Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ: Ο Άγιος Φανούριος και οι φανουρόπιτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάζεται και φέτος η μνήμη του νεοφανούς Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολή Πατρών.

Κέντρο του εορτασμού ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεώς μας, στο τέρμα της οδού Νόρμαν.

Χθες παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Σήμερα ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθρος και στη συνέχεια αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος θα μιλήσει επίκαιρα.

ΟΙ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΕΣ

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.

Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα φτιάχνεται όχι για τον ίδιο τον Άγιο αλλά για τη σωτηρία της ψυχής της μητέρας του. Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, με απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά απέναντι στους φτωχούς.

Ο Άγιος Φανούριος, παρόλο που έκανε πολλές προσπάθειες να την σώσει από την κόλαση, δεν τα κατάφερε. Γι’ αυτό παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του λέγοντας και την ευχή «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Προς τιμήν του λοιπόν, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος σου φανερώνει ό,τι ζητήσεις. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Έτσι, όταν θέλεις να σου φανερώσει κάτι που έχασες ή κάτι που σου λείπει, το ζητάς από τον Άγιο, «τάσσοντας» του πίτα λέγοντας «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου», την ευλογείς στην εκκλησία και την μοιράζεις σε 7 μονοστέφανες πρώτα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement