Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πολιτισμός

“Μείναμε ενεργοί με έμπνευση την Τέχνη!”: Η Κοιν.Σ.Επ. “Θέατρο Playback ΗΧΩ” συντόνισε με επιτυχία το Erasmus+ “SinCRoMInD”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα συναρπαστικό ταξίδι τριών χρόνων έφτασε στο τέλος του. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “SinCRoMInD(Seniors in a Culture Road of Awareness via the Modern and Intercultural Diversity-κωδικός 2019-1-EL01-KA204-062518), το οποίο συντόνισε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, “Θέατρο Playback Ηχώ“, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκλήρωσε τον κύκλο του τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Μετά το περσινό αφιέρωμα της “Γνώμης” στις δράσεις του Προγράμματος, σειρά έχουν τώρα οι τελευταίες καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν και αποτελούν τον επίλογο μιας διαδρομής που στόχο είχε και πέτυχε την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων ατόμων για δημιουργική απασχόληση και έκφραση μέσω της Τέχνης.

Πέρα από τον συντονιστή φορέα «Θέατρο Playback Ηχώ» εταίροι ήταν άλλοι 6 φορείς από Ελλάδα («Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου-ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.»), Γεωργία (“Georgian Technical University”), Ιταλία (“Training 2000”, “L’ Universita dell’ Eta Libera-Enzo Ficai”), Βουλγαρία (“BASD-Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie”) και Γερμανία (“WASLA-Arabisches Deutsches Center fur Dialog”), οι οποίοι εξειδικεύονται στην εκπαίδευση ενηλίκων στα πεδία των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας και καινοτομούν παρέχοντας στους ενήλικες συμμετέχοντες εργαλεία και εφόδια από τη δική τους εμπειρία και πρακτική.

 

Στόχος του Προγράμματος ήταν μέσα από τη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και διαμέσου ποικίλων δράσεων η ενθάρρυνση των ατόμων ηλικίας 55 και άνω, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή, δραστήριο, δημιουργικό κι επιτυχημένο τρόπο ζωής υποστηρίζοντας:

-την προσωπική ανάπτυξη και ευεξία

-την κοινωνικοποίηση και την αίσθηση του ανήκειν

-την ομαδικότητα και συνεργασία

-την πολιτισμική συνείδηση

-την ενεργή γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν:

-να εξασκηθούν στην οργάνωση δραστηριοτήτων

-να καλλιεργήσουν πλήθος δεξιοτήτων (π.χ. ψηφιακές και τεχνολογικές)

-να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και την γκάμα επιλογών τους

-να μάθουν να διαχειρίζονται τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

-να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεπιβεβαίωση.

Τέλος, μέσα από το “SinCRoMInD” και οι ίδιοι οι εταίροι-φορείς/εκπαιδευτές-προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, να βελτιώσουν τις οργανωτικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν στρατηγικές διεθνοποίησης.

3η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στις 8-10 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε στο Βερολίνο της Γερμανίας η 3η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του “SinCRoMInD” μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, καθώς ήταν η πρώτη διά ζώσης μετά τα λοκντάουν των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οικοδεσπότης ήταν ο φορέας “Wasla“, ενώ όλοι οι εταίροι παρουσίασαν και μοιράστηκαν τις δραστηριότητές τους και μερικά δείγματα καλών πρακτικών που είχαν υλοποιήσει μέχρι εκείνο το διάστημα. Επίσης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε Οίκο Ευγηρίας ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των Κέντρων για ηλικιωμένους στη Γερμανία.

4η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στις 4-6 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα στην Τιφλίδα της Γεωργίας η 4η και τελευταία διακρατική συνάντηση των 7 εταίρων του “SinCRoMInD”. Ο οικοδεσπότης φορέας Georgian Technical University υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες με χαρά και φρόντισε για τη δημιουργία ενός κλίματος θερμής φιλοξενίας, αγαστής συνεργασίας, σύνδεσης, υποστήριξης και αλληλεγγύης, εξοικειώνοντας ταυτόχρονα τους εταίρους με στοιχεία Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτισμού της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε απολογισμός της τρίχρονης πορείας του Προγράμματος, διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του, συζητήθηκε η περαιτέρω διάχυση των καλών πρακτικών και των αποτελεσμάτων του “SinCRoMInD”, ενώ διερευνήθηκαν οι πιθανότητες για τον σχεδιασμό ενός νέου project για τα άτομα 55+ ετών αξιοποιώντας την αποκτηθείσα εμπειρία από το παρόν project.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΤΙΦΛΙΔΑ

Στο κλείσιμο της 4ης Διακρατικής Συνάντησης του “SinCRoMInD” στην Τιφλίδα στις 5 Απριλίου 2022 διεξήχθη παράσταση Playback Θεάτρου στις εγκαταστάσεις του Georgian Technical University. Έτσι οι συμμετέχοντες εταίροι εξέφρασαν τη θετική τους ανατροφοδότηση ως απολογισμό της τρίχρονης πορείας που μαζί χάραξαν.

Μέσα από τις ιστορίες που αφηγήθηκαν αναφέρθηκαν στις ευχάριστες στιγμές, στις δυσχέρειες που προέκυπταν και επιλύονταν και στα συναισθήματα που βίωσαν όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, την παράσταση παρακολούθησαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικά τους βιώματα κατά τη θεατρική δράση και παράλληλα πληροφορήθηκαν για τις δράσεις και τα παραγόμενα οφέλη του “SinCRoMInD”.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργατικής διάθεσης οι δύο φορείς από την Ελλάδα, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και το “Θέατρο Playback Ηχώ”, συναντήθηκαν στις 10 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη και διοργάνωσαν μια παράσταση Playback Θεάτρου με τίτλο “Ταξίδι στο Μαζί!”, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για το έργο και τους στόχους του Προγράμματος, καθώς υπήρχαν θεατές που δεν συμμετείχαν σ’ αυτό και οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πλαίσιό του.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συλλόγου από την Αθήνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διά ζώσης γνωριμία τους με το Playback Θέατρο, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους βλέποντας τις ιστορίες τους να ζωντανεύουν θεατρικά πάνω στη σκηνή.

Τόνισαν δε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα από τα άτομα της τρίτης ηλικίας για συναισθηματική εκτόνωση και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες και αναγνώρισαν πόσο πολύ βοήθησε σε αυτό η συμμετοχή τους στο “SinCRoMInD”.

Τέλος, ο απόηχος του “SinCRoMInD” έφθασε μέχρι τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου το «Θέατρο Playback Ηχώ» έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for Better Students” από τον οργανισμό “Europass Teacher Academy” (Erasmus+ KA1-Μαθησιακή Κινητικότητα-Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων) το διάστημα 11-15 Ιουλίου 2022. Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία) έμαθαν για τις δράσεις και τη διαδρομή του Προγράμματος.

(από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” στις 21/7/2022)

 

Πολιτισμός

Συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Εν Χορδώ- Θεόδωρος Γεωργόπουλος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, πραγματοποιεί η «Λαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα «Εν Χορδώ – Θεόδωρος Γεωργόπουλος», την Παρασκευή 12 Αυγούστου (ώρα 21:30) στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Τη συναυλία και τα μπουζούκια της Ορχήστρας «Εν Χορδώ – Θεόδωρος Γεωργόπουλος», θα πλαισιώσουν και παιδιά του απόδημου Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής, τα οποία εδώ και χρόνια παρακολουθούν, τα εξ αποστάσεως μαθήματα της Πατρινής Ορχήστρας.
Θα παρουσιαστεί ένα ποικίλο έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα, με τραγούδια και μελωδίες των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών και δημιουργών, με ερμηνευτές τον Δημήτρη Δημόπουλο και την Κωνσταντίνα Μπακάλη.
Τη συναυλία θα παρακολουθήσει και η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα, κυρία Beryl Rose Sisulu.
Η Ορχήστρα «Εν Χορδώ» ευχαριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και τη διευθύντριά της, δρ, Αναστασία Κουμούση, για την αγαστή συνεργασία.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη και την περιοδική έκθεση με τίτλο: «100 χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόσφυγες-Δημιουργοί», από τις 20.00 έως τις 24:00.
Την ίδια ημέρα ο αρχαιολογικός χώρος του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού Υδραγωγείου Πατρών θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00-24.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης»-Αύριο και μεθαύριο στις 9:30 μ.μ. στο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας» 

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ, με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, ανοίγει στις 9.30 αύριο το βράδυ και της Τετάρτης στο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας» τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ για τον Αύγουστο.

Στο ρόλο του Φίγκαρο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά …πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.
Η Σοφία Σπυράτου έστησε μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούργια μετάφραση- διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο.
Λίγα λόγια για το έργο
Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από το διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ κι επηρεασμένος εκτός των άλλων από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.
Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.
Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.
Αξιοσημείωτο είναι το πετυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό θέατρο από το 1948 έως το 1950 σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη όπου το ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν ,της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη , του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππίδης και του γιατρού Μπαρτόλο ο Χριστόφορος Νέζερ.
Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης.
Συντελεστές της παράστασης: Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης, Μουσική επεξεργασία, Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μουσική Διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα, Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκο, Βοηθός Ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά.
Χορεύουν: Adolfo Vega, Σοφία Μαρτίου,Γκάμπριελ Μιρτσέα, Φαίδρα Νταϊόγλου, Κώστας Παπαματθαιάκης, Γιάννης Σμέρος, Κωστής Τσιαμάγκας, Τατιανή Χατζημπίνου. Μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασάρτζης.
Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος 20€ – Μειωμένο (ΑΜΕΑ-ΑΝΕΡΓΟΙ- ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ – ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 12 ΕΤΩΝ) 15 ευρώ. Σημεία προπώλησης: viva.gr, (Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας (2610- 273-613) – Μέχρι το Σάββατο 30 Ιουλίου), Βιβλιοπωλείο Discover (Βούρβαχη 3), Γωνιά του Βιβλίου ( Αγ. Νικολάου 32) και στο ταμείο του νέου «Θερινού Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου) στο Παμπελοποννησιακό.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Ο “Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες”

Με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Μέμο Μπεγνή την προσεχή Τρίτη στο Αίγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με «στάση» στην Αχαΐα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη 2 Αυγούστου στις 9:15 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς» στο Αίγιο συνεχίζεται η περιοδεία της παραγωγής της παιδικής σκηνής του Γιάννη Παπαθανασίου και της εταιρείας DOMINUS με το έργο του Ιούλιου Βέρν που ταξιδεύει πάντα μικρούς και μεγάλους “Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες” σε πρωτότυπη μουσική και στίχους ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ναταλία Δραγούμη και ο Μέμος Μπεγνής, οι οποίοι μετά τη θεατρική παράσταση “Το Όνειρο του Σκιαχτρου” του Ευγένιου Τριβιζά θα δοκιμαστούν σε νέες περιπέτειες.
Πρόκειται για μια ευφάνταστή διασκευή, που μας μεταφέρει τις αξίες της πίστης, της επιμονής, της δύναμη της θέλησης, της φιλίας, της ομαδικότητας και μας θυμίζει, ότι πλούσιος τελικά είναι εκείνος που έχει ζήσει εμπειρίες, έχει ταξιδέψει και έχει καταφέρει να αγαπηθεί και να αγαπήσει.
Χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι παρουσιάζεται σε παιδική σκηνή η πρωτοποριακή και φαντασμαγορική τεχνοτροπία 3D mapping projection, η οποία σχεδιάστηκε, ειδικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου, ούτως ώστε οι θεατές να βιώνουν μια ανεπανάληπτη, αξέχαστη αισθητική εμπειρία!
.
Συντελεστές:
Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Αντωνόπουλος, Δανάη
Μιχοπούλου, Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαθανασίου
Θεατρική Διασκευή: Μαρία Στάβαρη
Πρωτότυπη Μουσική-Στίχοι: ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ
Κινησιολογία: Σοφία Μιχαήλ
Κοστούμια: Πάνος Θάνος
Δημιουργία projection mapping: DegPhilip
Μουσικοί ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ:
Γιώργος Αντωνόπουλος (ακουστική – ηλεκτρική κιθάρα)
Θωμάς Θάνος (ακουστική-ηλεκτρική κιθάρα, τζουράς, πιάνο)
Μάνος Βλάχος (κοντραμπάσο)
Ελένη Μπαΐλη (νέυ, ακορντεόν)
Μανώλης Βιουγιουκαλάκης (βιολί)
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9.15 μ.μ.
Διάρκεια: 80 Λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10€ Προπώληση και 12€ (ταμείο θεάτρου), viva.gr.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα