Το προσωπικό στα νοσοκομεία μεταφέρει τα μικρόβια από τον ένα ασθενή στον άλλο»

«Δεν είναι ότι ως επισκέπτες μεταφέρουμε στον ασθενή σε ένα νοσοκομείο βακτηρίδια. Το πρόβλημα είναι με το προσωπικό που μεταφέρει τα μικρόβια από τον ένα ασθενή στον άλλο. Από όσους έρχονται ως επισκέπτες φοβόμαστε τις ιώσεις της κοινότητας. Τα πολύανθεκτικά μικρόβια δε θα τα φέρει στο νοσοκομείο ένας επισκέπτης», σημείωσε ακόμα η κ. Στούπη.

Βρισκόμαστε στο τέλος των αντιβιοτικών;

«Τα μικρόβια έχουν κάνει πολύ πολύπλοκους μηχανισμούς ανθεκτικότητας. Για να βγει ένα καινούργιο αντιβιοτικό χρειάζεται πάρα πολύ έρευνα. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολύ λίγα, σε σχέση με τα βακτηρίδια που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα», πρόσθεσε. «Θέλουμε να ξέρει ο καθένας στο κάθε νοσοκομείο τι λοιμώξεις υπάρχουν»

«Η αντιμετώπιση τώρα γίνεται με την τήρηση των κανόνων αντισηψίας. Πλέον δε δίνονται και αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, και μάλιστα ηλεκτρονική. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτό, αν υπάρχει συνεννόηση γιατρού – φαρμακοποιού. Αλλά η ασφαλιστική δικλείδα πλέον είναι ισχυρή με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο ως προς την αξιολόγηση διοικήσεων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Θέλουμε να ξέρει ο καθένας στο κάθε νοσοκομείο τι λοιμώξεις υπάρχουν. Μόνο με τη δημοσιότητα πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης.

«Μου δημιουργήθηκε στην πρώτη φάση μετά από αυτό που πέρασα μια φοβία με τα νοσοκομεία. Πλέον πάντα στο μυαλό μου έχω ότι δεν υπάρχουν επεμβάσεις ρουτίνας», ανέφερε ο ίδιος κλείνοντας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Μήνυμα Δένδια στους συμμάχους της Ελλάδας για την Τουρκία: Να μην ενδίδετε στους εκβιασμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα προς τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος απαντά στην τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζοντας την στρατηγική της χώρας μας.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ με παρέμβασή του στην εφημερίδα Τα Νέα, σκιαγραφεί τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας και την αύξηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τρεις σταθερές παραμέτρους.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως η χώρα μας αντιδρά με σύνεση και ψυχραιμία. «Επιλέγουμε εμείς τον χρόνο και τον τρόπο που θα απαντήσουμε», λέει ο κ. Δένδιας και συνεχίζει σημειώνοντας πως δεύτερη αρχή της χώρας μας είναι ο σεβασμός και η προώθηση των θέσεων αρχής. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών. Όπως λέει «η Ελλάδα δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος. Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς με όποιον ‘μανδύα’ και αν αυτοί προβάλλονται». Παράλληλα μιλώντας για την ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα μας απάντησε και αποδόμησε με στέρεα νομικά επιχειρήματα την πρωτοφανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου.

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η χώρα μας δεν επιθυμεί να έχει μία τουρκοκεντρική εξωτερική πολιτική η οποία απλώς θα αντιδρά στις ενέργειες της γειτονικής χώρας. «Έχουμε θέσει με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσφερόμεθα να συζητήσουμε την μοναδική μας διαφορά».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα