Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το δικαίωμα που γίνεται πράξη-Εκ βαθέων εξομολόγηση Κυμπουρόπουλου,  στην ημερίδα της Κλινικής Αποκατάστασης

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

«Είμαι εδώ γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε πως ένας ανάπηρος χρειάζεται προσωπικούς βοηθούς για να είναι συμμέτοχος της πλήρoυς λειτουργίας του.

Έτσι, μπορώ να είμαι στο γραφείο μου, να ταξιδεύω, να είμαι λειτουργικός και πλήρως εναρμονισμένος με τις ανάγκες του Θεσμού. Εάν δεν παρείχε αυτή τη βοήθεια, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα μου αφαιρείτο και θα ήταν πολύ άδικο να μην συμμετέχω ως ελεύθερος πολίτης σε αυτή τη διαδικασία. Το παράδειγμά μου αποδεικνύει ότι με το κατάλληλο πλαίσιο και την υποστήριξη μπορούν όλα να γίνουν δυνατά και εύκολα».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος ήταν πρωτοστάτης για την κατοχύρωση του δικαιώματος των αναπήρων, για παροχή προσωπικής βοήθειας, μιλώντας χθες στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κλινική Αποκατάστασης ασθενών με κακώσεις νωτιαίου μυελού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Συλλόγου Φίλων της με συνδιοργανωτές τον φορέα Περπατώ – Perpato, το Α.Σ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το Α.Σ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών- ΠΑΣΠΑ Αχαΐας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ).
Με την χθεσινή εκδήλωση έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία (3η Δεκεμβρίου) του μηνύματος της φετινής παγκόσμιας ημέρας πού είναι «Ηγεσία και Συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε ένα βιώσιμο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς μετά την εποχή της πανδημίας της νόσου CoVID- 19»
ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2022
Ο κ. Κυμπουρόπουλος ανακοίνωσε πως ο θεσμός του προσωπικού βοηθού θεσπίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης και θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Μάρτιο του 2022 στην χώρα μας, ενώ σε δύο χρόνια θα υπάρξει καθολική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμού.
«Καλώ αναπηρικό κίνημα να αγκαλιάσει αυτήν την παροχή που θα βελτιώσει τις ζωές μας», συνέχισε ο κ. Κυμπουρόπουλος, σημειώνοντας την αξία να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διάρθρωσης της κοινωνίας.
«Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και τώρα είναι η ευκαιρία να εξομαλύνουμε τις ανισότητες και να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν και για τα ανάπηρα άτομα», συνέχισε, λέγοντας πως «πρέπει όλοι εμείς οι ανάπηρο να συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις και να ηγούμαστε στη διαμόρφωση των στρατηγικών που αφορούν τα δικαιώματά μας. Ευελπιστώ ότι η χρήση και ύπαρξη προσωπικών βοηθών και στην Ελλάδα θα δώσει στους ανάπηρους πολίτες ένα μέσο να βγουν μπροστά και να απαιτήσουν συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο που τους αξίζει» κατέληξε.
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ
Οι διοργανωτές της ημερίδας ανέφεραν πως το 2021 ήταν μία χρονιά που έφερε πιο κοντά τα άτομα με αναπηρία στην ανεξάρτητη διαβίωση. «Η έναρξη και νομοθέτηση του προσωπικού βοηθού ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος από χρόνια. Παρόλο που ακόμα πολλά πράγματα είναι θολά οφείλουμε να χαιρετίσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη και παράλληλα να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα ωφεληθούν όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη χωρίς ανισότητες, με αντικειμενικά κριτήρια», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ιουλία Συροκώστα.
Για το θέμα μίλησαν επίσης, από την πλευρά των ατόμων με αναπηρία ο πρόεδρος του φορέα Περπατώ – Perpato, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Φυσίατρος-Παραολυμπιονίκης,
Παρέμβαση έκανε ηπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας Μαργαρίτα Καραγιώργου-Λαζαρη, η οποία μίλησε με θέμα: «Γυναίκα και Αναπηρία μια διπλή μάχη».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής της Κλινικής Αποκατάστασης, καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Μίνως Τυλλιανάκης, ο οποίος εξήρε τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος για το ενθαρρυντικό μήνυμα που έστειλαν, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Παναγιώτης Μέγας, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου που αποτελούν όαση όπως είπε, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης, ο αν. διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος, ο Αντώνης Χαροκόπος πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ και η συντονίστρια του σωματείου Καλλιπάτειρα Μαρία Μανουσάκη Μαλλιώρη.
Τη συζήτηση θα συντόνισαν ο Ιωάννης-Ελ. Διονυσιώτης Επίκουρος καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ιουλία Συροκώστα- Σταθοπούλου Διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος ΠΓΝΠ, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό των δωρητών της Κλινικής Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement