Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νίκος Ασπράγκαθος: Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει νέα βάρη για τη λαϊκή οικογένεια

Published

on

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας εξηγεί στη «Γ» γιατί η δημοτική αρχή απορρίπτει την πρόταση να εφαρμοστεί το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων «Πετάω και Πληρώνω», ενώ αναφέρεται στα όσα (δεν) γίνονται στην ανακύκλωση.

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

«Όχι» στην πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την εφαρμογή του συστήματος «Πετάω και Πληρώνω» λέει η δημοτική Αρχή, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκου Ασπράγκαθου.
«Είναι ένα επιπλέον χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες», υποστηρίζει ο κ. Νίκος Ασπράγκαθος σε συνέντευξη του στη «Γ», επισημαίνοντας ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο ως σύμβουλος του αστικού κράτους προτείνει επί της ουσίας να φορτωθούν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στην ανακύκλωση, ο Νίκος Ασπράγκαθος τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο να πληρώσει ο λαός της Πάτρας το κόστος της για δεύτερη φορά», υπογραμμίζοντας επίσης ότι από τη δημοτική αρχή έχει επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των απορριμματοφόρων, μηχανικών σαρώθρων, φορτηγών και άλλων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας.
Και σε ό,τι αφορά την Ξερόλακκα, τονίζει ότι αυτή πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Να ξεκινήσουμε από την ανακύκλωση. Σε ποια επίπεδα κινείται;

Σύμφωνα με την νομοθεσία, την ευθύνη για την ανακύκλωση έχουν οι εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά ανακυκλώσιμα υλικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης στην πράξη, γιατί οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τους νόμους αφού δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες να καλύπτουν το κόστος της ανακύκλωσης το οποίο εισπράττουν από τον καταναλωτή.
Όπως διαπιστώνεται επίσημα από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων της Νέας Δημοκρατίας, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης για το 70% των ανακυκλώσιμων υλικών. Ενώ για το υπόλοιπο 30%, που είναι τα υλικά συσκευασίας, το ιδιωτικοποιημένο σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και πολλά χρόνια και τώρα είναι σε πραγματική κατάρρευση.

Η ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται από 22 μεγάλες εταιρείες παραγωγής, όπως ΦΑΓΕ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ κλπ, δεν υπογράφει την ανανέωση των συμβάσεων με τους Δήμους, γιατί από τις χιλιάδες εταιρείες που έχουν υποχρέωση να πληρώνουν για την ανακύκλωση η εισφοροδιαφυγή φτάνει το 40%.
Έχουμε ζητήσει με επιστολές και παραστάσεις να μάς παραχωρήσουν 2.500 μπλε κάδους για να αντικατασταθούν οι παλιοί και κατεστραμμένοι και να πυκνώσουμε το δίκτυο, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση. Ζητήσαμε να καλύψουν το κόστος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα, αλλά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση.

Είναι απαράδεκτο να πληρώσει ο λαός της Πάτρας το κόστος της ανακύκλωσης για δεύτερη φορά, όπως ζητούν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΠΙΡΑΛ, γιατί δεν θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα των εταιρειών.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επιβάλει την πληρωμή των εισφορών από τις εταιρείες που υποχρεούνται και να υπογραφούν συμβάσεις με τους Δήμους, ώστε να δοθούν όλα τα εργαλεία για την λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης με σκοπό την αύξηση των ποσοστών.

Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Πατρινών, τόσο στην προώθηση της ανακύκλωσης όσο και στην εν γένει συμπεριφορά τους σε σχέση με τη διατήρηση της καθαριότητας;

Γενικώς, οι Πατρινοί ανταποκρίνονται τόσο στην ανακύκλωση όσο και στην διατήρηση της καθαριότητας, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η δημοτική αρχή έχει έναν σχεδιασμό που υλοποιούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, σε συνεργασία με φορείς για την ενημέρωση των Πατρινών. Διανέμονται 150 χιλ. φυλλάδια για τα τέσσερα ρεύματα συσκευασίες, χαρτί, γυαλί και ηλεκτρικές συσκευές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ. Οδηγίες για την ανακύκλωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κάδων με κίτρινο καπάκι για τη συλλογή χαρτιού σε πάνω από 70 σχολεία και έχει αρχίσει το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης. Είμαι σίγουρος ότι οι μαθητές είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι για να μεταφέρουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στους γονείς τους και σε όλοι την κοινωνία.
Έχουν προετοιμαστεί ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ που απευθύνονται στους δημότες και τους επαγγελματίες για ενημέρωση σε θέματα καθαριότητας. Τον Μάρτιο θα αρχίσει η αναμετάδοση και η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα του Δήμου. Η συνέργεια των πατρινών με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θα κάνει την πόλη ακόμη πιο καθαρή.

Τελικά, η Πάτρα είναι μια καθαρή πόλη;

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δίνουν καθημερινό αγώνα και προσπάθεια για να κρατάνε την πόλη καθαρή παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Με αυτήν την δημοτική αρχή, από το 2015 έχει επιτευχθεί ένας πρωτοφανέρωτος εκσυγχρονισμός των απορριμματοφόρων, μηχανικών σαρώθρων, φορτηγών και άλλων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής αξιοπιστίας που έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στην καθαριότητα. Αγωνιζόμαστε με συνέπεια και μεγάλες κινητοποιήσεις και αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα.
Διεκδικούμε προσλήψεις νέων εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις, ώστε να αξιοποιείται καθημερινά όλος ο εξοπλισμός, πχ να σκουπίζουν κάθε μέρα όλα τα σάρωθρα και να καλύπτουμε όλες της διαδρομές πεζής σάρωσης για να βελτιωθεί αισθητά η καθαριότητα στην Πάτρα. Το 2022, με την μεγάλη εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας, ο λαός μας δικαιούται να ζήσει σε ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς να πληρώνει δεύτερη και τρίτη φορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση του έργου σας;
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που οξύνεται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων.
Με τα μέτρα που παίρνουν έχει στηθεί ένας χορός δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μετακυλιστεί με πολύ μεγάλη αύξηση στα ανταποδοτικά που πληρώνει ο λαός.

Εμείς αντιπαλεύουμε μαζί με τον λαό της Πάτρας αυτή την πολιτική γιατί δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων παράγουν εξοπλισμό, κατασκευάζουν και λειτουργούν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και η απαγόρευση των διορισμών, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Έχει αποδειχθεί ότι με την ιδιωτικοποίηση υποβαθμίζεται η καθαριότητα, αυξάνονται τα ανταποδοτικά και αφαιρούνται δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την επιβολή του χαρατσιού, γιατί είναι άδικο αφού η ευθύνη της καθυστέρησης στην κατασκευή εργοστασίων και την κατάρρευση της ανακύκλωση είναι κυβερνητική αλλά τιμωρούνται οι δημότες.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά από τον Δήμο να προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω», με την επισήμανση ότι αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα είναι υποχρεωτική. Θα το εφαρμόσετε;

Το ήδη μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο με τα προβλεπόμενα μέτρα, από τον νέο εθνικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα επιπλέον χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο ως σύμβουλος του αστικού κράτους προτείνει επί της ουσίας να φορτωθούν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.
Η Δημοτική Αρχή ως λαϊκή αντιπολίτευση είναι αντίθετη στο νέο χαράτσι και παλεύει μαζί με το λαό για την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με παράλληλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Η Ξερόλακα πρέπει να κλείσει το συντομότερο

Τι γίνεται με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακας; Μέχρι πότε θα λειτουργεί και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη μέρα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας λειτουργεί υποδειγματικά συμπιέζονται και σκεπάζονται τα απορρίμματα κατά την διάρκεια αδειάσματος των απορριμματοφόρων, έχουν διευθετηθεί τα στραγγίσματα και κατασκευάζεται η εγκατάσταση συλλογής και καύσης του βιοαερίου. Θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει το συντομότερο, γιατί βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι του δήμου έχουν καταθέσει τις μελέτες εδώ και πάνω από δύο χρόνια για την κατασκευή του Εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα. Όμως, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ γιατί οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους σχεδιασμούς. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να προχωρήσει το συντομότερο η κατασκευή, που θα γίνει με κρατική χρηματοδότηση.
Εδώ και δύο χρόνια η ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αχαΐα ανήκει στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του νομού. Ο ΣΥΔΙΣΑ έχει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των ΧΥΤΑ του νομού και της Ξερόλακκα, όμως μέχρι τώρα η λειτουργία του γίνεται από εργαζόμενους του Δήμου γιατί δεν έχει αποκτήσει ακόμη προσωπικό. Επίσης, έχει την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο Δήμος της Πάτρας έχει καταβάλει στον ΣΥΔΙΣΑ περίπου 5 εκ. ευρώ με την ίδρυση του και περίπου 2 εκ. ευρώ το χρόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης με επιστολή έχει ζητήσει από τον ΣΥΔΙΣΑ να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του για την διαχείριση των απορριμμάτων και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να αναλάβει την ευθύνη του ο ΣΥΔΙΣΑ του Νομού Αχαΐας;

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement