Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Στην τύχη τους οι αδέσποτες σκιές της Πάτρας…

Δημοσιεύθηκε

στις

THΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΟΥΒΗ (*)

Εδώ και μήνες, πολλή κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την παρουσία συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στέγης και διαβιούν με δυσκολίες στους δρόμους της Πάτρας, με την αγωνία για την κατάσταση τους να κορυφώνεται τις μέρες με το δριμύ ψύχος. Η ίδια αγωνία αφορά και στα εκατοντάδες αδέσποτα ζώα που, χωρίς σπίτι, φροντίδα και τροφή κινδυνεύουν από την επέλαση του χιονιά, περισσότερο από ποτέ.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, στα πρόσφατα δελτία τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αναγνώριση των επιδόσεων(!) του Δήμου Πατρέων από την Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Περιβαλλοντική Ομοσπονδία («Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει») σε πρακτικές φιλοζωΐας του προσωπικού του και τη λειτουργία του καταφυγίου στο Δρέπανο, να υπάρχουν και άμεσες, σαφείς και χρήσιμες οδηγίες προς τους συνδημότες μας. Για τους ενδεδειγμένους προβλεπόμενους τρόπους ανακούφισης, προφύλαξης και σίτισης όσων άστεγων πλασμάτων κυκλοφορούν στον αστικό ιστό.
Καλές οι εκπαιδευτικές συναντήσεις με μαθητές όλων των βαθμίδων για την καλλιέργεια φιλοζωϊκής παιδείας. Καλές και οι φιλοφρονήσεις για το αυτονόητο. Εξίσου απαραίτητο -μετά από τόσα χρόνια υπομονής και αναμονής της λειτουργίας του ακριβοθώρητου δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων- είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι στόχοι για τους οποίους έχει δημιουργηθεί. Κυρίως να γίνει επισκέψιμο και προσβάσιμο, αρκετές ώρες της ημέρας, κάθε εβδομάδα, σε εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένους εθελοντές, για την συμβολή στην απρόσκοπτη κι αποδοτικότερη λειτουργία του.
Επείγουν: :
– Η στελέχωση του από κτηνιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
– Η καταγραφή -σε μόνιμο λειτουργικό μητρώο- εθελοντών που θα αποκτήσουν ρόλο στη λειτουργία του, με εκπαίδευση, ενσυναίσθηση και ευθύνη.
– Η καταγραφή και σταδιακή περισυλλογή-φροντίδα-σήμανση αδέσποτων σκύλων (και γατιών).
– Η λειτουργία ειδικής, ανανεώσιμης σχετικής ιστοσελίδας, όπου θα προωθούνται προς υιοθεσία -με όλες τις νόμιμες διαδικασίες- όσα περισσότερα ζώα συντροφιάς γίνεται, προς αποφυγή άσυλοποίησης τους.
– Η εμπέδωση σε κάθε συμπολίτη, σε κάθε γειτονιά, μέσω επαναλαμβανόμενων κοινωνικών φιλοζωικών μηνυμάτων (πχ. με σχετικό έντυπο ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ύδρευσης), η υποχρέωση μας στην φροντίδα, τροφή και περίθαλψη των αδέσποτων (αναγραφή τρόπων), καθώς και παραπομπή στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους ευζωΐας και των δεσποζόμενων ζώων, καθημερινά και ιδιαίτερα τις μέρες ψύχους και βροχόπτωσης (τοποθέτηση κατασκευών φιλοξενίας και σίτισης, συμβατές με την κείμενη νομοθεσία).
– Η λειτουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με αρμόδια στελέχη του Δήμου Πατρέων για παροχή πληροφοριών, συμβουλών κλπ για τα αδέσποτα.
Η αγάπη και η φιλοζωία πάνε πακέτο! Εμείς, στο σπιράλ, αυτόν τον χειμώνα (και όχι μόνο) αγαπάμε τη ζωή και συμπονούμε τα ζώα. Τα σκεφτόμαστε. Κάνουμε όλοι μαζί την διαφορά: Βοηθάμε να συμβιώσουν σε πλήρη αρμονία με όλους μας!

(*) Έμπορος, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου «σπιράλ», Παρατηρήτρια ΚΟΔΗΠ, εκ μέρους του «σπιράλ»

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αν το καλοσκεφθούμε, τα τελευταία 2-3 χρόνια, αν και εν μέσω πανδημίας αλλά και σε ενισχυμένη εποπτεία (εσχάτως και στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανασφάλειας), η Ελλάδα κάθε άλλο παρά «μικρή» ή «αδύναμη» δείχνει στο εξωτερικό.

Αρχικά, ήρθε το «στοπ» των παράνομων μεταναστών στον Έβρο, μετά οι κινήσεις για την ΑΟΖ και οι ηχηρές διπλωματικές «απαντήσεις» της Αθήνας στην προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αργότερα, ήρθε η ελληνογαλλική συμφωνία, ήρθαν τα Rafale, ήρθε η Ελληνοαμερικανική συμφωνία, θα έρθουν τα F35 και οι Belhara, ενώ όπως ανακοίνωσε και η Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) χθες, η Ελλάδα θα αποκτήσει και νέους σταθμούς LNG για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή θωράκιση της Ευρώπης σε καύσιμα.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μοιάζει σαν να έχει βγει από τις στάχτες των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και σαν τον μυθικό Φοίνικα, έχει ανοίξει τα φτερά της και πραγματοποιεί… υπερηχητικές πτήσεις.

Στον αντίποδα, τίποτα δεν φαίνεται να «βγαίνει» στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Απομακρύνεται από την Ευρώπη λόγω του «ανατολίτικου παζαριού» που πάντοτε κάνει, απομακρύνθηκε και από τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάϊντεν, έχασε τα F35 και όχι μόνο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον ρόλο του ως «επιτήδειου ουδέτερου» στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά βλέπει να του έρχονται απανωτά τα διλήμματα, ακόμα και εντός ΝΑΤΟ εσχάτως.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, αλλά και με την τουρκική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις εκλογές να είναι στον ορατό ορίζοντα, ο Ερντογάν φαίνεται πως επέλεξε να φτάσει στα άκρα τη λεκτική αντιπαράθεση, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν… ξέσπασμα. Διαφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απλά «ξέφυγε». Είναι ένας πολύπειρος πολιτικός και δεν «ξεφεύγει». Απλά, εκτιμά ότι θα κερδίσει κάποιους πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο. Και ίσως έτσι να είναι. Από την άλλη όμως, κάνει και ένα μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όχι μόνο γιατί και οι Έλληνες στοιχίζονται γύρω από τον ηγέτη τους, αλλά γιατί και ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται τη… διαφορά επιπέδου. Η Ελλάδα έχει «ψηλώσει» πολύ. Η Τουρκία «κονταίνει». Έτσι, ακόμα και αν η ηγεσία της Τουρκίας θελήσει να επιχειρήσει κάτι πιο παράτολμο, δεν θα έχει πλέον απέναντί της μόνο την Ελλάδα…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η ελληνική γλώσσα στον… λάκκο των λεόντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού-Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας-Συγγραφέας

 Μέσα από την «δυσωδία» που διασκορπίζεται καθημερινά από τις αποκαλύψεις των διαλόγων του ζεύγους από την Πάτρα, το οποίο έχει χάσει τρία κοριτσάκια και με την μάνα κατηγορούμενη για δολοφονία τουλάχιστον του ενός, μέσα σε μια ακατάπαυστη ροή ερωτικών αλλά και οικονομικών διαξιφισμών μεταξύ τους, είναι λογικό να αδιαφορεί ο καθένας για μια παράμετρο σαν αυτή που θα αναφερθούμε: την κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας και θα επιμένουμε σ’ αυτό.

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε τονίσει ότι η κατηγορούμενη κακώς χαρακτηρίζεται στις τηλεοπτικές εκπομπές ως «πανέξυπνη».

Αντιδράσαμε επίσης στην έκφραση «σε συνέντευξή της η κατηγορούμενη είπε…», αφού συνεντεύξεις δίνουν μόνο προσωπικότητες!

Τώρα, παρατηρούμε και την…. κατακρήμνιση της ελληνικής γλώσσας στον… λάκκο των λεόντων, αφού δεν χρησιμοποιείται από κανέναν σωστά το επώνυμο του διαπρεπούς ιατροδικαστή Γρηγορίου Λέοντος!

Ακούμε για παράδειγμα: «μιλήσαμε στον κύριο Λέων» ή «η γνώμη του κυρίου Λέων». Λέμε ποτέ «στον κύριο Δημητρόπουλος» ή «του κυρίου Σπυρόπουλος»; Ποτέ! Γιατί πρέπει λοιπόν να ταλαιπωρούμε έτσι το επώνυμό του, αφήνοντάς το άκλιτο!

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να έχει ζητήσει ο ίδιος την λανθασμένη προσφώνησή του σε «κύριε Λέων» αντί του ορθού «κύριε Λέοντα» (όπως π.χ. κύριε Σπυρόπουλε) και απολύτως πιθανή την καρτερία του, λόγω της ευγενικής φύσης του.

Γι’ αυτό, απευθυνόμενη στον ίδιο, θα του πω, έτσι απλά: «κύριε Λέοντα, είστε ευγενέστατος!!». Αλλά δυστυχώς αυτό δεν σώζει την γλώσσα μας! Μια γλώσσα με μοναδικότητα, διαχρονικότητα, εκφραστικότητα και πλούτο όσο καμία στον κόσμο!!

Γι’ αυτό και είναι ασυγχώρητο το λάβωμά της! Γι’ αυτό και πληγώνει!!

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΠΑΣΟΚ: Η αξιόπιστη προοδευτική λύση

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει οριστικά και αυτό πιστοποιήθηκε και στο τριήμερο συνέδριο μας, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ, πλέον, πιο ώριμο, πιο σύγχρονο, πιο δυνατό αγκαλιάζεται από νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, αγρότες, τον επιχειρηματικό κόσμο οι οποίοι με την παρουσία τους, αναμφίβολα θα συμβάλλουν στη νέα μας, σύγχρονη κυβερνητική πρόταση, με βασικό πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη δίκαιη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της αντιπροσώπευσης και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Η παράταξη μας ήταν και θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής. Και από αυτήν τη νέα προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Οφείλουμε όλοι μας να προτάξουμε τη συλλογικότητα μας έναντι των ατομικών επιδιώξεων.

Να δουλέψουμε για ένα κόμμα ανοιχτό και συμμετοχικό, ελκυστικό στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους. Που θα συνθέτει φωνές, αντιλήψεις και διακριτές οπτικές, θα διαβουλεύεται, θα λειτουργεί, θα ακούει, που θα παράγει πολιτική.

Αποκεντρωμένο, με ενεργό ρόλο στη βάση του, που θα σφυρηλατεί την ενότητα και την κοινή δράση μέσα από την λειτουργία των οργάνων του και τον διάλογο στο εσωτερικό του,  χωρίς οργανωτική εσωστρέφεια, αλλά με ενότητα και συστράτευση.

Και επειδή όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά, οφείλουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, την πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη προοδευτική λύση για τον τόπο.

Χωρίς λαϊκισμό και «ναι μεν, αλλά», μακριά από τις ίσες αποστάσεις και τον ετεροπροσδιορισμό, πραγματικά δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Με διάθεση ουσιαστικών, γενναίων αλλαγών.

Με στόχο τη συγκρότηση κυβερνητικής πρότασης με προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα,

Προχωράμε όλοι μαζί στο μέλλον. Η ανανέωση στις ιδέες, στις αντιλήψεις και την νοοτροπία, μας χωράει όλους.

Όλοι αποφασισμένοι, να δώσουμε τις νέες μάχες ενωμένοι.

 

(Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων)

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα