Connect with us

Ελλάδα

Σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ποια μέτρα σχεδιάζονται ενόψει Χριστουγέννων

Published

on

Αρχικά θετική φαίνεται πως είναι η ανταπόκριση πολιτών άνω των 60 ετών για τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται μηνιαίως σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά τη υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου, πέρασε ωστόσο μέσα και από σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου.

Μόνο χθες κλείστηκαν 15.000 ραντεβού από τους άνω των 60

Την ίδια ώρα πάντως, χαμόγελα επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την μέχρι τώρα συμμετοχή των άνω των 60 ετών στην εμβολιαστική διαδικασία αφού από τα πρώτα 24ωρα έχουν κλειστεί αρκετά ραντεβού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το protothema.gr, χθες κλείστηκαν συνολικά 29.000 ραντεβού πρώτης δόσης εκ των οποίων τα 15.000 έγιναν από πολίτες άνω των 60 ετών. Τα νούμερα αυτά προστίθενται στα νούμερα της πρώτης ημέρας οπότε και έγινε γνωστή η υποχρεωτικότητα στην οποία είχαν ήδη κλειστεί άλλα περίπου 15.000 ραντεβού.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί τελικά, με βάση τις αναλύσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πεποίθηση που εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για το πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα αυστηροποιείται -και ίσως ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες- το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ενόψει και των εορτών αλλά και της κατά πάσα πιθανότητα επικείμενης εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας.

Έτσι, έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, τα πιστοποιητικά νόσησης από σήμερα θα χορηγούνται αποκλειστικά, μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ (PCR). Έως τώρα η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί για διαγνωστικούς ελέγχους (PCR ή Rapid Test).  Η αιτία πίσω από την αλλαγή αυτή είναι οι ειδήσεις για κυκλώματα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών μετά από rapid test όπως αυτό που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Έβρο με συμμετοχή φαρμακοποιού.

Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο κοντινό μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή ισχύει για έξι μήνες. Σημειώνεται ότι το PCR τεστ είναι πιο ακριβές αλλά και ακριβότερο (60 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια) του Rapid.

Παράλληλα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων απέναντι στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις εξετάζουν θετικά καθώς εάν εφαρμοστούν εικάζεται πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω μείωση της πίεσης από την πανδημία.

Οι ειδικοί πρότειναν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα. Στην εισήγηση, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνεται και η οδηγία για χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και από όλους.

Το τελευταίο σκέλος της εισήγησης αφορά στην συνέχιση σε τακτικά χρονικά διαστήματα της παροχής self test στο σύνολο του πληθυσμού κάτι που ούτως ή άλλως θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα επαναληφθεί μετά τις εορτές.

50 ευρώ πρόστιμο για τον Ιανουάριο

Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο των 100 ευρώ τον πρώτο μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι 50 ευρώ μιας και θα υπολογιστεί ως μισός μήνας. Σύμφωνα με την ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.

Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους

Πρόκειται για μια διαδικασία, που, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο να καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορούν τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Ποιοι εξαιρούνται: 

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement