Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι αρχηγικό κόμμα»

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

«H λειτουργία μας είναι βαθιά δημοκρατική, με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής», επισημαίνει σε συνέντευξη του, στη «Γ», ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Μάρκου.

Επιπλέον, την επομένη της επιβεβαίωσης της απόλυτης κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα, στην εσωκομματική εκλογή για την ανάδειξη του προέδρου, σημειώνει με νόημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει».

Και σε ό,τι αφορά μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Κώστας Μάρκου υπενθυμίζει: «Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση».

 Για πρώτη φορά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν χθες σε εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το καλύτερο για το κόμμα σας;

 Καλύτερο για το κόμμα μας είναι αυτό που αποφασίζει το ίδιο το κόμμα, και όχι αυτό που ενδεχομένως θα ήθελαν εξωγενείς παράγοντες. Με αυτήν την έννοια, η δεδομένη καταληκτική διαδικασία που προέκυψε από το συνέδριο μας βρήκε πίσω της συντεταγμένο το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, όπως  και το σύνολο του κομματικού ακροατηρίου.

Γιατί, πιστεύετε, ουδείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα; Μήπως επειδή είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία του;

H λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι βαθιά δημοκρατική με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής. Η ανταλλαγή απόψεων συνιστά εργαλείο  γείωσης με την κοινωνική πραγματικότητα. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά από την διατύπωση των όποιων θέσεων κατατέθηκαν. Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι καταληκτικά ο Τσίπρας προκύπτει να είναι ο φυσικός εκφραστής αυτών των θέσεων. Σε συνδυασμό με την ηγετική φυσιογνωμία του, η μοναδική αυτή υποψηφιότητα αποτελούσε το επιστέγασμα της βούλησης του «όλου» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα αρχηγικό κόμμα, είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα;

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει. Η τήρηση των θεμελιωδών καταστατικών του αρχών, η επεξεργασία νέων και η υπακοή της πολιτικής πρακτικής όλων των μελών του, από τον πρόεδρο έως το πιο καινούριο μέλος, είναι θεμελιακό χαρακτηριστικό μας.

Είναι διαφορετικό πράγμα ένα δημοκρατικό, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με επικεφαλής έναν εμπνευσμένο ηγέτη, και διαφορετικό ένα κόμμα με έναν επικεφαλής από τον οποίο εξαρτάται η ύπαρξη του.

Καλέσατε, ως κόμμα, τους πολίτες να ψηφίσουν στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, «για να τούς στείλουμε πίσω τον λογαριασμό», όπως ανέφερε το σλόγκαν σας, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν επωφελείστε από την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το πιο αξιόπιστο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η ραγδαία πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, θα συμφωνήσω ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ισχυροποιούν αυτή την αποτύπωση. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ξέρετε, τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το αφήγημα της ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με θηριώδη ποσοστά. Τώρα ότι ναι μεν πέφτει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει. Η τελική ώρα του «λογαριασμού» είναι οι κάλπες, και μόνον αυτές.

 Σας φοβίζει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και η συσπείρωση του, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την υψηλή προσέλευση στην εκλογή που έκανε για το όνομα του;

Αναμφισβήτητα, όχι. Ο τρόπος που το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  μεθοδεύει τις εσωτερικές του διαδικασίες, είτε αυτές είναι εκλογή αρχηγού είτε είναι η επιλογή του ονόματος του  είτε είναι το συνέδριο του, αφορούν το ίδιο. Είναι προφανές ότι αυτές οι διαδικασίες δεν προδικάζουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θέσεις που ένας πολιτικός οργανισμός υιοθετεί. Μπορούμε, λοιπόν, αν μπορούμε, να κάνουμε ολόκληρη κουβέντα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όταν τις δούμε.

Κατά πόσο είναι πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;  

Η στρατηγική μας επιλογή, απότοκος της επιλογής μας για την απλή αναλογική, είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής, δημοκρατικής, συμμαχίας. Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση.Η πιθανότητα υλοποίησης της είναι σε απόλυτα θετική συσχέτιση με ένα υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement