Connect with us

Μαγειρική

Γιαπράκια Θεσσαλονίκης          

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μέτριο λάχανο αφράτο

3-4 κλωνάρια σέλινο

1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες

½ κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

χυμό από 1 λεμόνι

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για τη φάρσα (γέμιση)

700γρ. κιμά χοιρινό

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια, τριμμένα

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

λίγη πάπρικα

λίγο μπούκοβο καυτερό

50ml κόκκινο ξηρό κρασί

½ κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

Εκτέλεση

Ζυμώνετε καλά τα υλικά για τη φάρσα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη. Ζεματάτε το λάχανο σε κατσαρόλα με αρκετά αλατισμένο νερό το οποίο βράζει για 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει λίγο και μπορείτε να το δουλέψετε, το χωρίζετε σε φύλλα, αφαιρώντας με μαχαίρι το μεσαίο σκληρό νεύρο τους. Κρατάτε στην άκρη τα σκισμένα φύλλα ή όσα περισσέψουν, καθώς και τα κοτσάνια του. Αν θέλετε πιο μικρά τα γιαπράκια, κόβετε τα φύλλα του λάχανου στη μέση. Στρώνετε τη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας με τα μισά σκισμένα φύλλα του λάχανου που κρατήσατε καθώς και με τα κοτσάνια του. Μοιράζετε επίσης το σέλινο και τις ροδέλες καρότου. Γεμίζετε τα φύλλα με 1 κουτ. σούπας από τη φάρσα (ή λιγότερο ανάλογα το μέγεθός τους) και τα τοποθετείτε ομοιόμορφα σε στρώσεις στην κατσαρόλα. Όταν τελειώσετε, στρώνετε από πάνω τους τα υπόλοιπα σκισμένα φύλλα λάχανου. Διαλύετε τον πελτέ τομάτας σε λίγο νερό και περιχύνετε τα γιαπράκια. Ρίχνετε λίγο επιπλέον νερό ίσα να καλυφθούν, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και καλύπτετε με ένα πιάτο για βάρος. Τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να μείνουν 5 κουτάλες ζωμού. Αφήνετε το φαγητό εκτός φωτιάς για 5 λεπτά και σερβίρετε με ζεστό ψωμί και φέτα, που τους ταιριάζουν πολύ ωραία. Αν σας αρέσει, αβγοκόβετε τα γιαπράκια σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement