Connect with us

Πολιτισμός

Μουσική υπό το φως της πανσελήνου-Αύριο βράδυ στην Αχάια Κλάους μία ξεχωριστή συναυλία

Published

on

«Οινόκαστρων» της Achaia Clauss, η jazz συναντά το έντεχνο κλασικό, το μιούζικαλ και… όχι μόνο, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει πρωτότυπα έργα αλλά και διασκευές των Keith Jarrett (Κηθ Τζάρρετ), Richard Rodney Bennett (Ρίτσαρντ Ρόντνυ Μπέννετ) και George Gershwin (Τζωρτζ Γκέρσουιν).

«Ηθικός αυτουργός» για να γίνει αυτή η ξεχωριστή συναυλία – η οποία θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ – είναι το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και πρωταγωνιστές δυο εξαιρετικοί πιανίστες. Ο Αναστάσιος Πάππας και ο Χάρης Παπαγεωργίου οι οποίοι συμπράττουν υπό το φως της πανσελήνου και με crossover διάθεση εκτός των άλλων θα συστήσουν στο κοινό τη 2η σονάτα για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο του Claude Bolling [Κλωντ Μπολλίνγκ], την οποία θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με τον ντράμερ Παναγιώτη Θωϊδη και τον κοντραμπασίστα Vilen Karapetyan, ενώ θα ερμηνεύσουν ακόμη δύο συνθέσεις του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα, καθώς και τρία αποσπάσματα από τη Σουίτα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Περικλή Κούκου.
Οι δύο δεξιοτέχνες ατενίζοντας το «Φεγγάρι της Συγκομιδής – Harvest Moon», θα ξεναγήσουν το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από το τόπο της καρδιάς μας, “Heartland” του Keith Jarrett, σόλο πιάνο (Αναστάσιος Πάππας), μια συνομιλία της jazz με τη κλασική μουσική. Στη συνέχεια τα δύο πιάνα θα συμπράξουν, θα αντιπαρατεθούν και καταρρίπτοντας τα στεγανά τους, θα συναντηθούν σε νέες διαδρομές, για να καταλήξουμε και πάλι σε σόλο πιάνο έργο ‘Αυτοσχεδιασμός στο όνομα του Κ. J. και Νανούρισμα, του Χρίστου Παπαγεωργίου, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, μια εσωτερική επίκληση της ψυχής στην ομορφιά και την αρμονία του μεγάλου συνθέτη και πιανίστα Keith Jarrett.
Το έργο «Four Piece Suite” Richard Rodney Bennett, για δύο πιάνα, αποδίδει τη κινηματογραφική και θεατρική προσέγγιση του συνθέτη στη μουσική και την ιδιαίτερη αγάπη του στη jazz, ξεκινώντας με μια απροσδόκητα θλιμμένη σάμπα Samba Triste, για να ακολουθήσουν τα Country blues, Ragtime Waltz και Finale.
Ακολουθώντας το φεγγάρι που θα βαδίζει στο απόγειο της λάμψης του, θα αφεθούμε να βυθιστούμε στο όνειρο και τη μέθεξη της καλοκαιρινής νύχτας, με τρία αποσπάσματα από τη «Σουϊτα Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Περικλή Κούκου (Εισαγωγή, Η Σύγκρουση, Περιπλανώμενος Θνητός) “The Musical Suite” για δύο πιάνα.
Σ΄ αυτό το σημείο του «ταξιδιού» η διάθεση περιπλάνησης, τα ηχοχρώματα blues, δίνουν στο Φεγγάρι της Συγκομιδής ένα μυστηριακό πρόσωπο, καθώς τα δύο πιάνα μας οδηγούν σε νέους δρόμους, σε ενδιαφέρουσες εναλλαγές και πειραματισμούς, ερμηνεύοντας τη Σονάτα αρ. 2, με τη σύμπραξη ντραμς και κοντραμπάσο, του Γάλλου συνθέτη Claude Bolling, επιτυγχάνοντας την απόλυτη ομορφιά και αρμονία, που επιδιώκει ο συνθέτης στη σύντηξη της κλασσικής με τη jazz μουσική.
Κι αν το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα, το κοσμαγάπητο «The Man I Love» του George Gershwin θα είναι ο ιδανικότερος επίλογος μια μουσικής διαδρομής, που ξεκίνησε από το τόπο της καρδιάς μας για να καταλήξει και πάλι στη καρδιά, στην αγάπη, σε αγαπημένες μορφές, σε μια πολύ ιδιαίτερη διασκευή για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο που υπογράφει ο Αναστάσιος Πάππας.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10.00 €, Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7.00€. Για Συλλόγους – Σωματεία και για προμήθεια από 20 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. (Για τα ομαδικά εισιτήρια η παραλαβή γίνεται τις εργάσιμες ώρες και ημέρες από τα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού). Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας (2610-273-613), Δισκοπωλείο Joe Records – Καραίσκάκη 134 (2610-620-673), Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» – Κορίνθου 274 (2610-273-287).

Ροή ειδήσεων

Advertisement