Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της ¨Ομικρον”-Όλα τα σενάρια-Τι επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα το πρωί θα γίνει από την κυβέρνηση η αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μετά τις γιορτές και η πορεία του κορονοϊού, στην πρώτη σύσκεψη του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον καθιερωμένο πρωινό καφέ της Δευτέρας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, και μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, θα αξιολογηθούν τα πρώτα δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού.

‘Άμεσα και πάντως το αργότερο ως την Τετάρτη, οι Ειδικοί θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα.

Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και ειδικούς στην αυγή του νέου έτους είναι τα σχολεία.

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αλλαγές, προς το αυστηρότερο, το υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως.

Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχυς.

“Η θέση μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Λειτούργησαν πάρα πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε” δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ωστόσο πυκνώνουν οι φωνές οι ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται στην κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.

Την Τετάρτη, στη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα κλειδώσει η εισήγηση στην κυβέρνηση, κι ενώ σήμερα άνοιξαν κανονικά οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Ποια νέα μέτρα έρχονται στην αυγή του 2022
Στη σκιά της “‘Όμικρον” η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα:

Πρώτον, την επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο εξετάζεται και ο παράγοντας “συννοσηρότητα”, δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με νοσήματα τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν σε… περιπέτειες.

Δεύτερον, την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement