Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εμπνέει 48 χρόνια μετά-Η Πάτρα τιμά σήμερα την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου- Δύο πορείες το απόγευμα

Published

on

Με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Ηρώων Πολυτεχνείου, κατάθεση στεφάνων στην Παλαιά Ασφάλεια στην Κανακάρη και στο Παράρτημα και δύο πορείες, το απόγευμα, η Πάτρα τιμά σήμερα την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, το πρωί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

-11.00 πμ: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

– 11.30 πμ: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).

– 13.00: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.

Αντίστοιχα, σε όλα τα σχολεία σήμερα θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και εκδηλώσεις.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η Δημοτική Αρχή τιμώντας την εξέγερση των φοιτητών και του λαού της Πάτρας, τον Νοέμβρη του 1973, θα καταθέσει σήμερα στις 10.30 το πρωί στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στην παλαιά Ασφάλεια, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στις 5 μ.μ., θα συμμετάσχει, στη συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΔΥΟ ΠΟΡΕΙΕΣ

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο πορείες. Η πρώτη από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 5 μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η δεύτερη στις 6 μ.μ. με σημείο εκκίνησης το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σήμερα κορυφώνονται και οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Βιολογικού, Αρχιτεκτονικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο πρώην Παράρτημα, στην οδό Κορίνθου. Όπως αναφέρουν «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία. Η αγωνιστική επέτειος του Πολυτεχνείου είναι σταθμός για τον κόσμο που αγωνίστηκε, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται μέχρι να δικαιωθούν οι βαθύτεροι πόθοι για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Το σύνθημα για Ψωμί- Παιδεία- Υγεία- Ελευθερία πιο επίκαιρο από ποτέ! Το Πολυτεχνείο ζει και είναι ένα μεγάλο κινηματικό ραντεβού λαού και νεολαίας που κάθε χρόνο συνδέεται με τις νέες ανάγκες του λαού και τους νέους αγώνες». Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν όλους τους φορείς και τους πολίτες σε ενιαία πορεία από το Παράρτημα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα

«Η αρχιτεκτονική ως εργαλείο της εξουσίας για επιβολή στον δημόσιο χώρο».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

-Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973, κατέθεσε φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων.  Από το μνημείο των πεσόντων του Πολυτεχνείου, δήλωσε «το Πολυτεχνείο ζει για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η Δημοκρατία, η ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα, δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να τα περιφρουρούμε με όλα τα θεσμικά μέσα. Ως μέλος της μεγάλης και δημοκρατικής, φιλελεύθερης παράταξης που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας και εμπέδωσε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, καταθέτω με σεμνότητα αλλά και αίσθημα ευθύνης, φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για τη Δημοκρατία».

-Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας επισημαίνει «αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν…Το  Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και μας διδάσκει πως ο αγώνας του λαού και της νεολαίας “φώτισε” και τους πιο δύσκολους καιρούς! Οι εκπαιδευτικοί  μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν. Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας ζωή με δικαιώματα!».

-Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Παράρτημα, ενώ καλεί τους διευθυντές και συντονιστές, να μην πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιασκέψεις, σεμινάρια, συναντήσεις με γονείς.

-Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Αχαΐας «με δυναμικούς αγώνες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για

πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και

κοινωνικά δικαιώματα. Όλοι μαζί βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι νέοι του

1973 στο Πολυτεχνείο».

-Η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» αναφέρει «η Ελευθερία δεν χαρίστηκε ποτέ στο λαό μας, την κατάκτησε με αίμα και αγώνες. Ο Αγώνας για τη Δημοκρατία συνεχής πάλη για τη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα των αποφάσεων.

Αποδίδουμε τιμή και δόξα στους γνωστούς και άγνωστους υπερασπιστές των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου».

-Η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία» θα καταθέσει στεφάνι στις 11 το πρωί στο Παράρτημα, ενώ στις 5 θα συμμετέχει στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Όπως αναφέρει «τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Είναι χρέος μας να διαδηλώσουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ιό. Με τους αγώνες της νεολαίας να μας οδηγούν σήμερα όπως και τότε».

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΕΛ.ΑΣ.

Αυξημένα είναι τα μέτρα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της κορύφωσης των επετειακών εκδηλώσεων . Επί ποδός θα βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ (με ενισχύσεις από Ηλεία και Αιτωλ/νία) αλλά και κλιμάκια με ένστολους σε κομβικά σημεία για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων ή έκνομων ενεργειών που θα διαταράξουν την λειτουργία της πόλης.

Εκτός από τις πορείες, η Αστυνομία περιφρουρεί δημόσια κτίρια – στόχους.

Φέτος, θα είναι η πρώτη χρονιά που οι εορτασμοί θα γίνουν χωρίς τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας και μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, χωρίς επεισόδια που θα αμαυρώσουν τον φετινό εορτασμό.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement