Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητά ο Πελετίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου, για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων εργαζόμενων, που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, ζητά από τον Πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος του απέστειλε και επιστολή αιτούμενος συνάντηση μαζί του για το θέμα.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ζητούμε, άμεσα, τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, ώστε να σας εκθέσουμε το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Πατρέων, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων, βάσει των οποίων οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οκταμήνων του ΟΑΕΔ, επανέρχονται στις θέσεις τους μετά τη λήξη των προγραμμάτων, για ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

Θεωρούμε πως πρέπει, με παρέμβασή σας, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Πατρέων, για την κάλυψη του κόστους των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε οικονομική χρεωκοπία.

Αυτή την περίοδο, στο Δήμο μας, με αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έχουν επανέλθει οι εξής εργαζόμενοι. Την 1/6/2022 επανήλθαν 289 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 16/2017. Την 1/7/2022 επανήλθαν άλλοι 110 εργαζόμενοι, από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 3/2019. Τέλος, στις 12/7/2022, επανήλθαν άλλοι 315 εργαζόμενοι, των οποίων ο κύριος όγκος προέρχεται από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 2/2020. Δηλαδή, σήμερα, στο Δήμο μας εργάζονται 714 συμβασιούχοι εργαζόμενοι από προηγούμενα προγράμματα, συν 400 από το τρέχον πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Σύνολο, δηλαδή, 1.114 άτομα.

Η πολύ σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Πατρέων, προκύπτει, επειδή τα δικαστήρια, μετακυλίουν το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος για τους εν λόγω εργαζόμενους στο Δήμο Πατρέων, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό ήταν υποχρέωση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, που τους προσέλαβε. Η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, είναι κυβερνητική ευθύνη, καθώς η σύμβασή τους εξαρχής έγινε με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία διαρκεί πολλά χρόνια και για την οποία έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πραγματοποιήσει διαβήματα, έχει απασχολήσει συναντήσεις μας με Υπουργούς, έχει αποτελέσει το επίκεντρο κινητοποιήσεων και αγώνων, είναι, από το 2019 έως σήμερα, ο Δήμος Πατρέων να έχει δαπανήσει, από ίδιους πόρους, περί τα 11.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αυξάνεται αλματωδώς τους ερχόμενους μήνες, καθώς, η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, ανέρχεται περίπου στα 715.000€ μηνιαίως.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η επιβάρυνση αυτή έρχεται να «τσακίσει» τον ήδη οριακό προϋπολογισμό του Δήμου. Έναν προϋπολογισμό, που έχει καταρτιστεί στο έδαφος της υποχρηματοδότησης, καθώς σύμφωνα με τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) του Νόμου «Καλλικράτη», ο Δήμος Πατρέων έπρεπε να λαμβάνει ετησίως 91 εκατομμύρια ευρώ και παίρνει αντ’ αυτού 24. Έναν προϋπολογισμό, που προσπαθεί να «χωρέσει» τις 200 και πλέον αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους Δήμους τα τελευταία χρόνια, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Έναν προϋπολογισμό, που προσπαθούμε, να μη μεταφέρει τα βάρη, μέσω δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, στον πατραϊκό λαό. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να καλείται ο πατραϊκός λαός, το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων της Πάτρας, να καλύψει εκ νέου, μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού, μέσω της στέρησης έργων και υπηρεσιών, τις δαπάνες που αναφέρθηκαν.

Αποτέλεσμα όσων περιγράψαμε, καθώς και της πολιτικής επιλογής ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της προσωρινότητας, είναι να δημιουργούνται τέτοιου είδους καταστάσεις, που κρατούν τους εργαζόμενους σε «ομηρία» και οδηγούν το Δήμο σε οικονομική δυσπραγία. Οι μεν εργαζόμενοι αναγκάζονται να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους μακροπρόθεσμα, στην ουσία έχουν μισή δουλειά και μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ο δε Δήμος, επίσης δεν μπορεί να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των Υπηρεσιών του, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν κατανέμονται με βάση τις ανάγκες του Δήμου, θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ «ωφελούμενοι», με συνέπεια να απαγορεύεται να κάνουν μία σειρά πράγματα, όπως να χειριστούν βαριά οχήματα, μηχανήματα, να συμμετέχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων κτλ.

Λύση σ’ αυτό, δεν είναι άλλη, παρά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους Δήμους, με βάση τις ανάγκες τους. Η ενίσχυση των Δήμων με επαρκές προσωπικό, με τις κατάλληλες ειδικότητες και με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως γίνεται με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους».

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη), την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τις 9.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών το 1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής με σύνθημα «Αποδοχή-Ισότιμη Συμμετοχή-Συμπερίληψη».

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων και την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή και η ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, η ενημέρωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα αναπηρίας όπως ο αθλητισμός, η προσβασιμότητα, η κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή, η καθημερινότητα κ.α.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν σχολεία της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας κ.α.

Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες, εισηγήσεις από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστήμονες σε θέματα αναπηρίας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, παρουσίαση από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δράσεις από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ενώ θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία και θα υπάρχουν θεματικά ενημερωτικά περίπτερα.

*Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Πάτρα-Συμμετείχε στη διαμαρτυρία έξω από την 6η ΥΠΕ, αύριο συναντάται με τον Κώστα Πελετίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Πάτρα βρίσκεται από την Πέμπτη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, μαζί με στελέχη του κόμματος.

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμμετείχε το μεσημέρι στη συγκέντρωση υγειονομικών έξω από την έδρα της 6ης ΥΠΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ. Και το βράδυ, μίλησε σε εκδήλωση με πολίτες για τη ακρίβεια και τα «κόκκινα δάνεια».
Σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, καθώς και με συνδικαλιστές με εργαζόμενους, και με εκπροσώπους επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ

Αναλυτικά, το αυριανό πρόγραμμα του γραμματέα του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
*09:30 Συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο
*13:45 Επίσκεψη στα γραφεία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας
*14:30 Συνάντηση στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΑ, Αράτου 21, με
το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α),

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έφυγε» ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβιζάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης θεάτρου και δάσκαλος, Λεωνίδας Τριβιζάς. Το δυσάρεστο νέο γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο Λεωνίδας Τριβιζάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1929, φοίτησε, παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.

Η Νομική τον έχασε, τον κέρδισε όμως στο θέατρο του οποίου υπήρξε ακούραστος εργάτης επί δεκαετίες. Το πρώτο θεατρικό σχήμα που δημιούργησε, το 1961, ήταν το Κυκλικό Θέατρο στο οποίο εργάστηκε για μία τριετία.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Δημήτρη Χορν. Ήταν επίσης ο σκηνοθέτης που έβαλε την υπογραφή του στην θρυλική μουσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη “Μαγική Πόλις”, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο Παρκ.

Τα χρόνια Δικτατορίας ο Λεωνίδας Τριβιζάς έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την “ανάσταση” του θεάτρου Πορεία το οποίο επαναλειτούργησε με εκείνον στο τιμόνι. Εκεί στέγασε το Λαϊκό Πειραματικό Θεάτρο, που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την ομώνυμη Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Τάσος Υφαντής, Τάκης Χρυσικάκος, Έρση Πίττα, ο Μάριος κ.α.

Όταν έκλεισε για εκείνον ο εξαιρετικά δημιουργικός κύκλος του θεάτρου Πορεία, αποσύρθηκε για κάποια χρόνια από την ενεργό δράση για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, που ανέβασε ο θίασος του Κώστα Καζάκου με τον οποίο συνεργάστηκε και στην τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, το 1998, τον Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα