Connect with us

Πολιτισμός

“Μείναμε ενεργοί με έμπνευση την Τέχνη!”: Η Κοιν.Σ.Επ. “Θέατρο Playback ΗΧΩ” συντόνισε με επιτυχία το Erasmus+ “SinCRoMInD”

Published

on

Ένα συναρπαστικό ταξίδι τριών χρόνων έφτασε στο τέλος του. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “SinCRoMInD(Seniors in a Culture Road of Awareness via the Modern and Intercultural Diversity-κωδικός 2019-1-EL01-KA204-062518), το οποίο συντόνισε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, “Θέατρο Playback Ηχώ“, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκλήρωσε τον κύκλο του τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Μετά το περσινό αφιέρωμα της “Γνώμης” στις δράσεις του Προγράμματος, σειρά έχουν τώρα οι τελευταίες καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν και αποτελούν τον επίλογο μιας διαδρομής που στόχο είχε και πέτυχε την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων ατόμων για δημιουργική απασχόληση και έκφραση μέσω της Τέχνης.

Πέρα από τον συντονιστή φορέα «Θέατρο Playback Ηχώ» εταίροι ήταν άλλοι 6 φορείς από Ελλάδα («Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου-ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.»), Γεωργία (“Georgian Technical University”), Ιταλία (“Training 2000”, “L’ Universita dell’ Eta Libera-Enzo Ficai”), Βουλγαρία (“BASD-Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie”) και Γερμανία (“WASLA-Arabisches Deutsches Center fur Dialog”), οι οποίοι εξειδικεύονται στην εκπαίδευση ενηλίκων στα πεδία των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας και καινοτομούν παρέχοντας στους ενήλικες συμμετέχοντες εργαλεία και εφόδια από τη δική τους εμπειρία και πρακτική.

 

Στόχος του Προγράμματος ήταν μέσα από τη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και διαμέσου ποικίλων δράσεων η ενθάρρυνση των ατόμων ηλικίας 55 και άνω, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή, δραστήριο, δημιουργικό κι επιτυχημένο τρόπο ζωής υποστηρίζοντας:

-την προσωπική ανάπτυξη και ευεξία

-την κοινωνικοποίηση και την αίσθηση του ανήκειν

-την ομαδικότητα και συνεργασία

-την πολιτισμική συνείδηση

-την ενεργή γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν:

-να εξασκηθούν στην οργάνωση δραστηριοτήτων

-να καλλιεργήσουν πλήθος δεξιοτήτων (π.χ. ψηφιακές και τεχνολογικές)

-να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και την γκάμα επιλογών τους

-να μάθουν να διαχειρίζονται τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

-να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεπιβεβαίωση.

Τέλος, μέσα από το “SinCRoMInD” και οι ίδιοι οι εταίροι-φορείς/εκπαιδευτές-προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, να βελτιώσουν τις οργανωτικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν στρατηγικές διεθνοποίησης.

3η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στις 8-10 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε στο Βερολίνο της Γερμανίας η 3η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του “SinCRoMInD” μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, καθώς ήταν η πρώτη διά ζώσης μετά τα λοκντάουν των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οικοδεσπότης ήταν ο φορέας “Wasla“, ενώ όλοι οι εταίροι παρουσίασαν και μοιράστηκαν τις δραστηριότητές τους και μερικά δείγματα καλών πρακτικών που είχαν υλοποιήσει μέχρι εκείνο το διάστημα. Επίσης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε Οίκο Ευγηρίας ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των Κέντρων για ηλικιωμένους στη Γερμανία.

4η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στις 4-6 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα στην Τιφλίδα της Γεωργίας η 4η και τελευταία διακρατική συνάντηση των 7 εταίρων του “SinCRoMInD”. Ο οικοδεσπότης φορέας Georgian Technical University υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες με χαρά και φρόντισε για τη δημιουργία ενός κλίματος θερμής φιλοξενίας, αγαστής συνεργασίας, σύνδεσης, υποστήριξης και αλληλεγγύης, εξοικειώνοντας ταυτόχρονα τους εταίρους με στοιχεία Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτισμού της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε απολογισμός της τρίχρονης πορείας του Προγράμματος, διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του, συζητήθηκε η περαιτέρω διάχυση των καλών πρακτικών και των αποτελεσμάτων του “SinCRoMInD”, ενώ διερευνήθηκαν οι πιθανότητες για τον σχεδιασμό ενός νέου project για τα άτομα 55+ ετών αξιοποιώντας την αποκτηθείσα εμπειρία από το παρόν project.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στο κλείσιμο της 4ης Διακρατικής Συνάντησης του “SinCRoMInD” στην Τιφλίδα στις 5 Απριλίου 2022 διεξήχθη παράσταση Playback Θεάτρου στις εγκαταστάσεις του Georgian Technical University. Έτσι οι συμμετέχοντες εταίροι εξέφρασαν τη θετική τους ανατροφοδότηση ως απολογισμό της τρίχρονης πορείας που μαζί χάραξαν.

Μέσα από τις ιστορίες που αφηγήθηκαν αναφέρθηκαν στις ευχάριστες στιγμές, στις δυσχέρειες που προέκυπταν και επιλύονταν και στα συναισθήματα που βίωσαν όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, την παράσταση παρακολούθησαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικά τους βιώματα κατά τη θεατρική δράση και παράλληλα πληροφορήθηκαν για τις δράσεις και τα παραγόμενα οφέλη του “SinCRoMInD”.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργατικής διάθεσης οι δύο φορείς από την Ελλάδα, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και το “Θέατρο Playback Ηχώ”, συναντήθηκαν στις 10 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη και διοργάνωσαν μια παράσταση Playback Θεάτρου με τίτλο “Ταξίδι στο Μαζί!”, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για το έργο και τους στόχους του Προγράμματος, καθώς υπήρχαν θεατές που δεν συμμετείχαν σ’ αυτό και οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πλαίσιό του.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συλλόγου από την Αθήνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διά ζώσης γνωριμία τους με το Playback Θέατρο, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους βλέποντας τις ιστορίες τους να ζωντανεύουν θεατρικά πάνω στη σκηνή.

Τόνισαν δε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα από τα άτομα της τρίτης ηλικίας για συναισθηματική εκτόνωση και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες και αναγνώρισαν πόσο πολύ βοήθησε σε αυτό η συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Τέλος, ο απόηχος του “SinCRoMInD” έφθασε μέχρι τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου το «Θέατρο Playback Ηχώ» έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for Better Students” από τον οργανισμό “Europass Teacher Academy” (Erasmus+ KA1-Μαθησιακή Κινητικότητα-Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων) το διάστημα 11-15 Ιουλίου 2022. Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία) έμαθαν για τις δράσεις και τη διαδρομή του Προγράμματος.

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” στις 21/7/2022)

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement