Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι εταιρείες που «γύρισαν την πλάτη» στη Ρωσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν μέτρα, ‘παγώνοντας’ ή αποχωρώντας από τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία ύστερα από κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ακολουθούν εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η Daimler Truck ανακοίνωσε ότι ‘παγώνει’ τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με την ρωσική Kamaz.

Ο όμιλος Mercedes-Benz Group ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις νομικές του επιλογές για εκποίηση του ποσοστού 15% που κατέχει στην Kamaz το συντομότερο δυνατόν.

Η σουηδική Volvo Cars ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις αυτοκίνητων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας. Η Volvo πούλησε περίπου 9.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του κράτους.

Η General Motors δήλωσε ότι θα αναστείλει όλες τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η ιαπωνική Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι ίσως αναστείλει την παραγωγή και την πώληση των αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα.

Η γαλλική Renault θα αναστείλει κάποιες δραστηριότητες στις μονάδες συναρμολόγησης αυτοκίνητων στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα λόγω επιμελητειακών προβλημάτων. Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιριών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Ελέγχει επίσης την Avtovaz, τη μεγαλύτερη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Harley-Davidson Inc ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της και την αποστολή μοτοσικλετών της στη Ρωσία.

Η Ford Motor Co ενημέρωσε τον εταίρο της, τη Sollers, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Οι βρετανικές Jaguar Land Rover (JLR) και Aston Martin παύουν τις αποστολές οχημάτων στη Ρωσία.

Η γερμανική BMW έπαυσε την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στη χώρα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών, η AerCap Holdings με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης σε ρωσικούς αερομεταφορείς.

Η αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.

H Airbus ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η HSBC αρχίζει να περιορίζει τις σχέσεις με μια σειρά ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, τη VTB.

Η σκανδιναβική Nordea ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει τις συναλλαγές με επενδυτικά ταμεία που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI) εξετάζει την αποχώρησή της από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε ότι δεν θα παράσχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.

Η BP εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2 στην οποία έχει ποσοστό 27,5%, και το οποίο ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση της Gazprom.

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία. Η εταιρία έχει παρουσία στη Ρωσία εδώ και πάνω από 30 χρόνια και το 2012 συνήψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft.

Η δανέζικη Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα για τα εργοστάσια, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως 2 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Η Exxon Mobil θα αποχωρήσει από τις ρωσικές δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου, τις οποίες έχει αποτιμήσει σε πάνω από 4 δισεκ. δολάρια και ‘παγώνει’ νέες επενδύσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό του στον αγωγό Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, τον οποίο κατέχει από κοινού με τη ρωσική Gazprom. Η Eni έχει στρατηγικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό αέριο. Το 2020, οι αγορές αερίου της Eni από τη Ρωσία έφθασαν σχεδόν τα 22,5 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ακύρωσε τα σχέδιά του να αποκτήσει ποσοστό σε έργο κοιτάσματος αερίου της Gazprom και επανεξετάζει τον ρόλο του στον αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Centrica, στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της Βρετανίας, η British Gas, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από συμφωνίες προμήθειες αερίου με εταίρους της στη Ρωσία, κυρίως την Gazprom.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα στούντιο του Χόλιγουντ Disney, Warner Bros και Sony Pictures Entertainment ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη διανομή ταινιών στη Ρωσία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Το 2021, ο όμιλος άντλησε περίπου το 3,5% των εσόδων του στη Ρωσία. Δεν έχει παραγωγή στη χώρα, αλλά απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους στα τμήματα πωλήσεων και υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ

Οι αμερικανικές United Parcel Service και FedEx Corp, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες επιμελητείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express ανέστειλε χθες τις κρατήσεις της από και προς τη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk θα σταματήσει προσωρινά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία. Η εταιρεία ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις της Hapag Lloyd με έδρα την Γερμανία και του ομίλου MSC με έδρα την Ελβετία.

Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις DHL στη Ρωσία.

Η ελβετική εταιρία επιμελητείας Kuehne und Nagel αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις διανομές εισαγωγών προς τη Ρωσία με άμεση ισχύ. Από τη απόφαση εξαιρούνται ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα και ανθρωπιστικές προμήθειες.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Google της Alphabet ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows App store και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρία κατασκευής laptop Dell Technologies ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Nokia θα σταματήσει τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Η φινλανδική εταιρία ελαστικών Nokian Tyres μεταφέρει την παραγωγή κάποιων βασικών σειρών προϊόντων της στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των 20 εκατ. ελαστικών στη Ρωσία, όπου απασχολεί περίπου 1.600 ανθρώπους.

Η φινλανδική εταιρία χημικών Kemira σταμάτησε τις παραδόσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από χθες και μέχρι νεωτέρας.

Η γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ.

Η Nike μπλόκαρε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί παραδόσεις στη χώρα.

Η σουηδική εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Electrolux διέκοψε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή

Paco Rabanne: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του διεθνούς φήμης Ισπανός σχεδιαστής μόδας, Paco Rabanne, που ξεχώρισε για τις πρωτοποριακές δημιουργίες του, όπως για το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα το 1968.

Όπως αναφέρει το Womens Wear Daily, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο τελευταία του πνοή στο Portsall της Γαλλίας.

Αν και πιο γνωστός για τα μεταλλικά σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το 1966 χρησιμοποιώντας πλαστικά. Η πρώτη συλλογή, με τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials», εξόργισε τον γαλλικό Τύπο της μόδας, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τον Rabanne στον χάρτη και καθόρισε την πορεία για το σχεδιαστικό του μέλλον.
Προωθούμενος από το πνεύμα του πειραματισμού της δεκαετίας του 1960, ο Rabanne πέρασε από τα πλαστικά στο μέταλλο, το χαρτί, τα κουμπιά και τη γούνα, ντύνοντας στην πορεία πρόσωπα όπως η Mia Farrow, η Audrey Hepburn και η Τζέιν Φόντα.

Περισσότερα

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Και το Κογκρέσο έχει λόγο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επίσημη θέση που έχει εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση και τη στάση που τηρεί το Κογκρέσο για το θέμα των τουρκικών F-16, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας έχει εξελιχθεί σε μια προϋπόθεση για τα F-16, ο κ. Πράις διευκρίνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει πολιτικά το αίτημα της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας, όμως, την ίδια στιγμή ότι το Κογκρέσο καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως τόνισε, «στο πολιτικό μας σύστημα, αυτές είναι αποφάσεις που δεν επαφίενται μόνο στην εκτελεστική εξουσία. Αυτές είναι οι μορφές αποφάσεων για τις οποίες έχουν λόγο και οι νομοθέτες μας, οι συνάδελφοί μας στο Κογκρέσο».

Σημείωσε ακόμη τα εξής αναφορικά με τη στάση των Αμερικανών νομοθετών: «Έχουμε καταστήσει σαφές στο Κογκρέσο, την υποστήριξή μας για τα F-16. Το Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ή θα έπρεπε να πω μεμονωμένοι γερουσιαστές –ή ομάδες γερουσιαστών, σε ορισμένες περιπτώσεις– έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 27 γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν με την οποία του ζητούσαν να μην εγκρίνει την πώληση των F-16 έως ότου η Τουρκία συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στον ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τα F-16 δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί για εάν υπάρχει κάποιος λόγος που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καθυστερήσει να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για το αίτημα της Τουρκίας. Με δεδομένο ότι οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ολοκληρωθεί, πλέον εναπόκειται στην αμερικανική κυβέρνηση να επιλέξει το πότε θα διαβιβάσει την αμυντική σύμβαση στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

Περισσότερα

Διεθνή

Τραγωδία στη Γερμανία: Τρένο παρέσυρε και χτύπησε παιδιά – Ένα παιδί νεκρό, ένα τραυματίστηκε

Δημοσιεύθηκε

στις

Το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στο Ρέκλινγκχαουζεν της Γερμανίας, δύο παιδιά παρασύρθηκαν και χτυπήθηκαν από τρένο. Το ένα από τα δύο τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, ενώ το άλλο σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την γερμανική Bild, το φορτηγό τρένο χτύπησε και παρέσυρε τα θύματα για εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα σε δύο σταθμούς.

«Είναι φρικτό. Παιδιά (…) τόσο μικρής ηλικίας, είναι φρικτό αυτό που έγινε εδώ και μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει πως οι γονείς θα βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή τη δυστυχία», είπε σε δημοσιογράφους ο Χέρμπερτ Ρόιλ, ο υπουργός Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα