Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξελίξεις στην υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας-Στο Εφετείο οι 16 από τους 87 παραπεμπόμενους

Published

on

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Πατρών θα προσέλθουν την προσεχή Δευτέρα οι 16 από τους 87 παραπεμπόμενους για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας. Πρόκειται για 16 άτομα, τα οποία είχαν ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, με το οποίο παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πατρών για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος με διαφοροποίηση στη συμμετοχή της πράξης του καθενός από τους κατηγορούμενους (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία).

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών εκδόθηκε έναν χρόνο πριν και οι 16 από τους συνολικά 87 εμπλεκόμενους άσκησαν έφεση, δικαίωμα που τους παρείχε ο νόμος, επικαλούμενοι νομική ακυρότητα που βασίζεται στο σκεπτικό ότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς το ύψος της ζημίας που φέρεται να υπέστη η Τράπεζα.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας που χειρίστηκε την υπόθεση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Γ», εισηγήθηκε την απόρριψη των εφέσεων ως αβάσιμων και πλέον ο λόγος ανήκει στο Συμβούλιο Εφετών Πατρών.

Οι εκκαλούντες έχουν κληθεί να προσέλθουν ενώπιον της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών για να εκθέσουν τις απόψεις τους πριν από την έκδοση του βουλεύματος. Αν το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας κάνει δεκτή την Εισαγγελική εισήγηση, υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου όποιος θέλει να κάνει αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Αφότου τελεσιδικήσουν οι όποιες νομικές ενέργειες, θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης και η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας εξειδικεύονται οι κατηγορίες για κάθε έναν από τους 87 εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους 16 άτομα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ελεγκτικών Επιτροπών, καθώς επίσης και 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δανειολήπτες.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για τα εξής αδικήματα:
1) Απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, στην οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
2) Ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα και με παραλείψεις.
Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη ήταν και η Εισαγγελική πρόταση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών.
Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση και από κοινού με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, οι 88 από το σύνολο των 91 που περιλαμβάνονταν στο αρχικό κατηγορητήριο (για τους δύο πρότεινε την παύση της δίωξης λόγω παραγραφής και για τον τρίτο λόγω παραγραφής της απιστίας).

Τι αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Μεριδιούχων
Μπέλλας: «Μελανό σημείο τα δέκα χρόνια καθυστέρησης»
Τον Μάρτιο του 2022 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας και οι μεριδιούχοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση.
Προχθές, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαΐκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπέλλα και τα μέλη της Διοίκησης για όλα όσα έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

«Συμπληρώνονται τον προσεχή Μάρτιο 10 χρόνια εκκρεμότητας στην υπόθεση της Αχαΐκής Τράπεζας. Θεωρούμε την χρονική καθυστέρηση στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης -το οποίο παρακολουθούμε στενά- ως ένα πολύ μελανό σημείο. Διότι εκτιμούμε πως δεν αποδίδεται η δικαιοσύνη σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που άφησε τεράστιες ζημιές στους μεριδιούχους, στην πατραϊκή κοινωνία αλλά και στο δημόσιο, όπου η ζημία ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, τα οποία τα πλήρωσε το ΤΧΣ και τα απαιτεί» δηλώνει στη «Γ» ο κ. Μπέλλας.

Εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, σημειώνει πως ο Σύλλογος είναι αποφασισμένος να ανοίξει έναν δεύτερο κύκλο προσπαθειών και αφορά στην διαδικασία της εκκαθάρισης, η οποία είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ωστόσο, σημειώνει πως το κυρίαρχο μέλημα του Συλλόγου είναι ο αγώνας για την απαλλαγή των μεριδιούχων από την ευθύνη του τριπλασίου.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες προς τους τοπικούς βουλευτές και σε συνεργασία με τις άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες (Λαμίας, Μυτιλήνης, Δωδεκανήσου, Εύβοιας κ.ά.) που έχουν πτωχεύσει για να ρυθμιστεί η ευθύνη του πολλαπλασίου (τριπλασίου στην περίπτωση της Αχαΐκής) και η απαλλαγή των μεριδιούχων», καταλήγει ο κ. Μπέλας.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ

Στην προχθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεριδιούχων, στο οποίο εξελέγησαν οι: Θανάσης Μπέλλας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Ασημάκης Παπαδόπουλος, Μαρία Κάργα, Δημήτρης Φιλιππόπουλος, Βενέδικτος Ράνιο, Γεώργιος Βουκελάτος, Αριστοτέλης Κώτσης, Γεώργιος Ελεζόγλου και αναπληρωματικό μέλος ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννανόπουλος. Η συγκρότηση του προεδρείου αναμένεται το προσεχές διάστημα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement