Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Περιμένοντας τους φοιτητές

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Σε μια πόλη που δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και σαφή οικονομικό προσανατολισμό, είναι γεγονός ότι σημαντικό μέρος της οικονομίας της στηρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στους φοιτητές. Το διαπιστώνεις αυτό, ακούγοντας και τους άλλους.

«Λείπουν και οι φοιτητές και στην Πάτρα “νέκρωσαν” τα πάντα», έλεγε χαρακτηριστικά συνταξιούχος σε φίλο του, μεταξύ πρέφας και δηλωτής, χωρίς ο ίδιος να δείχνει ότι είχε ή έχει κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος από την παρουσία τους. Εκτός αν συγκαταλέγεται στην πολυπληθή κατηγορία των συμπολιτών που προσδοκούν να ενοικιάσουν κάποιο δυάρι, κάποια γκαρσονιέρα.

Άλλωστε το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και οι φοιτητές θα επανέλθουν, με τους πρωτοετείς να αποτελούν το κοινό – στόχος για την ενοικίαση σπιτιών από ιδιοκτήτες που αναζητούν εναγωνίως ενοικιαστή.

Ήδη, εισακτέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίστηκαν συνοδευόμενοι από τους γονείς τους στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας, αναζητώντας την ιδανική στέγη στο μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος. Και δεν είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι μια ολόκληρη πόλη τούς περιμένει πώς και πώς, προσδοκώντας σε μια τονωτική οικονομική «ένεση».

Όμως, όλοι όσοι αναμένουν να πάρουν ένα κομματάκι από τη σχετική πίτα θα πρέπει μάλλον να χαμηλώσουν και τον πήχη των σχετικών προσδοκιών τους. Για την ακρίβεια, εάν καταφέρουν να το πάρουν θα πρόκειται για… ψίχουλο, εφόσον ο προϋπολογισμός των οικογενειών (και) για τις σπουδές των παιδιών τους έχει μειωθεί στις μέρες μας δραματικά. Επόμενο είναι, λοιπόν, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, οι φοιτητές να μην ξοδεύουν πια όσα ξόδευαν κάποτε και να τη βγάζουν με τα απολύτως απαραίτητα.

Το λεωφορείο και ο προαστιακός έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το ταξί, ενώ τα ταπεράκια με τα μαγειρεμένα φαγητά από την πατρική εστία, εάν η απόσταση το επιτρέπει, έχουν πάρει τη θέση των προσφερόμενων γευμάτων από τα ταχυφαγεία και τα πάσης φύσεως μαγαζιά εστίασης.
Τουτέστιν, με τούτα και με άλλα, τα καλύτερα φοιτητικά χρόνια φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement