Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σχέδια προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Κάθε χώρα, κάθε λαός, έχει διαφορετική κουλτούρα, ιστορία, συνήθειες, κλπ. Και κάθε κράτος είναι διαφορετικό. Έτσι, το να παρακολουθούμε κάποιο κράτος και να προσπαθούμε να το μιμηθούμε σε τομείς όπου έχει επιτύχει, πολλές φορές μοιάζει ατελέσφορο..

Είναι απλό: Δεν μπορέσαμε να βγούμε από τα μνημόνια σε τρία χρόνια όπως η Πορτογαλία γιατί… δεν είμαστε Πορτογαλία. Και δεν πετύχαμε να έχουμε εμβολιάσει πλήρως το 90% του πληθυσμού μας όπως η Ιρλανδία γιατί δεν είμαστε… Ιρλανδία. Ούτε και θα καταφέρουμε ποτέ να δομήσουμε ένα ασφαλιστικό ή κοινωνικό κράτος όπως η Δανία ή η Σουηδία.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Μπορεί να βλέπουμε και ίσως να ζηλεύουμε τις επιδόσεις άλλων κρατών σε διάφορα ζητήματα, όμως κάθε μίμηση είναι μάλλον καταδικασμένη να αποτύχει γιατί απευθύνεται σε ένα άλλο κράτος και σε άλλους πολίτες, με διαφορετικό ιστορικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Καλύτερο ή χειρότερο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως είναι διαφορετικό…

Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε προς τα «έξω». Έχει μεγάλη σημασία να βλέπουμε πως πετυχαίνουν άλλοι εκεί που αποτυγχάνουμε εμείς. Και ακόμα μεγαλύτερη, να προσπαθούμε να πετύχουμε και εμείς, αλλά προσαρμόζοντας τη «συνταγή» στα δικά μας, ελληνικά δεδομένα. Και εκεί, ακριβώς, είναι που αποτυγχάνουμε πολλές φορές. Αποτυγχάνουν δηλαδή, οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί μας. Είτε γιατί προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα κάποιο ξένο σύστημα με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο, είτε γιατί οι προσαρμογές που γίνονται δεν είναι καλές.

Αν θέλουμε λοιπόν να πετύχουμε ως κράτος στις προκλήσεις που είναι μπροστά μας, είτε αφορούν την πανδημία, είτε την κλιματική αλλαγή, είτε τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και την επενδυτική «άνοιξη», τότε οφείλουμε να κοιτάξουμε τον «έξω κόσμο» και να βρούμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από άλλους. Αλλά αμέσως μετά, πρέπει να προσαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές στα ελληνικά δεδομένα, με τον καλύτερο τρόπο. Η απλή αντιγραφή είναι εύκολη, η επιτυχημένη αντιγραφή όμως, είναι πάντα δύσκολη!

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και «ξέρουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

H Microsoft, η Amazon, ο Μπέζος, ο Μασκ… Τι θέλουν όλοι αυτοί από την Ελλάδα και γιατί έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ή προτίθενται να το κάνουν, στον τόπο μας; Μήπως γίνεται, ξαφνικά, η Ελλάδα κάτι σαν… Silicon Valley της Ευρώπης; Μακάρι, αλλά δεν νομίζουμε πως τίθεται τέτοιο ζήτημα. Προφανώς, τέτοιου είδους επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς, κοντά σε αυτές, θα δημιουργηθούν και άλλες – κυρίως νεοφυείς ελληνικές – επενδύσεις. Όμως, νομίζουμε πως αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό όλων αυτών των μεγάλων εταιρειών είναι να «ρίξουν άγκυρα» στην Ευρώπη, σε μία εποχή που το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι αλλάζει και ο ανταγωνισμός με την Κίνα, όλο και μεγαλώνει.

Η ουσία είναι πως τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι πολλαπλώς ωφέλιμες. Ωφέλιμες για το οικονομικό μέγεθος αυτών καθαυτών των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν, άμεσα και έμμεσα.

Ωφέλιμες για τον εκσυγχρονισμό και την «αναβάθμιση» της χώρας μεταξύ των «τεχνολογικά προηγμένων».

Ωφέλιμες για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, καθώς όταν κάποια μεγάλα brand επιλέγουν μία χώρα, τότε ακολουθούν και άλλα brand.

Ωφέλιμες, ακόμα και για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αφού τόσο μεγάλες εταιρείες δεν ρισκάρουν τα εκατομμύριά τους σε ζώνες αστάθειας και πολλές φορές, όχι απλώς νοιάζονται, αλλά ακόμα και… διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και θα προτιμούσαμε μία ελληνική εταιρεία να έφτανε στο επίπεδο αυτών των εταιρειών και να απλωνόταν στον πλανήτη, είναι καλό που υπερατλαντικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί αρχίζουν να καταφθάνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της βαλκανικής. Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και κάτι παραπάνω «ξέρουν»…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ άνω των εξήντα!- Tου Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει -επιτέλους- υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Ζητούμενο είναι με αυτόν τον τρόπο να ασκηθεί πίεση στους 500 χιλ. ανεμβολίαστους πολίτες να πράξουν το κοινωνικό τους χρέος και να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα παιδιά τους αλλά και τους ανθρώπους του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η πρωτοβουλία να έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν, όταν η πολιτεία διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συστηματικά απέφευγαν να εμβολιαστούν. Έστω και τώρα, όποιο και να είναι εκτιμώ το πολιτικό κόστος (νομίζω ελάχιστο) η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλούς αποδέκτες. Η απόφαση τελικά πάρθηκε λόγω του φόβου για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» και την εικαζόμενη μεγάλη μεταδοτικότητά του. Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι ανησυχητικές δηλώσεις των επιστημόνων Υγείας επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στην λήψη αυτής της απόφασης είναι πως στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων 60+ βρίσκεται στο 90%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λίγες και οι θάνατοι λιγότεροι. Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά ειδικότερα στην ηλικία των 60+ μιας και αυτή είναι η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττει με σφοδρότητα ο ιός. Η κυβέρνηση αντιστεκόταν μέχρι χθες στις πιέσεις των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν εδώ και καιρό την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού πέραν των υγειονομικών και των γενικότερα εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Έστω και τώρα αυτή η πρωτοβουλία βρήκε θετική απήχηση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και οι αντιδράσεις είναι από μεμονωμένες έως μηδαμινές. Καιρός λοιπόν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και όχι μόνο οι άνω των 60 ετών να τρέξουν να εμβολιαστούν εδώ και τώρα. Ο κίνδυνος από την «Όμικρον» και τις συνεχείς μεταλλάξεις είναι μεγάλος. Τα εμβόλια ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της χορήγησής τους έχουν αποδειχτεί ασφαλή και αξιόπιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν δικαιούται πλέον να μιλάει για πειραματικά εμβόλια μετά τα δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον πλανήτη με ελαχιστότατες παρενέργειες. Το 75% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ασφαλές. Όπως λοιπόν λέει και ο θυμόσοφος λαός μας “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν το τείχος της ανοσίας και να περάσουμε το 85-90% ως ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται και την δυνατή μεταδοτικότητα και επέλαση των “Δέλτα” και “Όμικρον” στελεχών του ιού που σαρώνουν την Ευρώπη.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρόστιμο – κατοστάρικο και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Μετά το πρόστιμο – κατοστάρικο πολλοί έγιναν… «κατοστάρηδες» για να τερματίσουν πρώτο στο εμβολιαστικό κέντρο.

– Ο Κοζανίτης παπά-Νικόλας μέσα σε ολίγα τηλεοπτικά λεπτά τα είπε όλα απλά και ταπεινά. Και ο έχων ώτα ακουέτω.

– Η σκυταλοδρομία της πανδημίας από την Δέλτα μετάλλαξη στην Όμικρον και μέχρι την Ωμέγα καλή υπομονή.

– Σήμερα στην φιλόξενη κάλπη του ΚΙΝΑΛ όποιος θέλει ας έλθει. Καλοδεχούμενος.

– Το debate των 5 ήταν, προσεκτικό ευγενικό και έδειχνε ενωτικό. Αγωνία για το «debate των δύο», εκτός και αν δεν χρειαστεί γιατί ανέλπιστα ο αρχηγός βγει από σήμερα.

– Στην Τουρκία συνεχίζεται η ουρά της φρατζόλας σιγά – σιγά. Τελειώνουν τα «ψωμιά» του Ερντογάν.

– Κορωνοϊός και άσχημος καιρός έβαλαν αυστηρό απαγορευτικό λιτανευτικό περιορισμό μέσα στον Ναό του Άγιου Ανδρέα.

– Καιρό έχουμε να δούμε στην εθνική οδό τα αγροτομαχητικά τρακτέρ. Ξέμειναν από λάστιχο;

– Φέτος οι τρεις μάγοι, για να  μπουν στην φάτνη πρέπει να έχουν κάνει ράπιντ.

– Ο Αλέξης λέει στον Κυριάκο πάρε μέτρα … πάρε μέτρα … και όταν ο Κυριάκος τα παίρνει τότε διαμαρτύρεται γιατί πήρε αυτά τα μέτρα.

– Όταν ο Κυριάκος έβαζε χρηματικό εμβολιοκίνητρο, ο Αλέξης αντέδρασε και όταν έβαλε εμβολιοπρόστιμο πάλι αντιδρούσε.

– Στην Ευρώπη εξαπλώνεται η υποχρεωτικότητα. Θα δούμε στη πράξη εάν θα έχει αποτελεσματικότητα.

–  Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Μέρκελ εν χορδαίς και οργάνοις. Η Καγκελάριος έφυγε από την εξουσία φορτωμένη με μεγάλες αναμνήσεις.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα