Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε δυσχερή θέση οι πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας

Published

on

Τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές του κλάδου των πατατοπαραγωγών στη Δυτική Αχαΐα αναδείχτηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που συγκάλεσε ο επικεφαλής της «Συνεργασίας Δυμαίων Πολιτών», Φίλιππος Λιάκος το απόγευμα της Κυριακής στη Λακκόπετρα, παρουσία του Βοηθού Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, συντονισμού των παραγωγικών τάξεων για θέματα συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών της Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.

Εκτός από τον Βοηθό Περιφερειάρχη στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτ. Αχαΐας, Βασίλης Γκοτσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αλ. Ορδίτης και Σ. Μαυρόγιαννης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γ. Βεσκούκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας, Χρ. Μπεκίρης, ο υπεύθυνος Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΔΕΕΠ Αχαΐας, Ρήγας Θανασάς και αρκετοί παραγωγοί.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στα προβλήματα των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι μετά τις συνέπειες της πανδημίας καλούνται να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση, η οποία εκτός των άλλων, εκτίναξε το κόστος παραγωγής που έχει τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Ο κ. Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στον τομέα της ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη που θα αποκτήσει ενεργειακές κοινότητες, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά σε προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών, αλλά και στη δυναμική των συνεργασιών. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο, είναι αδύνατο να μπορέσουν να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις αν η τιμή πώλησης δεν είναι 55-60 λεπτά το κιλό.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου να γίνει νέα συνάντηση, ώστε να οριστικοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.
«Καταρχάς ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου και παρευρέθηκαν στη σημαντική αυτή συνάντηση, καθώς οι παραγωγοί είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν κάνει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής με αλυσιδωτές συνέπειες και τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον καταναλωτή. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να ανακοινώσει μέτρα στήριξης, πριν καταρρεύσει η παραγωγή πατάτας», δήλωσε ο κ. Λιάκος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement