Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική»

Τι απάντησε ο Αργ. Τζουβελέκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην ανεμβολίαστη τραυματιοφορέα

Published

on

 

 

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα μετάλλαξη Mu. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, και Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δε γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu. Ακόμα έχουμε λίγα περιστατικά και δεν υπάρχουν παγκοσμίως πολλά δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι, για το πόσο βαριά νόσηση κάνει, και αν την καλύπτει το εμβόλιο. Είναι μια μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε περισσότερα δεδομένα διεθνώς οι επιστήμονες», ανέφερε η κ. Ψαλτοπούλου για τη νέα μετάλλαξη Mu.

Από την πλευρά του ο κ. Τζουβελέκης συμπλήρωσε: «Η μετάλλαξη Mu ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και φέρει πέντε παραλλαγές. Θεωρητικά τα εμβόλια καλύπτουν και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα».

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τόνισε «θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Δεν μπορούμε να υπηρετούμε την επιστήμη και να μην την εμπιστευόμαστε όταν παράγει το εμβόλιο. Δεν μπορώ να κατατάξω τον υγειονομικό, που έχει βιώσει την πανδημία εδώ και 1,5 χρόνο, στην κατηγορία του διστακτικού πολίτη».

Η τραυματιοφορέας Ελισάβετ Παλιούρα εξήγησε γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το να προχωρήσει στον εμβολιασμό της. «Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο. Είναι μια ιατρική πράξη, δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι», είπε η κ. Παλιούρα και ζήτησε να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι στην εργασία τους με rapid test

«Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι εκπέμπουν περισσότερο ιικό φορτίο και νοσούν βαρύτερα. Όταν βρισκόμαστε σε μια πανδημία, τα δικαιώματα και η ελευθερία κάποιου δε θα πρέπει να προσβάλουν τα δικαιώματα και την ελευθερία του διπλανού», απάντησε ο κ. Τζουβελέκης.

Και προσέθεσε: «Μία πανδημία που είναι θανατηφόρα δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σε απόψεις. Πρέπει να βασιστεί πάνω στην επιστημονική γνώση. Δεν μπορεί να βασίζεται μια θεραπεία πάνω σε απόψεις. Η επιστημονική γνώση είναι μία, αδιαίρετη και αδέκαστη και λέει ότι κινδυνεύεις 100 φορές παραπάνω αν μολυνθείς από τον κορωνοϊό. Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου, όντως κανείς δεν τις γνωρίζει. Αλλά αν νοσήσει κάποιος ανεμβολίαστος τα κατάλοιπα της νόσου θα είναι πολύ επιβλαβή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement