Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι εταιρείες που «γύρισαν την πλάτη» στη Ρωσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν μέτρα, ‘παγώνοντας’ ή αποχωρώντας από τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία ύστερα από κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ακολουθούν εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η Daimler Truck ανακοίνωσε ότι ‘παγώνει’ τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με την ρωσική Kamaz.

Ο όμιλος Mercedes-Benz Group ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις νομικές του επιλογές για εκποίηση του ποσοστού 15% που κατέχει στην Kamaz το συντομότερο δυνατόν.

Η σουηδική Volvo Cars ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις αυτοκίνητων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας. Η Volvo πούλησε περίπου 9.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του κράτους.

Η General Motors δήλωσε ότι θα αναστείλει όλες τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η ιαπωνική Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι ίσως αναστείλει την παραγωγή και την πώληση των αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα.

Η γαλλική Renault θα αναστείλει κάποιες δραστηριότητες στις μονάδες συναρμολόγησης αυτοκίνητων στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα λόγω επιμελητειακών προβλημάτων. Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιριών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Ελέγχει επίσης την Avtovaz, τη μεγαλύτερη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Harley-Davidson Inc ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της και την αποστολή μοτοσικλετών της στη Ρωσία.

Η Ford Motor Co ενημέρωσε τον εταίρο της, τη Sollers, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Οι βρετανικές Jaguar Land Rover (JLR) και Aston Martin παύουν τις αποστολές οχημάτων στη Ρωσία.

Η γερμανική BMW έπαυσε την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στη χώρα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών, η AerCap Holdings με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης σε ρωσικούς αερομεταφορείς.

Η αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.

H Airbus ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η HSBC αρχίζει να περιορίζει τις σχέσεις με μια σειρά ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, τη VTB.

Η σκανδιναβική Nordea ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει τις συναλλαγές με επενδυτικά ταμεία που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI) εξετάζει την αποχώρησή της από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε ότι δεν θα παράσχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.

Η BP εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2 στην οποία έχει ποσοστό 27,5%, και το οποίο ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση της Gazprom.

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία. Η εταιρία έχει παρουσία στη Ρωσία εδώ και πάνω από 30 χρόνια και το 2012 συνήψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft.

Η δανέζικη Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα για τα εργοστάσια, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως 2 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Η Exxon Mobil θα αποχωρήσει από τις ρωσικές δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου, τις οποίες έχει αποτιμήσει σε πάνω από 4 δισεκ. δολάρια και ‘παγώνει’ νέες επενδύσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό του στον αγωγό Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, τον οποίο κατέχει από κοινού με τη ρωσική Gazprom. Η Eni έχει στρατηγικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό αέριο. Το 2020, οι αγορές αερίου της Eni από τη Ρωσία έφθασαν σχεδόν τα 22,5 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ακύρωσε τα σχέδιά του να αποκτήσει ποσοστό σε έργο κοιτάσματος αερίου της Gazprom και επανεξετάζει τον ρόλο του στον αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Centrica, στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της Βρετανίας, η British Gas, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από συμφωνίες προμήθειες αερίου με εταίρους της στη Ρωσία, κυρίως την Gazprom.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα στούντιο του Χόλιγουντ Disney, Warner Bros και Sony Pictures Entertainment ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη διανομή ταινιών στη Ρωσία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Το 2021, ο όμιλος άντλησε περίπου το 3,5% των εσόδων του στη Ρωσία. Δεν έχει παραγωγή στη χώρα, αλλά απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους στα τμήματα πωλήσεων και υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ

Οι αμερικανικές United Parcel Service και FedEx Corp, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες επιμελητείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express ανέστειλε χθες τις κρατήσεις της από και προς τη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk θα σταματήσει προσωρινά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία. Η εταιρεία ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις της Hapag Lloyd με έδρα την Γερμανία και του ομίλου MSC με έδρα την Ελβετία.

Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις DHL στη Ρωσία.

Η ελβετική εταιρία επιμελητείας Kuehne und Nagel αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις διανομές εισαγωγών προς τη Ρωσία με άμεση ισχύ. Από τη απόφαση εξαιρούνται ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα και ανθρωπιστικές προμήθειες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Google της Alphabet ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows App store και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρία κατασκευής laptop Dell Technologies ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Nokia θα σταματήσει τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Η φινλανδική εταιρία ελαστικών Nokian Tyres μεταφέρει την παραγωγή κάποιων βασικών σειρών προϊόντων της στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των 20 εκατ. ελαστικών στη Ρωσία, όπου απασχολεί περίπου 1.600 ανθρώπους.

Η φινλανδική εταιρία χημικών Kemira σταμάτησε τις παραδόσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από χθες και μέχρι νεωτέρας.

Η γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ.

Η Nike μπλόκαρε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί παραδόσεις στη χώρα.

Η σουηδική εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Electrolux διέκοψε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή

Βρετανία: Νεκρόφιλος που κακοποίησε σεξουαλικά 102 πτώματα, κατηγορείται για άλλες 16 σεξουαλικές επιθέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νεκρόφιλος δολοφόνος Ντέηβιντ Φούλερ, ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά πτώματα σε νεκροτομεία νοσοκομείων, κατηγορείται για 16 ακόμη σεξουαλικά αδικήματα.

Ο Φούλερ, 68 ετών, καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια τον Δεκέμβριο του 2021, αφού παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 102 πτώματα γυναικών, ενώ εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος σε νεκροτομείο νοσοκομείου, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Διαβάστε επίσης: Άφησε τον φίλο της να πεθάνει μέσα σε… βαλίτσα και τον βιντεοσκόπησε να ικετεύει για βοήθεια

Γύριζε βίντεο με τις άρρωστες πράξεις του
Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να κακοποιεί τα πτώματα, μεταξύ των οποίων ένα εννιάχρονο κορίτσι, δύο 16χρονες και μια γυναίκα 100 ετών, 12 χρόνια πριν από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, χτύπησε και στραγγάλισε μέχρι θανάτου την Wendy Knell, 25 ετών, και την Caroline Pierce, 20 ετών, πριν τις κακοποιήσει σεξουαλικά σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο Κεντ, το 1987.

Ο συνταξιούχος καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια στις 15 Δεκεμβρίου 2021, αφού δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο για τις δολοφονίες τους, καθώς και για άλλα 51 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων 44 κατηγοριών που αφορούν 78 θύματα σε νεκροτομεία, μεταξύ 2008 και Νοεμβρίου 2020.

Τα εγκλήματά του ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, αφού συνδέθηκε με μία από τις μακροβιότερες ανεξιχνίαστες διπλές δολοφονίες στη Βρετανία πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Ήταν ο δράστης «παγωμένων» για 30 χρόνια υποθέσεων
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Φούλερ συνδέθηκε με τις «cold cases» 30 ετών, τις υποθέσεις που «πάγωσαν» λόγω έλλειψης στοιχείων και μπήκαν στο αρχείο, μέσω μιας ανακάλυψης DNA, που οδήγησε στη συνέχεια την αστυνομία στην κρυψώνα του, όπου εντόπισε τις αηδιαστικές ηχογραφήσεις του ίδιου να κακοποιεί πτώματα.

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 2022, η αστυνομία απήγγειλε άλλες 16 κατηγορίες εναντίον του, για σεξουαλικά αδικήματα που διαπράχθηκαν σε νεκροτομείο.

Η αστυνομία του Κεντ δήλωσε την Τρίτη: «Η έρευνα της Διεύθυνσης Σοβαρού Εγκλήματος του Κεντ και του Έσσεξ οδήγησε σε στοιχεία που αφορούν συνολικά 101 θύματα σε αυτά τα νεκροτομεία.

»Οι τελευταίες κατηγορίες σχετίζονται με τα 23 εναπομείναντα θύματα, εκ των οποίων όλα ήταν νεκρές ενήλικες γυναίκες. Καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ του 2007 και του 2020».

Ο Φούλερ θα εμφανιστεί μέσω βιντεοκλήσης ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζοντας 12 κατηγορίες για «σεξουαλική διείσδυση σε πτώμα» και τέσσερις κατηγορίες σε σχέση με κατοχή «ακραίας πορνογραφίας».

Ο ηλεκτρολόγος – κτήνος με εικοσαετή και πλέον δράση
Ο 68χρονος, από το Χίθφιλντ του Ανατολικού Σάσεξ της Αγγλίας, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Φράνκλαντ του Ντάραμ, κατηγορείται για 10 αδικήματα βάσει του άρθρου 70 του νόμου περί σεξουαλικών αδικημάτων του 2003, τα οποία αφορούν δέκα αναγνωρισμένα θύματα.

Του έχουν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες για δύο ακόμη αδικήματα, που αφορούν τρία αγνώστων στοιχείων θύματα.

Η αστυνομία τού απήγγειλε επίσης δύο κατηγορίες για την κατοχή ακραίας πορνογραφίας σε σχέση με 13 αναγνωρισμένα θύματα, καθώς και δύο ακόμη κατηγορίες για το ίδιο αδίκημα για δέκα αγνώστων στοιχείων θύματα.

Τον Δεκέμβριο του 2021, στον Φούλερ επιβλήθηκαν επίσης, μαζί με τα δις ισόβια, επιπλέον ποινές συνολικής διάρκειας 12 ετών για άλλες κατηγορίες, στις οποίες δήλωσε ένοχος.

Αυτές περιελάμβαναν σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος 78 νεκρών γυναικών σε του στο νοσοκομείου Tunbridge Wells και στο παλαιό νοσοκομείο Kent and Sussex, μεταξύ 2008 και 2020. Εργαζόταν εκεί ως ηλεκτρολόγος από το 1989.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Σοβαρού Εγκλήματος του Κεντ και του Έσσεξ έφερε έκτοτε στο φως περαιτέρω στοιχεία, βοηθώντας τους αστυνομικούς να ταυτοποιήσουν συνολικά 101 θύματα.

Θα ερευνήσουν αν βρίσκεται πίσω και από άλλες υποθέσεις εξαφανισμένων γυναικών
Οι τελευταίες κατηγορίες συνδέονται με τα 23 εναπομείναντα θύματα – όλα νεκρές ενήλικες γυναίκες – των οποίων τα πτώματα κακοποιήθηκαν μεταξύ 2007 και 2020.

Μια εκτεταμένη και πολύπλοκη διαδικασία ταυτοποίησης οδήγησε τους αξιωματικούς στην επίσημη ταυτοποίηση δεκατριών από αυτά τα 23 θύματα.

Η αστυνομία δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα των άλλων δέκα θυμάτων, ωστόσο οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν αφορούν αδικήματα εις βάρος όλων των θυμάτων.

Μετά την καταδίκη του Φούλερ τον Δεκέμβριο, η αστυνομία του Κεντ αποκάλυψε ότι μια ειδική ομάδα ερευνητών θα περάσει ένα χρόνο ερευνώντας τη ζωή του, για να διαπιστώσει αν βρίσκεται πίσω και από άλλες ανεξιχνίαστες υποθέσεις εξαφανισμένων γυναικών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για άλλα θύματα, δήλωσε η αστυνομία.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω μπλακ-άουτ

Δημοσιεύθηκε

στις

Γενικευμένο μπλακ-άουτ χτύπησε το μεγαλύτερο μέρος του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης, μία βλάβη οδήγησε το σύστημα σε κατάρρευση.

Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό. Μόνον ορισμένες περιοχές του βορειοδυτικού Μπαγκλαντές έχουν πρόσβαση στο ρεύμα, σύμφωνα με τον Σαμίν Αχσάν, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ανάπτυξης Ενέργειας. Προς το παρόν άγνωστη είναι η αιτία της βλάβης και διεξάγεται έρευνα.

Ο υπουργός τεχνολογίας Ζουνάιντ Παλάκ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι το ρεύμα αναμένεται να επανέλθει στις 20.00, τοπική ώρα, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ενεργειακή κρίση

Το Μπαγκλαντές εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται αντιμέτωπο με οξεία ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε η αύξηση των τιμών σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Η Ντάκα έχει επιβάλει μέτρα λιτότητας για να χρηματοδοτήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δυσκολεύεται στις εισαγωγές ντίζελ και αερίου σε επαρκείς ποσότητες.

Οι σταθμοί που παράγουν ηλεκτρικό χρησιμοποιώντας ντίζελ καθώς και ορισμένοι σταθμοί παραγωγής με φυσικό αέριο, διέκοψαν τη λειτουργία τους. Τα δεκάδες χιλιάδες τζαμιά της χώρας καλούνται να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά παρά μόνο κατά τη διάρκεια των πέντε προσευχών την ημέρα. Οι ελλείψεις επιδεινώθηκαν και από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, του τάκα, κατά περίπου 20% σε σχέση με το δολάριο.

Οργή στους κατοίκους

Οι πολύωρες, συνεχείς διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει οργή στους κατοίκους. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην Ντάκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια διαδήλωση που κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Λόγω του πληθωρισμού, που ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να θέσει πλαφόν στην τιμή πολλών βασικών ειδών διατροφής –όπως είναι το ρύζι– για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Τον Νοέμβριο του 2014 είχε σημειωθεί και πάλι ένα γενικευμένο μπλακ-άουτ στο Μπανγκλαντές. Τότε, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας, επί δέκα ώρες.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές στην ΕΕ – Εγκρίθηκε το μέτρο, έχασε τον πόλεμο η Apple

Δημοσιεύθηκε

στις

Από το 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν κοινή θύρα φόρτισης, προβλέπουν οι νέοι κανόνες που ψηφίστηκαν την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η στάνταρτ θύρα φόρτισης θα είναι το USB-C, η νεότερη βερσιόν της τεχνολογίας USΒ, η οποία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε συσκευές Android.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μεταρρύθμιση θα επηρεάσει περισσότερο την Apple, η οποία θα χρειαστεί να αλλάξει θύρα στα μοντέλα της που πωλούνται στην Ευρώπη, επισημαίνει το Reuters. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και θετικές συνέπειες για την εταιρεία, καθώς η απόφαση ίσως ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν νέες συσκευές Apple με USB-C αντί για θύρα Lighning.

Η θύρα Lightning της Apple δεν είναι συμβατή με καλώδια USB

Η συμφωνία καλύπτει επίσης τα ασύρματα ακουστικά, τις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων, κονσόλες και άλλα γκάτζετ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει και κατασκευαστές όπως η Samsung και η Huawei, μεταξύ άλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, και πέρυσι παρουσίασε νομοθετική πρωτοβουλία μετά την αποτυχία των κατασκευαστών να συμφωνήσουν σε κοινή λύση.

Στην ψηφοφορία της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές αποδέχτηκαν με 602 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 13 κατά το σχέδιο που είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη.

Στόχος είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα και να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες για νέους φορτιστές.

Η Apple, από την πλευρά της, είχε υποστηρίξει ότι το μέτρο του κοινού φορτιστή θα αυξήσει τα απορρίμματα και θα πλήξει την καινοτομία.

Οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν με κινητά τηλέφωνα το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, ενώ το 29% είχε USB-C και το 21% θύρα Lightning, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής το 2019.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα