Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με… σιγή απειλείται η εστίαση

Aχαϊα: Ο αναχρονιστικός νόμος για τα όρια της μουσικής οδηγεί τους επαγγελματίες στο αυτόφωρο

Published

on

Την ώρα που οι επιχειρήσεις εστίασης αποτελούν τον κύριο οικονομικό «αιμοδότη» της Πάτρας απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους, ο κλάδος βρίσκεται για ακόμη μία φορά με την… πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας του αναχρονιστικού νόμου που αφορά στην ηχορύπανση και στη μουσική.

Οι ειδήσεις για τη σύλληψη υπεύθυνων καταστημάτων εστίασης επειδή είτε παραβίασαν το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων, είτε επειδή η ένταση της μουσικής ήταν πάνω από τα προβλεπόμενα όρια βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, αλλά και αγανάκτηση, καθώς επιχειρηματίες διαπομπεύονται σαν κοινοί εγκληματίες και οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Κι ενώ κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των πολιτών να μην ενοχλούνται και να μην διαταράσσεται η ηρεμία τους κυρίως τις ώρες κοινής ησυχίας, τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου είναι πολλά.

Η «Γ» επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με τον κλάδο της εστίασης να ζητά την αλλαγή του νόμου, προκειμένου και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα και οι πολίτες να μην ενοχλούνται.

ΣΚΑΡΜΕΑΣ: ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, Αλέξης Σκαρμέας «αν κάποιος σήμερα θέλει να εφαρμόσει το νόμο πρέπει να κλείσει όλα τα παραλιακά καταστήματα, ακόμη και τις πιο μικρές παραδοσιακές ταβέρνες που παίζουν μουσική σε ανοικτό χώρο, γιατί απαγορεύεται. Δηλαδή, όποια επιχείρηση λειτουργεί σε νησί ή άλλη παραλία ή ανοικτό χώρο. Όπως αντιλαμβάνεστε όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Την ίδια ώρα, μιλάμε για ένα νομοθετικό πλαίσιο παλιό που η ίδια η εποχή έχει ξεπεράσει… Φανταστείτε ότι το όριο της μουσικής είναι τα 80 ντεσιμπέλ, όταν μία παρέα πέντε ατόμων που μιλάει ή τρία άτομα που γελούν εκπέμπουν πάνω από 85 ντεσιμπέλ. Σκεφτείτε λοιπόν τα ντεσιμπέλ που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο ή ένα μηχανάκι. Είναι σαφές ότι απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση, από τη στιγμή κιόλας που οι περισσότερες μετρήσεις που γίνονται δεν είναι αξιόπιστες, αφού η ένταση του ήχου επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με τα όρια της μουσικής που παίζει ένα κατάστημα. Μιλάμε λοιπόν για έναν νόμο αναχρονιστικό που δημιουργεί πολλά προβλήματα και το κυριότερο δεν διασφαλίζει την ηρεμία που αποζητούν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Σκαρμέα, οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές, με σύγχρονες μονώσεις μηδενίζοντας την ηχορύπανση. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία, συνεννόηση και κατανόηση. Η τεχνολογία εξελίσσεται και πρέπει οι καταστάσεις, ακόμη και οι νόμοι, να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής μας. Υπάρχουν τρόποι και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα προσφέροντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και οικογένειες και οι πολίτες να απολαμβάνουν τη μουσική και να ψυχαγωγούνται και οι κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε τέτοιες επιχειρήσεις εστίασης να έχουν ηρεμία και ησυχία», τόνισε ο κ. Σκαρμέας.

Καταλήγοντας, πάντως ο κ. Σκαρμέας, ως νομικός που έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ηχορύπανσης, υπενθυμίζει το ρόλο της εστίασης στο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής. «Η εστίαση αποτελεί πυλώνα στην τοπική οικονομία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί χωρίς σεβασμό απέναντι στην πόλη. Στην Αχαΐα λειτουργούν περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Με συνεργασία και συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη όλων», κατέληξε.

 

 

Γ. Κούλης: Δεν νοείται εστίαση χωρίς μουσική

Το θέμα της ηχορύπανσης έχει απασχολήσει ήδη και τη νέα διοίκηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ) Πάτρα η οποία το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με τα πανελλαδικά όργανα αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να πάψει να στοχοποιείται ο κλάδος και να διαπομπεύονται οι επιχειρηματίες. «Εστίαση χωρίς μουσική δεν νοείται. Η όχληση εξαιτίας της μουσικής μπορεί να αφορά μία πολλή μικρή μερίδα καταστημάτων, όμως, το πρόβλημα γενικεύεται και ο κλάδος μας στοχοποιείται, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας και μαζί χιλιάδες οικογένειες που ζούμε απ’ αυτές», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κούλης.

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Ροή ειδήσεων

Advertisement