Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μπακογιάννης: Δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος Αθηναίων να αυξήσει τα δημοτικά τέλη ούτε να σβήσει τα φώτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ενδεχόμενο να μείνουν σβηστές οι λάμπες του δημόσιου φωτισμού στην Αθήνα απέκλεισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (1/9) ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάνννης«Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη» διαβεβαίωσε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Αθηναίων εστίασε στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της αλλά και στα ταμεία του δήμου ενώ παράλληλα μίλησε και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής επιβάρυνσης στα ταμεία του δήμου Αθηναίων από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσει τα τέλη ο δήμος Αθηναίων». «Δεν μπορούν να φορτωθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της κρίσης» συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μείνουν σβηστές οι λάμπες του δημόσιου φωτισμού στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Λένε να σβήσουμε τα φώτα. Μα, μπορεί να σβήσουμε τα φώτα; Έχουμε πει πως αυτό σχετίζεται και με την ασφάλεια». «Άρα, η πρόκληση είναι η ορθή διαχείριση στα οικονομικά του δήμου και η ποιοτική παροχή υπηρεσιών του δήμου» συμπλήρωσε.

«Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο έργο του δήμου μετά τη διπλή ανάπλαση»

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων «ξεκινά τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο έργο του δήμου μετά τη διπλή ανάπλαση» και αφορά την τοποθέτηση λαμπτήρων led στα 42.000 ηλεκτροφωτιστικά του δήμου Αθηναίων».

Ανέφερε δε πως αυτό θα έχει τριπλό όφελος, λέγοντας ότι θα επιφέρει μείωση στους λογαριασμούς των δημοτικών τελών τα οποία είναι ανταποδοτικά, θα υπάρχει καλύτερος φωτισμός καθώς θα είναι καλύτερη η ποιότητα φωτός και θα υπάρχει η ευχέρεια αυτοματισμών, καθώς «θα βλέπουμε αμέσως ποιο φωτιστικό έχει πρόβλημα και θα γίνεται άμεσα η όποια επιδιόρθωση απαιτείται, χωρίς να περιμένουμε να μας καλέσει κάποιος πολίτης για να αναφέρει το πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια και τις αντιδράσεις στην περιοχή, ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε ότι: «Η γραμμή 4 του μετρό, είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει 10-15 χρόνια. Θα μετακινεί 350.000 ανθρώπους κάθε μέρα, και θα αφαιρέσει από την πόλη 55.000 οχήματα. Είναι αυτονόητο ότι το έργο αυτό έχει τρομερή σημασία για την πόλη. Υπάρχουν κάποιοι στην πλατεία Εξαρχείων συγκεκριμένα, οι οποίοι δεν είναι καν Εξαρχειώτες που αντιδρούν».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων δεν έχει να κάνει με τους κατοίκους, έχει να κάνει με άλλους ή άλλες -δικαίωμά τους είναι, σε μία δημοκρατία ζούμε- έχουν βρει την ευκαιρία να δώσουν μία, σε εισαγωγικά «μεγάλη ιδεολογική, μάχη». Όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το μετρό μάς χωράει όλους και μάς ενώνει όλους. Έχουμε, δόξα τω Θεώ, άλλα πεδία πολιτικής για να αντιπαρατεθούμε, δεν χρειάζεται να το κάνουμε για το μετρό. Όπως δε χρειάζεται να το κάνουμε και για τον Λόφο του Στρέφη» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι «Η Αθήνα είναι 129 γειτονιές. Εμείς δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινάμε με 12 παιδικές χαρές και ένα μεγάλο έργο για να αποκαταστήσουμε όλα τα γηπεδάκια της πόλης. Έχουμε ασφαλτοστρώσεις… έχουμε ήδη ασφαλτοστρώσει 700 δρόμους και συνεχίζουμε. Κάνουμε παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια σε τέσσερα μέτωπα στην πόλη. Η Αθήνα είχε μείνει πάρα πολύ πίσω κι εμείς τώρα αγωνιζόμαστε. Τρέχουμε να ξαναφέρουμε την πόλη και την ποιότητα ζωής της πόλης εκεί που αξίζει, εκεί που το έχουμε ανάγκη».

Ελλάδα

Τσελέντης, Παπαδόπουλος και… Ραφαέλα Καρά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, κόντρα φαίνεται πως ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων, Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη. Η αρχή έγινε με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος ερωτώμενος σε τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη για τις Αλκυονίδες, ανέφερε: «Είμαι παλιός και θυμάμαι την Ραφαέλα Καρά. Μια θαυμάσια, ωραία, ψηλή, ξανθιά, εντυπωσιακή τραγουδίστρια. Είχε βγάλει ένα ποτ-πουρί με όλα τα “όπλα” της τα τραγουδιστικά. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια σεισμολογική Ραφαέλα Καρά, που βάζει μέσα στο καλάθι του ποτ-πουρί όλα τα όπλα τα επιστημονικά, για να μπορέσουμε να πούμε το γνωστό – το γνωρίζουμε όλοι- σε ακατάλληλο χρόνο». Αυτή η έκφραση του κ. Παπαδόπουλου δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Τσελέντη, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Καλησπέρα σας, με το αγαπημένο τραγούδι, A far l’ amore comincia tu, της Raffaella Karra. Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού μόνο τυχαία που δεν είναι οι κινήσεις του κορμιού της Raffaella προσομοιώνουν τις εδαφικές κινήσεις κοντά σε ένα σεισμογόνο ρήγμα. Άλλωστε η Raffaella στα νιάτα της προκαλούσε σεισμούς στα αντρικά μυαλά. Επειδή από το πρωί με βομβαρδίζουν πάμπολλα ΜΜΕ κλπ να απαντήσω, τα ενημερώνω ότι δέχομαι προτάσεις λόγω εορτών και από διάφορα νυχτερινά κέντρα σε όλη την Επικράτεια να τραγουδήσω – άλλωστε ως Raffaella Karra έχω μεγάλη ζήτηση, και πρέπει να συντονίσω τις εμφανίσεις μου, οπότε να μην ενοχλούν».

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Έρχεται… «καλάθι παιχνιδιών» – Τι θα περιέχει

Δημοσιεύθηκε

στις

Με παιχνίδια θα γεμίσει το νέο «καλάθι» που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα ανακοινωθεί μαζί με το «εορταστικό καλάθι» στις 14 Δεκεμβρίου.

Προϋπόθεση για τη νέα πρωτοβουλία είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής, ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόκλησης στρεβλώσεων στην αγορά.

Το «καλάθι παιχνιδιών» θα είναι εντελώς διαφορετικό από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα «εμπλουτιστεί» με γιορτινά εδέσματα και νέες επιλογές κρεάτων εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι διαφορές εστιάζονται στη διάρκεια και στην υποχρεωτικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το «καλάθι παιχνιδιών» θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων όσον αφορά τον τζίρο. Υπενθυμίζεται ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» υποχρεούνται να συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σχετική ελευθερία θα υπάρχει και στο περιεχόμενο, αφού στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα διαδραστικά – εκπαιδευτικά, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές, φιγούρες δράσεις και κούκλες κ.λπ. και όχι συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι διαπραγματεύσεις, τόσο με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς όσο και με τα σούπερ μάρκετ, συνεχίζονται και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», καθώς εάν δεν υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός μπορεί να υπάρξουν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του παιχνιδιού έχει μεγάλη συγκέντρωση με τις δύο αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας να έχουν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς.

Έρχονται μοσχάρι και σοκολάτες

Την ίδια ώρα, τα είδη διατροφής συνεχίζουν να «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών, κάτι που διαπιστώθηκε και από τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat για τον Νοέμβριο, με το φετινό εορταστικό τραπέζι να αναμένεται ακριβότερο κατά διψήφιο ποσοστό συγκριτικά με πέρσι.

Προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά την περίοδο των Χριστουγέννων, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα «μεγαλώσει» με την προσθήκη παραδοσιακών γλυκισμάτων, όπως τσουρέκια και βασιλόπιτες, αλλά και ακόμη μιας επιλογής κρέατος και συγκεκριμένα μοσχαριού. Επίσης δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι σοκολάτες. Πάντως η διεύρυνση του «καλαθιού» θα είναι πρόσκαιρη.

Πόσοι ψωνίζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού»

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε χθες ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης στο πλαίσιο του 13ου Συνέδριου ΙΕΛΚΑ – The agile retail Era: Doing business in extreme environment, ένας στους δύο καταναλωτές, το 50%, ψωνίζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», έναντι 40% που έδειξε η προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του καλαθιού.

Η αξία των αγορών για έναν στους πέντε καταναλωτές είναι πάνω από το 10% της αξίας των συνολικών αγορών τους στο σούπερ μάρκετ, αν και μόνο ο ένας στους τέσσερις καταναλωτές θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία θετική.

Στο 125% των εισοδημάτων!

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι πως από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το μηνιαίο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών ανέρχεται στο 125% των εισοδημάτων τους!

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, το επιπλέον 25% προέρχεται από τις αποταμιεύσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ το 70 – 90% του εισοδήματος δαπανάται στην πληρωμή λογαριασμών, φόρων και ενοικίων.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Οικονόμου για Τσίπρα: Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε

Δημοσιεύθηκε

στις

O κ. Τσίπρας θα έπρεπε να γνωρίζει την παροιμία “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”. Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε και με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο έστειλε τον λογαριασμό στους πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν τα capital controls, οι ουρές ντροπής για ένα 50ευρο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η πολιτική Τσίπρα και η μέριμνά του για τον ελληνικό λαό» σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες.

«Αντίθετα, η Κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι διεθνούς και εισαγόμενης ακρίβειας, γεγονός που πριν από λίγες μέρες παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί με ουσιαστικά μέτρα να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., οι τιμές καταναλωτή ρεύματος είναι από τις πιο φτηνές στην Ευρώπη και το ίδιο πετυχαίνουμε τώρα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, οι δυναμικές παρεμβάσεις μας στην αγορά καταναλωτικών αγαθών έχουν αρχίσει να αποδίδουν και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν σύντομα ακόμα πιο εμφανή» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στις κοινωνικές ανάγκες και δρα με αποτελεσματικότητα σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των νοικοκυριών. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και διατυπωμένες με σαφήνεια. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις εύκολες, ανέξοδες υποσχέσεις που γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός ότι είναι λόγια του αέρα» καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα