Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου»-Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα από την «ΠΑΛΕΙΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δώσε ένα λεπτό από τη ζωή σου, δώσε αίμα και χάρισε ζωή» είναι το μήνυμα  που στέλνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας «ΠΑΛΕΙΑ», ο οποίος διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εθελοντική αιμοδοσία με τη συμμετοχή επιστημόνων ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών.

Στις 20.00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, πολιούχου της Κάτω Αχαΐας που πανηγυρίζει με τη δέουσα θρησκευτική λαμπρότητα, παράλληλα με την αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση με τίτλο: «Οι μυρωδιές της ρίγανης για τ’ Αγιαννιού τη χάρη»!..» κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μία μουσική αναδρομή στο παραδοσιακό, σμυρνέϊκο και ρεμπέτικο τραγούδι με την ταλαντούχα μουσικό, Αρετή Κετιμέ που με τη φωνή και το σαντούρι της μας ταξιδεύει στους δρόμους του μυαλού και της καρδιάς, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων “Πάλεια”, Αλισσαίων “Πείρος”, Χορευτικής Ομάδας Αλισσού, Σχολής Χορού Παναγιώτη Τσεκούρα και Σχολής Χορού, Βασιλικής Διακάτου, αναδεικνύοντας το ελληνικό στοιχείο και ηχόχρωμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις όπως αυτή που συνδυάζουν την εθελοντική αιμοδοσία η οποία είναι ακίνδυνη, απόλυτα ασφαλής και αποτελεί πραγματικό δώρο ζωής με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην εξίσου σημαντική ψυχική μας υγεία και ευεξία, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε περιοχές , όπου οι πρόσφυγες προσέφεραν τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Υγεία

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες από δύο κορτικοστεροειδή ενέσιμα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάκληση παρτίδων των ενέσιμων κορτικοστεροειδών φαρμακευτικών προϊόντων «CELESTONE CHRONODOSE INJ.SU.RET (3+3)MG/1 ML VIAL» και «PROPIOCHRONE INJ.SUSP (5+2)MG/1ML» αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη «μετά από ενημέρωση για πιθανότητα ανίχνευσης σωματιδίων από ανοξείδωτο ατσάλι, μέσα στο αποστειρωμένο διάλυμα, τα οποία (σωματίδια) προέρχονται από εξάρτημα, που αποτελεί μέρος της γραμμής παραγωγής του προϊόντος».

Ο ΕΟΦ καλεί την υπεύθυνη φαρμακευτική εταιρεία να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά.

Τα δύο φαρμακευτικά προϊόντα, χορηγούνται, σε ενέσιμη μορφή, κυρίως, για την αντιμετώπιση ρευματοειδών παθήσεων και σοβαρών αλλεργικών καταστάσεων.

Ποιες είναι οι παρτίδες που ανακλήθηκαν

anaklisi

Περισσότερα

Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Νέα φάρμακα στη θετική λίστα – Αγώνας ταχύτητας να διατεθούν στα μέσα Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα 20 γενόσημα φάρμακα εντάχθηκαν στη λίστα αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Παρασκευή (27.01.23).

Μεταξύ αυτών των 20 που προστέθηκαν στη λίστα του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται αντιβιοτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Πολλές από τις θεραπείες αυτές μάλιστα, ανήκουν σε θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται ελλείψεις.

Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε επίσης, η ένταξη στη Λίστα των Αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων 20 επιπλέον θεραπειών (πρωτότυπα, ακριβά καινοτόμα και ορφανά φάρμακα) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καρκίνου (μαστού, προστάτη κ.α.), θεραπειών για το λέμφωμα, καθώς επίσης και ενός εμβολίου για την πρόληψη της πνευμονίας από στρεπτόκοκκο.

Τα παραπάνω σκευάσματα, ωστόσο, παρ’ ότι έχουν περάσει από αξιολόγηση και έχουν λάβει τιμή από την Επιτροπή Αποζημίωσης, δεν είναι άμεσα προσβάσιμα στους πολίτες.

Κι αυτό γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην ανανέωση της θητείας της Επιτροπής Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), η οποία έληξε στις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το Υπουργείο Υγείας δίνει αγώνα ταχύτητας να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τελικής ένταξης στη Θετική Λίστα όλων των θεραπειών και να γίνει η τελική δημοσίευσή της έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια “άτυπη” παράταση, καθώς η τελική λίστα -που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις νέες αλλά και τις παλιές θεραπείες- έπρεπε να δημοσιευθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, υποστηρίζει ότι είναι “θέμα ημερών” να λυθεί το πρόβλημα:

“Θέμα ημερών είναι να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής για να κάνει δύο, τρεις συνεδριάσεις γρήγορες να περάσει κι όλα αυτά τα φάρμακα που είναι έτοιμα, ώστε να πάνε στον Υπουργό να τα υπογράψει. Κι έχουμε πει ότι η νέα Θετική Λίστα με όλα τα φάρμακα -και τα νέα και τα παλιά- να βγει 15 Φεβρουαρίου. Αυτό έχουμε πει. Να δούμε βέβαια αν θα το προλάβουμε. Δεν είναι ακόμη επίσημο, απλώς το σκεφτόμαστε να προλάβουμε αυτή την ημερομηνία. Εξαρτάται από την ΕΑΑΦΑΧ”, τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει αγωνία να μην μείνουν φάρμακα εκτός διαδικασίας:

“Προσπαθούμε να προλάβει η ΕΑΑΦΑΧ να περάσει όλα τα καινούργια φάρμακα που έχει διαπραγματευτεί, ώστε να μπουν στη νέα θετική λίστα και να μη μείνουν απ’ έξω και πάμε για Μάρτιο και Απρίλιο και συμπέσουμε με τις εκλογές”, αναφέρει ο κ. Καραθάνος.

«Έμφαση στην αποζημίωση καινοτόμων ογκολογικών θεραπειών»

Aπό τις 40 συνολικά θεραπείες που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι πέρασαν από αξιολόγηση και έλαβαν τιμή, τα 16 σκευάσματα είναι ογκολογικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του προστάτη, αλλά και για αιματολογικούς καρκίνους.

Όπως τόνισε πρόσφατα, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», η πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Φλώρα Μπακοπούλου, η Επιτροπή Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ογκολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025, τα ογκολογικά προϊόντα θα αξιολογούνται κατά προτεραιότητα.

«Ένας εκ των πυλώνων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του καρκίνου αφορά στην καθολική, δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση στα φάρμακα», υπογράμμισε η κα. Μπακοπούλου.

Πλεύρης: Αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ώστε όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη θεραπείας, να έχουν άμεση πρόσβαση στις ακριβές καινοτόμες θεραπείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός του 2023 θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στην καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, ώστε να εισάγει τα φάρμακά της στη χώρα μας.

«Ο Έλληνας ασθενής αυτή τη στιγμή έχει πρόσβαση στις καλύτερες θεραπείες και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα λιγότερα χρήματα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δοκιμάζονται οι αντοχές της φαρμακοβιομηχανίας.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος, τον οποίο αντιλαμβάνομαι ως Υπουργός: η πίεση με τις περιοριστικές πολιτικές στο κομμάτι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μην έρχονται θεραπείες στη χώρα. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τη μεγάλη ισορροπία», είπε και τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει το 2023.

«Θα πρέπει να έρχονται θεραπείες εκεί που τις χρειαζόμαστε και προφανώς αυτό σημαίνει και αύξηση στον προϋπολογισμό», κατέληξε.

Αυτά είναι τα νέα 20 γενόσημα σκευάσματα

Τα πιο πρόσφατα 20 νέα σκευάσματα που εντάχθηκαν στη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα εξής:

Δραστική: CARMUSTINE

ΚΑΚ: TILLOMED PHARMA GMBH

Ενδείξεις: Αντικαρκινικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα για όγκους του εγκεφάλου, λέμφωμα Hodgkin και non Hodgkin, μορφές καρκίνου που δημιουργούνται από λευκά αιμοσφαίρια, σε καρκίνο μετά από υποτροπή, όγκους του στομάχου και του παχέος εντέρου, κακοήθες μελάνωμα.

Δραστική: LENALIDOMIDE (ένταξη πέντε διαφορετικών συσκευασιών των 5, 10, 15, 20, 25 MG/CAP)

ΚΑΚ: AS GRINDEKS

Ενδείξεις: Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τα ερυθροκύτταρα, και συγκεκριμένα στο πολλαπλό μυέλωμα και το οζώδες λέμφωμα.

Δραστική: DAPTOMYCIN (ένταξη δύο συσκευασιών των 350 και 500 MG/VIAL)

ΚΑΚ: ΑΝΦΑΡΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ενδείξεις: Αντιβακτηριακή θεραπεία για ενήλικες και παιδιατρικούς (1 έως 17 ετών) ασθενείς με επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων (cSSTI) ή λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα ή βακτηριαιμία από Staphylococcus aureus.

Δραστική: ROSUVASTATIN (ένταξη τριών συσκευασιών των 5, 10,20 MG/TAB)

ΚΑΚ: NASSINGTON LTD

Ενδείξεις: Χορηγείται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά 6 ετών ή μεγαλύτερα για την θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Δραστική: TAZOBACTAM (σε δύο συσκευασίες με διαφορετικές περιεκτικότητες)

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε ορισμένα αντιβιοτικά για να τα κάνει λιγότερο ευάλωτα στη μικροβιακή αντοχή των βακτηρίων.

Δραστική: CEFTRIAXONE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Η κεφτριαξόνη είναι αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, τύπου κεφαλοσπορίνης γ’ γενιάς, που χρησιμοποιείται παρεντερικά για τη θεραπεία ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων.

Δραστική: METRONIDAZOLE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Είναι αντιπαρασιτικό/ αντιπρωτοζωικό/ αντιμικροβιακό φάρμακο του ουροποιογεννητικού συστήματος, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από αναερόβιους μικροοργανισμούς και την αμοιβάδωση. Επίσης για τη θεραπεία χειρουργικών λοιμώξεων (π.χ. ηπατικό απόστημα, ενδοκοιλιακά αποστήματα, περιτονίτις, λοιμώξεις χοληφόρων, μαιευτικές και γυναικολογικές λοιμώξεις κ.α.)

Δραστική: ABIRATERONE ACETATE

ΚΑΚ: STADA ARZNEIMITTEL AG

Ενδείξεις: Θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες.

Δραστική: RANOLAZINE (σε τρεις συσκευασίες 375, 500, 750 MG/TAB)

ΚΑΚ: GENEPHARM AΕ

Ενδείξεις: Αντιστηθαγχικό φάρμακο που βελτιώνει τη ροή του αίματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας στηθάγχης.

Δραστική: ITRACONAZOLE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Έχει αντιμυκητιασική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων των πνευμόνων, του στόματος κ.α.

Περισσότερα

Υγεία

Επικίνδυνα τα χειρουργεία για αυτούς τους ασθενείς – 61% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου μετά την επέμβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη προσοχή και εξάντληση των ορίων θα πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση για μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τους θεράποντές τους, καθώς οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Η ΧΑΠ περιλαμβάνει δυο ασθένειες των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Μέσα από τα στοιχεία 933.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε σοβαρή επέμβαση (ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, επεμβάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αγγειοχειρουργικής ή άλλες εκλεκτικές επεμβάσεις) -με πάνω από 170.000 να πάσχουν από ΧΑΠ- η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με επικεφαλής τον κλινικό ερευνητή στην αναισθησιολογία, Δρ Ashwin Sankar, διαπίστωσε ότι:

  • οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εντός ενός έτους από την επέμβαση
  • το κόστος περίθαλψης ήταν 13% υψηλότερο τον χρόνο μετά την επέμβαση συγκριτικά με όσους δεν είχαν τη νόσο του αναπνευστικού.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και το αυξημένο κόστος έγιναν εμφανή πολύ μετά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο 30 ημερών» σχολίασε ο Δρ Sankar και επεσήμανε την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης των ασθενών πριν την απόφαση διενέργειας μιας μεγάλης επέμβασης.

Στα παραπάνω συνηγόρησε η Δρ Mangala Narasimhan, αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπηρεσιών Εντατικής Θεραπείας στο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης Northwell Health στη Νέα Υόρκη, εξηγώντας πως είναι εύλογες οι πιθανότερες επιπλοκές στην εν λόγω ομάδα ασθενών και άρα αναγκαία η εκτίμηση όλων των κινδύνων πριν την απόφαση ενός χειρουργείου.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποιες επεμβάσεις είναι αναπόφευκτες», επεσήμανε δύο σημεία προσοχής για όσους ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να προβούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση:

  • ρύθμιση υφιστάμενων ιατρικών καταστάσεων πέραν της ΧΑΠ όπως διαβήτης, καρκίνος του πνεύμονα ή καρδιοπάθειες για τη βελτίωση της υγείας κατά το μέγιστο δυνατό, ώστε να παραταθεί όσο γίνεται η ημερομηνία της επέμβασης
  • διακοπή του καπνίσματος, μιας συνήθειας εν γένει επιβλαβούς που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και που η διακοπή της σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το προφίλ της ευάλωτης ομάδας

Οι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αδύναμοι, με χαμηλό εισόδημα και προϋπάρχουσες παθήσεις όπως καρδιακή νόσος, διαβήτης και καρκίνος του πνεύμονα.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ ΧΑΠ και μετεγχειρητικής θνητότητας ακριβώς λόγω των χρόνιων συννοσηροτήτων, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν στους θεράποντες να ελέγξουν τους ασθενείς και για άλλες παθήσεις επ’ αφορμή της ΧΑΠ και να βελτιώσουν όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες πριν την επέμβαση.

Επιπροσθέτως, αφού οι κίνδυνοι εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μήνα ανάρρωσης, συστήνεται η παρακολούθησε των ασθενών αυτής της ομάδας πέρα από αυτό το διάστημα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα