Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Δεκαεπτά (17) έτη πολυποίκιλης – καρποφόρας ποιμαντορίας

Published

on

Του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου Βοηθού Επισκόπου της Ι.Μ. Πατρών

Η εκλογή και εγκατάσταση ενός Επισκόπου στην επαρχία που του εμπιστεύεται η Αγία μας Εκκλησία αποτελεί ένα θαυμαστό και συνάμα ιστορικό γεγονός για κάθε Ιερά Μητρόπολη.

Τέτοιου ιστορικού και πνευματικού γεγονότος γίναμε μέτοχοι, πριν 17 χρόνια (02-04-2005), τόσο ο ευσεβής κλήρος, όσο και ο ευλογημένος λαός της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών, καθότι η Αγία μας Εκκλησία, δια της τιμίας ψήφου των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών των συγκροτούντων την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέδειξε Μητροπολίτη Πατρών τον Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Σκλήφα, Αρχιγραμματέα αυτής.

Με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στις 2 Απριλίου 2005 και στον περίλαμπρο Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου ο Μητροπολίτης μας ενθρονίζεται εις τον θρόνο που κόσμησαν με το πνευματικό τους ανάστημα μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες.

Άπαντες ενθυμούμεθα την προσλαλιά του αλήστου μνήμης Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «…η Αγία μας Εκκλησία στέλνει στην Μητρόπολη Πατρών Επίσκοπο εκ των αρίστων, τον άριστον…».

Δεκαεπτά χρόνια μετά από εκείνη την ευλογημένη μέρα και ήδη από της ενάρξεως της ποιμαντορίας του ο Μητροπολίτης μας αποδεικνύει περίτρανα το αληθές του λόγου που μας παρέθεσε τότε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Η μέχρι σήμερον πορεία του στο γεώργιο της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών έχει προφέρει σε όλους μας υψηλούς πνευματικούς καρπούς.

Ωσάν χθες ενθυμούμαστε την πατρική υπόσχεση που μας παρέθεσε στον ενθρονιστήριο λόγο του «…Αδελφοί μου πολυφίλητοι, σεις από σήμερα είστε η χαρά μου και ο θησαυρός της καρδιάς μου. Έρχομαι να θυσιαστώ για την αγάπη σας, έρχομαι να ζήσω μαζί σας και ανάμεσά σας να πεθάνω.» Αυτής της υποσχέσεως γινόμαστε μέτοχοι καθημερινώς.

Η πνευματική αναβάθμιση, η καθημερινή τέλεση των ιερών ακολουθιών, η ανέγερση νέων ιερών ναών, νέων φιλανθρωπικών δομών, η χειροτονία νέων κληρικών, η επάνδρωση των ιερών μας μονών αποτελούν καθημερινές αγωνίες και προτεραιότητες του Επισκόπου μας.

Καθημερινή του αγωνία οι άστεγοι και κατατρεγμένοι αδελφοί μας, οι ασθενείς των νοσοκομείων μας, οι φυλακισμένοι, οι μοναχικοί γέροντες και γερόντισσες, οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων μας, οι πενθούντες αδελφοί, καθώς και όλο το ευσεβές πλήρωμα της Μητροπόλεως Πατρών.

Άξια αναφοράς είναι η αγάπη των νέων μας προς τον Επίσκοπό μας, οι οποίοι διψούν για μια άλλη ζωή, για μια πραγματική ευτυχία, την οποία αναζητούν καταφθάνοντας τόσο στο Επισκοπείο όσο και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να συναντήσουν τον πνευματικό τους πατέρα, να του εμπιστευτούν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους και να λάβουν τις πατρικές του συμβουλές.

Σεβασμιώτατε γίνεστε καθημερινώς τοις πάσι τα πάντα. Μας υπηρετείτε ανιδιοτελώς με γνώμονα την αγάπη και με διάθεση αυταπάρνησης και θυσίας.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως προσκρούουμε στο σεμνό και ταπεινό του χαρακτήρος σας. Εξάλλου τις περισσότερες φορές τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να σταθούν στο ύψος της αλήθειας.

Τούτη η γραφή ευχαριστίας αποτελεί ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον πνευματικό μας πατέρα που από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός αναλώνεται υπέρ της σωτηρίας μας.

Εμείς, ως αντίδωρο της αγάπης σας, σας προσφέρουμε την υϊκή μας αφοσίωση και την πλήρη υπακοή μας, ώστε για πολλά χρόνια να σας έχουμε πηδαλιούχο στην Αποστολική μας Ιερά Μητρόπολη.

Κάθε φορά που εορτάζουμε την έπετειο της ενθρονίσεώς σας, εορτάζουμε παράλληλα και την ενθρόνισή σας στις καρδιές μας και στις ψυχές μας.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Πατρών ημών δε πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement