Connect with us

Πολιτισμός

Με νέο πρόσωπο-Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκάς Θάνος  μίλησε στη «Γ»

Published

on

Για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εντάσσει στις παραγωγές του παράσταση μπαλέτου, κάνοντας μάλιστα, πρεμιέρα μ’ ένα δημοφιλές έργο του κλασικού ρεπερτορίου, τον «Καρυοθραύστη». Αυτό όμως, που καθιστά πρωτοποριακό το εγχείρημα είναι ότι η παράσταση υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Λουκά Θάνου, ανεβαίνει από το νεοσύστατο μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συμπαράσταση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Με αφορμή τον «Καρυοθραύστη» που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκάς Θάνος μίλησε στη «Γ» για το νεοσύστατο μπαλέτο και για την πρόθεση δημιουργίας ενός μόνιμου πυρήνα χορευτών, καθώς και για τα σχέδια και τον προγραμματισμό του θεάτρου, ενώ απαντά και στις επικρίσεις για το κόστος των παραγωγών.

ΕΡ.: Κύριε Θάνο μετά από έξι μήνες στην διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας πιστεύετε ότι ένα μέρος των καλλιτεχνικών σας σχεδίων έχει δρομολογηθεί;

Αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ήδη δημιουργηθεί το μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ γεγονός που ακούγεται πρωτοφανές για την χώρα μας, και αρχίζει και με τον Καρυοθραύστη και τα εισιτήρια των πρώτων ημερών έχουν ήδη εξαντληθεί και εκτός αυτού έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόβες για τις Εκκλησιάζουσες με μία εκπληκτική ομάδα πατρινών και μόνο ηθοποιών και αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Καρυοθραύστης γίνεται και με την συμπαράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη βάση του επερχόμενου μνημονίου συνεργασίας μας και ακόμη ότι οι Εκκλησιάζουσες δημιουργούνται σε συμπαραγωγή με τον καρναβαλικό οργανισμό και ότι ήδη μιλάμε με την κυρία Γεροπαναγιώτη και ετοιμάζουμε μαζί, δηλαδή ο πολιτιστικός οργανισμός και ΔΗΠΕΘΕ μερικές δυνατές συμπαραγωγές και αν προσθέσω και τις συζητήσεις με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή κύριο Μόσχο για πιθανές συμπαραγωγές με το Εθνικό Θέατρο… ε ναι μπορώ να πω ότι όχι μόνο τα σχέδιά μου έχουν δρομολογηθεί, αλλά μάλλον ότι έχουν ήδη ξεκινήσει.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος για όλα αυτά και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σχεδόν σε όλους τους συνεργάτες μου από την διοίκηση αλλά και από το θέατρο Απόλλων που χωρίς αυτούς, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί.

ΕΡ.: Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης
που διανύουμε;

Για να είμαι ειλικρινής όχι και τόσο.

ΕΡ.: Γίνεται αντιληπτό ότι πρόθεσή σας είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος πυρήνας χορευτών στην πόλη

Όπως εξήγησα και πιο πάνω, ναι, υπάρχει τέτοιο σχέδιο με πολλές επερχόμενες παραγωγές και φυσικά η αμέσως επόμενη είναι οι Καμπανελλικές Εκκλησιάζουσες.

ΕΡ.: Μιλήστε μας λοιπόν για τις Εκκλησιάζουσες που θα παρουσιαστεί εν μέσω Καρναβαλιού και αποτελεί την πρώτη παραγωγή σε συνεργασία με άλλο φορέα του Δήμου;

Είναι βασισμένες σε ένα λιμπρέτο που ξεκινήσαμε με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε μαζί και το τελείωσα μόνος μου πρόσφατα. Είναι μια κωμωδία γεμάτη από τραγούδια και χορό, τραγούδια που γράψαμε μαζί με τον Καμπανέλλη και θα ακουστούν για πρώτη φορά στο εκπληκτικό θέατρο Απόλλων τον προσεχή Φεβρουάριο με ζωντανή ορχήστρα με μερικούς από τους μοναδικούς μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου.

ΕΡ.: Από το Άρμα Θέσπιδος τι θα δούμε τη νέα χρονιά;

Αυτή την χρονιά θα παρουσιάσουμε το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ.

ΕΡ.: Πρόσφατα ανέκυψαν ζητήματα με τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής, ενώ έχουν γίνει και σχόλια σχετικά με το κόστος των παραγωγών. Ποια είναι η άποψή σας;

Κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής κάνει πάντα κάποιες αλλαγές και όπως είναι φυσικό αυτό φέρνει πάντα κάποια αναστάτωση. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι για αυτή την χρονιά ο προϋπολογισμός της σχολής είναι κατά το ένα τρίτο μειωμένος, ενώ η προσφορά παραμένει σημαντικότατη, όπως και πριν. Όσο για το κόστος των παραγωγών Καρυοθραύστης και Εκκλησιάζουσες, αν το δείς μαζί χοντρικά φαντάζει μεγάλος, αν δείς τις δύο παραγωγές ξεχωριστά φαντάζει μικρότερος, αν τώρα βγάλεις τα έσοδα από τις συμπαραγωγές Καρναβαλικός Οργανισμός, συμπαράσταση Εθνικής Λυρικής Σκηνής κλπ. γίνεται μισός και αν βάλεις και τα εισιτήρια τότε κάποιος που ξεκίνησε από το αρχικό συνολικό ποσό, πραγματικά θα εκπλαγεί. Αν ακόμα αναλογισθείς ότι το μπαλέτο χόρεψε στο άναμμα των Φώτων στην Πλατεία Γεωργίου, ότι μέσα από τις Εκκλησιάζουσες θα γίνει η έναρξη του Καρναβαλιού, ότι δίνουμε δωρεάν παραστάσεις και πλήρως προσβάσιμες για παιδιά με αναπηρία, ότι έχουμε οικογενειακά εισιτήρια με 20 ευρώ αλλά και ότι θα κάνουμε πάμπολλες παραστάσεις και με τις δύο παραγωγές για μαθητές με 5 ευρώ… ε, τότε ίσως τα πράγματα και οι προϋπολογισμοί θα «φαντάζουν» νομίζω, αντί για μεγάλοι, πολύ μικροί.

ΕΡ.: Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;

Να συνεχίσω με πολύ εργασία και αισιοδοξία, όλα αυτά που έχουμε ήδη αρχίσει.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement