Connect with us

Ελλάδα

Επικοινωνιακό τρικ με ασάφειες-Μπερδεύει και προκαλεί σύγχυση η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορωνοϊού

Published

on

Χωρίς να αναφέρονται οι αριθμοί για τα κρούσματα και τους θανάτους, δημοσιοποιήθηκε η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις, και με τον οργανισμό, αν μη τι άλλο, να εκτίθεται.

Και τούτο διότι η εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ήταν απόλυτα μπερδεμένη, καθώς επιλέχθηκε η αναγωγή κρουσμάτων και θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι ασάφειες που υπήρξαν στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ ενισχύουν την εκτίμηση ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο καταγραφής έχουμε να κάνουμε με ένα επικοινωνιακό τρικ, το οποίο αποσκοπεί στον εξωραϊσμό της δραματικής πραγματικότητας που απορρέει από την έξαρση της πανδημίας.

Αν και δεν αμφισβητείται η αξία των στοιχείων, ο κάθε πολίτης δικαιούται να γνωρίζει τα ακριβή νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς με τα ποσοστά δεν είναι δυνατή η σαφής αποτύπωση της κατάστασης.

Για παράδειγμα, δεν αναφέρθηκε ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού 170 συνάνθρωποί μας αλλά μόνο ότι οι θάνατοι ήταν 16 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Επί της ουσίας, δηλαδή, αποκρύπτεται το πραγματικό γεγονός ότι καθημερινά περί τους 24 συμπολίτες πεθαίνουν από (ή με) κορωνοϊό.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Συγκρίνοντας την πρώτη εβδομαδιαία έκθεση με τις προηγούμενες διαπιστώνονται τα εξής:
*Απουσίαζε ο απόλυτος αριθμός των νέων μολύνσεων.
*Απουσίαζε ο αριθμός των νέων θανάτων.
*Έγινε αναγωγή των στοιχείων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πληθυσμός αυτός.
*Εξαφανίστηκαν τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα.
*Υπάρχουν γραφήματα τα οποία είναι σε σημαντικό βαθμό δυσνόητα αφού δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τους αριθμούς που τα διαμορφώνουν.
*Δεν υπήρξε στην εβδομαδιαία έκθεση ο δείκτης Rt, όπως συνηθίζονταν να καταγράφεται.
*Δεν καταγραφόταν για βασικούς δείκτες -κρούσματα και θανάτους- ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ανά ημέρα.
*Η καταγραφή ανά περιοχή ήταν δυσνόητη διότι κατέγραφε το συνολικό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Φυσικά ελάχιστες περιφέρειες έχουν άνω των 100.000 κατοίκων και δεν μπορεί κανείς να βρει τον απόλυτο αριθμό.
*Στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υπάρχει και ένα λανθασμένο στοιχείο: βλέπουμε μεταβολές δραματικά υψηλές, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι έλεγχοι έγιναν τη μια βδομάδα και πόσοι την άλλη.
Το μοναδικό νέο στοιχείο το οποίο προστέθηκε στην επιδημιολογική έκθεση είναι τα εξιτήρια των ασθενών από τα νοσoκομεία, οι οποίοι ανέρρωσαν από την νόσο.
Δυστυχώς, η πρώτη επιδημιολογική έκθεση σε εβδομαδιαία βάση, μόνο την ανάδειξη μιας ποιοτικής και όχι ποσοτικής καταγραφής των δεδομένων της πανδημίας δεν πέτυχε.

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ

«Διαφωνώ με την εβδομαδιαία ενημέρωση, με την έννοια ότι θα αναπτύσσονται όλο το διάστημα σενάρια που θα πυροδοτούν υποθέσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν», σχολιάζει στο iatropedia.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας: «Όταν δεν ενημερώνεις και αφήνεις -καλώς ή καλώς- μια αδιαφάνεια στο όλο θέμα, το οποίο στην ουσία θα εξισορροπείται με ένα σωρό εικασίες και υποθέσεις, προκαλεί μεγαλύτερο ακόμη ντόρο από το να ενημερώνεις. Ποτέ η ενημέρωση δεν έκανε κακό. Οπότε, δεν συμφωνώ με αυτό».

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement