Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

5+2 προγράμματα για 56.220 δικαιούχους θα «τρέξουν» έως το Δεκέμβριο με προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Επτά προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για ενίσχυση της απασχόλησης, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 516 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους, θα «τρέξουν» έως το Δεκέμβριο.

Πέντε από αυτά ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αρχή γίνεται από το πρόγραμμα στήριξης 3.000 νέων 18-29 ετών, με επιχορήγηση 14.800 ευρώ στον καθένα, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκίνησαν χθες.
Τα νέα προγράμματα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο περίπτερο της ΔΥΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Έρχονται δε σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει ήδη προκηρύξει η ΔΥΠΑ από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου για άνοιγμα 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.
Από τις πέντε δράσεις που βρίσκονται στη γραμμή της αφετηρίας, οι δυο αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ένα για νέους 18-29 ετών -που ανοίγει σήμερα όπως προαναφέρθηκε- και ένα για νέους επιχειρηματίες 30-45 ετών σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας.
Οι υπόλοιπες τρεις δράσεις αφορούν σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων.
Το καθένα αφορά σε 10.000 ανέργους και έχει διαφορετικές προδιαγραφές.
Έως το τέλος του έτους, εξάλλου, θα προκηρυχθούν δύο ακόμα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 123,4 εκατ. ευρώ, που θα απευθύνονται σε 20.000 δικαιούχους.
Αναλυτικά τα προγράμματα:
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Χτες άνοιξε η πλατφόρμα την για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ.
Βασικός στόχος είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών μέσω της επιδότησής τους με 14.800 ευρώ έκαστος για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία.
2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) μεταξύ των οποίων και της Δυτικής Ελλάδος, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 47,6 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και παράλληλα η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Προβλέπεται η χρηματοδότηση με 14.800 ευρώ για την καθεμία 3.000 νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Καλύπτει δε δαπάνες που αφορούν στην έναρξη και τη λειτουργία μιας νέας επιχείρησης (ενοίκιο επαγγελματικού χώρου, δαπάνες λογιστικής, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης, αναλώσιμα, ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου, μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης κλπ.)
3.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών
-Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 ανέργους ηλικίας 18-30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
-Στόχος του είναι η προετοιμασία των νέων ανέργων σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στη συνέχεια.
-Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
-Η διάρκεια του είναι 7 μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ για το διάστημα αυτό ο νόμιμος κατώτατος μισθός, η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που αντιστοιχεί σε αυτόν καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.
4.Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους
Το πρόγραμμα αφορά σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Εχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.
Αντικείμενο της δράσης που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που μπορεί να επιχορηγηθούν, έμφαση θα δοθεί σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
– Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ έως και 80%.
5.Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας
Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους.
Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
-άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους
-μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών
-άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών
-άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση για 12 μήνες με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.
-Ο δεύτερος κύκλος θα ωφελήσει 3.000 άνεργα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
-Άτομα με αναπηρία
-Θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας
-Αποφυλακισμένοι
-Απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες
-Νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
-Διεμφυλικά πρόσωπα
-Ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας
-Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του για 24 μήνες, με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.

ΕΝΘΕΤΟ
Tα 2 προγράμματα που θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών
Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 49,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες
Η διάρκεια το προγράμματος είναι 15 μήνες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.
2. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών)
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση 15.000 ανέργων 25-45 ετών, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Έχει προϋπολογισμό 73,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκοπός είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν την δράση της κατάρτισης, με την αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων τους.
Η δράση της απασχόλησης απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση που ανέρχεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για να προσλάβουν και να απασχολήσουν για 6 μήνες τους ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήψη της επιχορήγησης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement