Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

Είπαν «όχι» στον Τζόκοβιτς

Δημοσιεύθηκε

στις

H βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ακυρώθηκε. Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ. Αυτό σημαίνει ότι το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης θα απελαθεί άμεσα αν δεν προσφύγει επιτυχώς ξανά στη Δικαιοσύνη και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για τρία χρόνια.

Ο υπουργός χρησιμοποίησε τις ευρύτατες εξουσίες που του δίνει ο νόμος για να ακυρώσει τη βίζα τού εννέα φορές νικητή του Australian Open. Όπως είπε, η απόφαση του ελήφθη με βάση το δημόσιο συμφέρον: «Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19. Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας σε όλο και πιο απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Χοκ.

Μπορεί μετά από αυτή την εξέλιξη ο Νόβακ Τζόκοβιτς να διεκδικήσει με άλλα μέσα την παραμονή του στην Αυστραλία και τη συμμετοχή στο τουρνουά; Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας Janina Boughey, ο τενίστας μπορεί να ζητήσει τη δικαστική εξέταση της απόφασης του υπουργού. Ωστόσο, η εξουσία του Χοκ είναι τόσο ευρεία, που «ρεαλιστικά, εάν δεν έχει κάνει κάποιο διαδικαστικό λάθος, δεν έχει συμμορφωθεί με τον νόμο, και αν η απόφασή του δεν έχει απολύτως καμία βάση, τότε η έφεση του κ. Τζόκοβιτς είναι απίθανο να είναι επιτυχής».

Νομικοί αναλυτές στην Αυστραλία σημειώνουν ότι ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να τεθεί ξανά υπό κράτηση από τη στιγμή που η βίζα του ακυρώθηκε. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να του χορηγήσει μια μεταβατική βίζα για τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του. Μολονότι η έφεση μπορεί να εκδικαστεί ταχύτατα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν υπάρχει βούληση, η συνήθης διαδικασία χρειάζεται περισσότερες ημέρες. Αυτό ίσως είναι ένα παραθυράκι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Τζόκοβιτς για να αγωνιστεί στο Australian Open με τη μεταβατική βίζα καθώς περιμένει την οριστική δικαστική απόφαση.

Μια ένδειξη για το ποια θα ήταν η τελική απόφαση του Άλεξ Χοκ ήταν και η «εξαφάνιση» του ονόματος του Τζόκοβιτς από τη λίστα των αθλητών που θα έκαναν προπόνηση το απόγευμα της Παρασκευής στο Melbourne Park. Ο Τζόκοβιτς επρόκειτο να προπονηθεί στη Rod Laver Arena και να μιλήσει για 15 λεπτά με τους εκπροσώπους του Τύπου στις 14.30 ώρα Αυστραλίας, αλλά το όνομά του αποσύρθηκε από τη σχετική λίστα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Abul Rizvi είπε σε συνέντευξή του ότι τρεις λόγοι ήταν αυτοί που καθυστέρησαν την ανακοίνωση της απόφασης. Ο πρώτος ήταν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ αυτών που ήθελαν την απέλαση του Τζόκοβιτς και εκείνων που ήθελαν να παραμείνει στην Αυστραλία. Ο δεύτερος είχε να κάνει με τα νομικά ζητήματα της υπόθεσης και τους πιθανούς χειρισμούς ενώπιον του κινδύνου ο τενίστας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να κερδίσει για δεύτερη φορά. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε χαραχθεί η στρατηγική για το «μετά» της ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement