Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πολιτισμός

“Μείναμε ενεργοί με έμπνευση την Τέχνη!”: Η Κοιν.Σ.Επ. “Θέατρο Playback ΗΧΩ” συντόνισε με επιτυχία το Erasmus+ “SinCRoMInD”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα συναρπαστικό ταξίδι τριών χρόνων έφτασε στο τέλος του. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “SinCRoMInD(Seniors in a Culture Road of Awareness via the Modern and Intercultural Diversity-κωδικός 2019-1-EL01-KA204-062518), το οποίο συντόνισε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, “Θέατρο Playback Ηχώ“, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκλήρωσε τον κύκλο του τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Μετά το περσινό αφιέρωμα της “Γνώμης” στις δράσεις του Προγράμματος, σειρά έχουν τώρα οι τελευταίες καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν και αποτελούν τον επίλογο μιας διαδρομής που στόχο είχε και πέτυχε την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων ατόμων για δημιουργική απασχόληση και έκφραση μέσω της Τέχνης.

Πέρα από τον συντονιστή φορέα «Θέατρο Playback Ηχώ» εταίροι ήταν άλλοι 6 φορείς από Ελλάδα («Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου-ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.»), Γεωργία (“Georgian Technical University”), Ιταλία (“Training 2000”, “L’ Universita dell’ Eta Libera-Enzo Ficai”), Βουλγαρία (“BASD-Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie”) και Γερμανία (“WASLA-Arabisches Deutsches Center fur Dialog”), οι οποίοι εξειδικεύονται στην εκπαίδευση ενηλίκων στα πεδία των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας και καινοτομούν παρέχοντας στους ενήλικες συμμετέχοντες εργαλεία και εφόδια από τη δική τους εμπειρία και πρακτική.

 

Στόχος του Προγράμματος ήταν μέσα από τη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και διαμέσου ποικίλων δράσεων η ενθάρρυνση των ατόμων ηλικίας 55 και άνω, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή, δραστήριο, δημιουργικό κι επιτυχημένο τρόπο ζωής υποστηρίζοντας:

-την προσωπική ανάπτυξη και ευεξία

-την κοινωνικοποίηση και την αίσθηση του ανήκειν

-την ομαδικότητα και συνεργασία

-την πολιτισμική συνείδηση

-την ενεργή γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν:

-να εξασκηθούν στην οργάνωση δραστηριοτήτων

-να καλλιεργήσουν πλήθος δεξιοτήτων (π.χ. ψηφιακές και τεχνολογικές)

-να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και την γκάμα επιλογών τους

-να μάθουν να διαχειρίζονται τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

-να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεπιβεβαίωση.

Τέλος, μέσα από το “SinCRoMInD” και οι ίδιοι οι εταίροι-φορείς/εκπαιδευτές-προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, να βελτιώσουν τις οργανωτικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν στρατηγικές διεθνοποίησης.

3η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στις 8-10 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε στο Βερολίνο της Γερμανίας η 3η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του “SinCRoMInD” μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, καθώς ήταν η πρώτη διά ζώσης μετά τα λοκντάουν των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οικοδεσπότης ήταν ο φορέας “Wasla“, ενώ όλοι οι εταίροι παρουσίασαν και μοιράστηκαν τις δραστηριότητές τους και μερικά δείγματα καλών πρακτικών που είχαν υλοποιήσει μέχρι εκείνο το διάστημα. Επίσης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε Οίκο Ευγηρίας ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των Κέντρων για ηλικιωμένους στη Γερμανία.

4η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στις 4-6 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα στην Τιφλίδα της Γεωργίας η 4η και τελευταία διακρατική συνάντηση των 7 εταίρων του “SinCRoMInD”. Ο οικοδεσπότης φορέας Georgian Technical University υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες με χαρά και φρόντισε για τη δημιουργία ενός κλίματος θερμής φιλοξενίας, αγαστής συνεργασίας, σύνδεσης, υποστήριξης και αλληλεγγύης, εξοικειώνοντας ταυτόχρονα τους εταίρους με στοιχεία Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτισμού της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε απολογισμός της τρίχρονης πορείας του Προγράμματος, διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του, συζητήθηκε η περαιτέρω διάχυση των καλών πρακτικών και των αποτελεσμάτων του “SinCRoMInD”, ενώ διερευνήθηκαν οι πιθανότητες για τον σχεδιασμό ενός νέου project για τα άτομα 55+ ετών αξιοποιώντας την αποκτηθείσα εμπειρία από το παρόν project.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στο κλείσιμο της 4ης Διακρατικής Συνάντησης του “SinCRoMInD” στην Τιφλίδα στις 5 Απριλίου 2022 διεξήχθη παράσταση Playback Θεάτρου στις εγκαταστάσεις του Georgian Technical University. Έτσι οι συμμετέχοντες εταίροι εξέφρασαν τη θετική τους ανατροφοδότηση ως απολογισμό της τρίχρονης πορείας που μαζί χάραξαν.

Μέσα από τις ιστορίες που αφηγήθηκαν αναφέρθηκαν στις ευχάριστες στιγμές, στις δυσχέρειες που προέκυπταν και επιλύονταν και στα συναισθήματα που βίωσαν όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, την παράσταση παρακολούθησαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικά τους βιώματα κατά τη θεατρική δράση και παράλληλα πληροφορήθηκαν για τις δράσεις και τα παραγόμενα οφέλη του “SinCRoMInD”.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργατικής διάθεσης οι δύο φορείς από την Ελλάδα, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και το “Θέατρο Playback Ηχώ”, συναντήθηκαν στις 10 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη και διοργάνωσαν μια παράσταση Playback Θεάτρου με τίτλο “Ταξίδι στο Μαζί!”, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για το έργο και τους στόχους του Προγράμματος, καθώς υπήρχαν θεατές που δεν συμμετείχαν σ’ αυτό και οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πλαίσιό του.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συλλόγου από την Αθήνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διά ζώσης γνωριμία τους με το Playback Θέατρο, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους βλέποντας τις ιστορίες τους να ζωντανεύουν θεατρικά πάνω στη σκηνή.

Τόνισαν δε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα από τα άτομα της τρίτης ηλικίας για συναισθηματική εκτόνωση και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες και αναγνώρισαν πόσο πολύ βοήθησε σε αυτό η συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Τέλος, ο απόηχος του “SinCRoMInD” έφθασε μέχρι τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου το «Θέατρο Playback Ηχώ» έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for Better Students” από τον οργανισμό “Europass Teacher Academy” (Erasmus+ KA1-Μαθησιακή Κινητικότητα-Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων) το διάστημα 11-15 Ιουλίου 2022. Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία) έμαθαν για τις δράσεις και τη διαδρομή του Προγράμματος.

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” στις 21/7/2022)

 

Πολιτισμός

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα»-Διπλή παράσταση σήμερα στο Επίκεντρο + με την Αιμιλία Νίνου και τον Θανάση Κουρλαμπά

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» μετά τη μεγάλη απήχηση του κοινού ανεβαίνει και σήμερα στο Επίκεντρο+, στις 18.00 και στις 21.15.

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» αποτελεί ένα βαθιά φιλοσοφικό έργο του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ όπου πραγματεύεται την αναζήτηση του ανθρώπου για την πραγματική ελευθερία. Ο Μαζόχ, ως φεμινιστής της εποχής του, θέτει στο επίκεντρο ένα φιλελεύθερο πλάσμα, ένα κορίτσι που έχει αποφασίσει να ζήσει σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, να απολαύσει την ηδονή και την αγάπη πέρα από κάθε περιορισμό που θέτουν οι κοινωνικοί και οι θρησκευτικοί κανόνες που στειρώνουν βασικές απολαύσεις και ένστικτα του ανθρώπου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε ένα θέρετρο των Καρπαθίων οι δύο μοναδικοί του ένοικοι συναντώνται σαν από κάποιο παιχνίδι της τύχης, για να ξεκινήσει μεταξύ τους ένα γοητευτικό παιχνίδι έρωτα και εξουσίας. Ο Σεβερίν, ένας άντρας στα 40 του, γόνος εύπορης οικογένειας, βουτηγμένος στην μελέτη του και από πάντα ερωτευμένος με το ιδανικό της θεάς Αφροδίτης, θα βρεθεί μπλεγμένος στα δίχτυα του πάθους του για τη Βάντα. Εκείνη νέα και πλούσια, χήρα, παραδομένη στα ένστικτά της, με μία εκτός εποχής φιλελεύθερη και σχεδόν συγκινητική αντιμετώπιση της ζωής, θα εξάψει την περιέργειά του και θα πυροδοτήσει το πάθος του. Αλλά συγχρόνως θα γοητευθεί με την σειρά της και θα ερωτευτεί βαθιά τον ιδιαίτερο αυτόν άντρα. Μοιάζουν σαν να έχουν γεννηθεί ο ένας για τον άλλον ή ακριβώς το ανάποδο. Το παιχνίδι της εξουσίας ανάμεσά τους παίζεται διαρκώς με σκληρούς και συνάμα άκρως τρυφερούς όρους και αλλάζει συνεχώς νικητή. Ενώ αρχικά φαίνεται πως εκείνος έχει πέσει θύμα της γοητείας της, είναι η Βάντα τελικά που υποκύπτοντας στην παράκληση του να ενσαρκώσει τις φαντασιώσεις του, θα βρεθεί έρμαιο σε έναν κύκλο αγριότητας και απάνθρωπης βίας. Ενός βίαιου, σκληρού πάθους που θα καταναλώσει και τους δύο.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Κουρλαμπάς.
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Κουρλαμπάς. Μετάφραση-Δραματουργία: Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιάννης Οικονόμου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος. Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού. Παραγωγή: Happy Productions. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίρα
Τιμές εισιτηρίων: 16€ κανονικό 13€ μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Προπώληση στο https://www.viva.gr/tickets/theater/i-afroditi-me-ti-gouna-1
Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλέφωνο 2610461050
Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανήλικους.

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι»-Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου κάνει «στάση» σήμερα στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν «Νεοέλληνα» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση…

Η παράσταση «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τον Παύλο Λουτσίδη, παρουσιάζεται και στην Πάτρα, στο θέατρο «Πάνθεον» σήμερα στις 21.00.

Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του, ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας.. η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη… Όλα αυτά προ κρίσης…

Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωας μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης ζει, πλέον, σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος «status» του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του.

Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ίσως μετά το τέλος της παράστασης ο γείτονας σας φανεί λιγότερο ενοχλητικός, η φασαρία της γειτονιάς περισσότερο υποφερτή, τα προβλήματα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα, τα εμπόδια όχι και τόσο ανυπέρβλητα. Έστω και για λίγο…

Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Φοιτητικό – ΑΜΕΑ – Ανέργων: 12€.

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: 13€. Πληροφορίες, τηλ. 2610 325778

Περισσότερα

Events

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ: Μαθήματα Ιστορίας 1821 στην Ξάνθη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του ΑΞΙΟΝ Σταύρο Λίτσα και Ζήση Μπρούμπη

Ο φετινός κύριος εορτασμός της 25ης Μαρτίου ήταν εκπληκτικός στα Εκπαιδευτήρια ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης. Ο Πατρινός ερευνητής της ιστορίας , συλλέκτης της Ιστορικής μνήμης, ποιητής, χημικός μηχανικός και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, Αντώνης Σκιαθάς, μετέφερε την Ελληνική ιστορία του 1821 από την Πάτρα στην Ξάνθη. Προσκεκλημένος από τους διευθυντές των σχολείων Σταύρο Λίτσα, Ζήση Μπρούμπη, Φώτη Λίτσα ταξίδεψε από τη Πάτρα και έφτασε στη Ξάνθη με μία απίστευτη συλλογή κειμηλίων της εποχής της επανάστασης. Τρομπόνια, παλάσκες , πάλες , έγγραφα και επιστολές των αγωνιστών μέχρι και του Καποδίστρια, σφραγίδες, εφοδιαστικο σύμβολο της φιλικής εταιρίας, μέχρι και ανάτυπο της εφημερίδας του 1824 της Νέας Υόρκης με κείμενο στα Ελληνικά που αφορά το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Όλα αυθεντικά και ανεκτίμητα κειμήλια. Το επιστέγασμα όλων ήταν το διαδραστικό ιστορικό εργαστήριο με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ “Χαρτί και Καλαμάρι”. Πώς έγραφαν, πώς ασφάλιζαν τα γράμματα, πώς αλληλογραφούσανε οι επαναστάτες του 21. Το βιωματικό εργαστήρι που εκτυλίχτηκε μπροστά στους μαθητές ήταν εκπληκτικό. Χειροποίητα χαρτιά, καλαμάρια, μελάνια, βουλοκέρια, όλα εργαλεία του “γραμματικού”… ζωντάνεψαν ξανά. Ιστορία ζώσα από έναν άξιο δάσκαλο και ερευνητή της Ελληνικής Ιστορίας, που τιμάει την Πάτρα !

Σταυρός Λίτσας – Αντώνης Σκιαθάς

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα