Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σχέδια προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα

Published

on

 

 

Κάθε χώρα, κάθε λαός, έχει διαφορετική κουλτούρα, ιστορία, συνήθειες, κλπ. Και κάθε κράτος είναι διαφορετικό. Έτσι, το να παρακολουθούμε κάποιο κράτος και να προσπαθούμε να το μιμηθούμε σε τομείς όπου έχει επιτύχει, πολλές φορές μοιάζει ατελέσφορο..

Είναι απλό: Δεν μπορέσαμε να βγούμε από τα μνημόνια σε τρία χρόνια όπως η Πορτογαλία γιατί… δεν είμαστε Πορτογαλία. Και δεν πετύχαμε να έχουμε εμβολιάσει πλήρως το 90% του πληθυσμού μας όπως η Ιρλανδία γιατί δεν είμαστε… Ιρλανδία. Ούτε και θα καταφέρουμε ποτέ να δομήσουμε ένα ασφαλιστικό ή κοινωνικό κράτος όπως η Δανία ή η Σουηδία.

Μπορεί να βλέπουμε και ίσως να ζηλεύουμε τις επιδόσεις άλλων κρατών σε διάφορα ζητήματα, όμως κάθε μίμηση είναι μάλλον καταδικασμένη να αποτύχει γιατί απευθύνεται σε ένα άλλο κράτος και σε άλλους πολίτες, με διαφορετικό ιστορικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Καλύτερο ή χειρότερο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως είναι διαφορετικό…

Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε προς τα «έξω». Έχει μεγάλη σημασία να βλέπουμε πως πετυχαίνουν άλλοι εκεί που αποτυγχάνουμε εμείς. Και ακόμα μεγαλύτερη, να προσπαθούμε να πετύχουμε και εμείς, αλλά προσαρμόζοντας τη «συνταγή» στα δικά μας, ελληνικά δεδομένα. Και εκεί, ακριβώς, είναι που αποτυγχάνουμε πολλές φορές. Αποτυγχάνουν δηλαδή, οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί μας. Είτε γιατί προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα κάποιο ξένο σύστημα με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο, είτε γιατί οι προσαρμογές που γίνονται δεν είναι καλές.

Αν θέλουμε λοιπόν να πετύχουμε ως κράτος στις προκλήσεις που είναι μπροστά μας, είτε αφορούν την πανδημία, είτε την κλιματική αλλαγή, είτε τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και την επενδυτική «άνοιξη», τότε οφείλουμε να κοιτάξουμε τον «έξω κόσμο» και να βρούμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από άλλους. Αλλά αμέσως μετά, πρέπει να προσαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές στα ελληνικά δεδομένα, με τον καλύτερο τρόπο. Η απλή αντιγραφή είναι εύκολη, η επιτυχημένη αντιγραφή όμως, είναι πάντα δύσκολη!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement