Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κοινή αναζήτηση λύσεων

Το σταφιδικό και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής στο επίκεντρο της συνάντησης Καλογερόπουλου – Γεωργαντά στην Αθήνα

Published

on

Στη λύση της απευθείας ενίσχυσης για τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιαλείας, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και 60 ευρώ/στρέμμα αναμένεται να καταφύγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το σχέδιο της απευθείας ενίσχυσης για κάθε παραγωγό ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς το δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο με τον οποίο συναντήθηκε στο γραφείο του στην Αθήνα

Με τον Υπουργό ο Δήμαρχος συναντήθηκε το μεσημέρι προχθές Τετάρτη ο δήμαρχος Αιγιαλείας στο πλαίσιο των επαφών της Δημοτικής αρχής με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη για ζητήματα που αφορούν τον τόπο.

Σε συνέχεια προηγούμενων επαφών με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Καλογερόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό ενημέρωση σχετικά με την ενίσχυση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, που έχει ζητηθεί εξάλλου και με σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που υπεβλήθη το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως εντός των επομένων ημερών θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Υπουργείου, με το ποσό της ενίσχυσης να αναμένεται  πως θα κυμανθεί μέχρι τα 60 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ειδική ενίσχυση θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει τα 20 λεπτά/κιλό, παράλληλα με την ενιαία στρεμματική ενίσχυση. Θα πρόκειται για μια ισχυρή «τονωτική ένεση» άμεσα για τους πληττόμενους σταφιδοπαραγωγούς, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατάθεση αιτήσεων για την ετήσια στρεμματική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι για το σχέδιο με την ειδική στρεμματική ενίσχυση μίλησε πρόσφατα στη «Γ» και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν μέχρι στιγμής αποζημιωθεί με το ελάχιστο ποσό της προκαταβολής των 0,50 ευρώ/κιλό για την αγορά της ετήσιας σοδειάς του 2021.

Οι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν το 50% του εισοδήματος τους καθώς η τιμή κατά την προηγούμενη διετία είχε καθοριστεί αρχικά πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό.

Εκκρεμεί και η οριστική απάντηση του Υπουργείου και στο αίτημα για παράλληλη στήριξη του προγράμματος απορρόφησης της προηγούμενης σοδειάς που παραμένει ως απόθεμα στις αποθήκες της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.).

Με το προϊόν να παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες από το 2020 και με αποκλειστικό εισόδημα την προκαταβολή της Π.Ε.Σ. των εξαγωγέων, οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Μιλούν για εγκατάλειψη του προϊόντος που αποτελούσε το «χρυσοφόρο όπλο» της τοπικής γεωργικής οικονομίας αλλά και του εμπορίου και της αγοράς.

Επίσης, κατά την προχθεσινή συνάντηση του κ. Καλογερόπουλου με τον κ. Γεωργαντά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου, σημαντικών έργων βελτίωσης του αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Αιγιαλείας. Με τον Υπουργό, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Δήμου, να υπόσχεται τη στήριξη του για την υποβολή εκ μέρους του Δήμου και της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, ώριμων μελετών προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, με δεδομένη την πρόθεση για καλή και ωφέλιμη συνεργασία του Υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα της άρδευσης αποτελεί ένα νέο κεφαλαιώδες ζήτημα καθώς, με αφορμή τον πόλεμο και την ενεργειακή ακρίβεια, έχει πλέον εκτοξευθεί το κόστος λειτουργίας των γεωτρήσεων και εν γένει της γεωργικής παραγωγής στην περιοχή.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ροή ειδήσεων

Advertisement